Proefdieren in de begroting en uit de wereld. Dat is onze boodschap aan minister Adema van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. En, dat is ook jullie boodschap. Ruim 20 duizend mensen hebben aandacht gevraagd voor dit onderwerp door onze oproepen te ondertekenen. Vandaag is de dag dat Saskia jullie stemmen én die van de proefdieren overhandigt op het Ministerie van LNV. Bekijk de video!

Het kabinet moet haar eigen plannen uitvoeren

Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan op minstens zo veel proefdieren. Dat zijn proeven die niet altijd nodig zijn. Inmiddels tellen we diverse proefdiervrije modellen die dieren kunnen vervangen in het lab. Die modellen zijn niet alleen geschikt om het leed dat bij dierproeven komt kijken te verminderen, maar ze geven ook nog eens betere resultaten. Er zijn al vele wetenschappers in Nederland (en daarbuiten!) die erkennen dat de dierproef niet het beste model is voor onderzoek. 

Ook het kabinet heeft geluisterd en haar conclusie getrokken. Zo heeft zij zélf uitgesproken dat het doel is om internationaal voorloper te zijn van proefdiervrije innovatie. Mooie plannen, maar helaas zien we nog niet dat er daad bij het woord gevoegd is. In het regeerakkoord kwam het woord ‘proefdier’ niet eens voor. Hoe wil je dan je eigen ambitie waarmaken?

Heb lef: begroot meer geld voor een proefdiervrije toekomst

Om het belang van proefdiervrij onderzoek te onderstrepen en het kabinet met de neus op hun eigen ambities te drukken, hebben wij ons in het afgelopen jaar ingezet om proefdieren in de begroting en uit de wereld te krijgen. Zo voerden we gesprekken met Kamerleden, woonden commissievergaderingen bij én stuurden we een brief – ondertekend door maar liefst 16.700 mensen – naar minister Adema met de oproep om in de begroting 5 miljoen euro te budgetteren voor proefdiervrije innovatie. Toen wij op Prinsjesdag geconfronteerd werden met een begroting waarin slechts 1,3 miljoen euro werd vrijgemaakt – dat is een schril contrast met de miljoenen investering voor onderzoeken mét proefdieren – besloten we het heft opnieuw in eigen hand te nemen. We stelden een begroting op waarin genoeg geld zit om de eigen ambitie van het kabinet waar te maken. Inclusief koffertje. En die is nu overhandigt namens ons en meer dan twintigduizend mensen. Oftewel: minister Adema is aan zet!

Waarom de overheid meer geld moet vrijmaken

Het werken met proefdieren is vaak inefficiënt. Ongeveer negen van de tien medicijnen die door dierproeven ontwikkeld zijn en veelbelovend leken, werken uiteindelijk niet bij de mens óf zijn zelfs schadelijk. Dat is niet heel verrassend: een dierenlichaam is anders dan dat van de mens. Dieren lijden, en sterven helaas, te vaak voor onderzoeken die niet het beloofde resultaat hebben. Dat is onacceptabel, want er zijn alternatieven. Proefdiervrije modellen zijn gericht op het menselijk lichaam. En daarnaast komt er geen leed bij kijken. Kortom: een proefdiervrije wereld is beter voor mens en dier. Dat weet én vindt de overheid ook.

Een overheid heeft uiteraard veel meer middelen dan bijvoorbeeld wij als goed doel. Om écht het verschil te maken binnen de wetenschap, industrie én voor de proefdieren, is er een beleid nodig dat uitgevoerd wordt. Wij hebben als goed doel – dat volledig afhankelijk is van donateurs – al ruim 8 miljoen euro geïnvesteerd in proefdiervrije projecten. En daarnaast maken wij ons op andere manieren hard voor deze boodschap: door samen te werken, de discussie aan te gaan en door te verbinden. Als wij dat als relatief klein goed doel kunnen, dan kun je je fantasie loslaten op wat een overheid kan bereiken.

Er is simpelweg meer geld nodig om proefdiervrije modellen te creëren, op de markt te krijgen, te implementeren én om er daadwerkelijk onderzoek mee te doen. Ook educatie kan niet achterblijven. Het is een keuze om proefdieren te blijven gebruiken. Wanneer de overheid proefdiervrije alternatieven stimuleert kan zij bovendien een signaal afgeven aan de maatschappij dat zij dit dierenleed op serieuze wijze aanpakken. Daarnaast kunnen ze daadwerkelijk voorloper zijn in een wetenschap die niet afhankelijk is van een ouderwets onderzoeksmodel: dieren. Met de vijf miljoen euro die wij hebben begroot, vliegen we van de positie in de startblokken een stuk verder naar de finish. En bij die finish staat een wetenschap te wachten die beter is voor mens en dier.

 

De brief aan minister Adema

Nu is het tijd dat minister Adema aan de slag gaat. We hopen dat hij snel reactie geeft op onze oproepen en brieven. Of dat gaat gebeuren, is even afwachten. We houden jullie op de hoogte via de website en social media.

Wil je onze brief aan minister Adema lezen? Klik hieronder om de afbeelding te vergroten!

Meer weten over dit onderwerp? In Proefdiervrij de Podcast aflevering 7 spraken we Partij voor de Dieren Kamerlid Frank Wassenberg over hoe de politiek ervoor kan zorgen dat het aantal proefdieren naar nul wordt gebracht. Volgens Frank is proefdiervrij een “win-win-win-win-win situatie. Je krijg beter onderzoek, je gaat minder dieren gebruiken, het kost minder geld, het kost veel minder tijd en – het allerbelangrijkste – het is veel beter voor de patiënt.”