Voor de een na laatste aflevering van dit eerste podcastsseizoen, gaan we in gesprek met niemand minder dan Frank Wassenberg. Frank was vroeger beleidsmedewerker bij Proefdiervrij en is nu Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Samen met Romy en Saskia blikt hij terug op zijn studie biologie waarbinnen proefdieren de norm waren, maar hij werpt ook een blik op een toekomst waarin deze dieren niet meer nodig zijn voor onderzoek. Hoe hij dat vanuit het politieke speelveld waar gaat maken? Luister mee!
Witte raaf spreidt zijn vleugels
Tijdens zijn studie biologie aan de Universiteit Utrecht zat het Frank al niet lekker: proefdieren gebruiken voor onderzoek.Terugblikkend noemt hij zichzelf een witte raaf, omdat hij zich uitsprak tegen de gewoonte om met proefdieren te werken. Dat werd niet altijd gewaardeerd. De reactie? Proefdieren worden gebruikt omdat ze lijken op mensen, máár deze vergelijking houdt op als het gaat over emoties. Dat meten met twee maten stond hem tegen. Na zijn studie ging hij dan ook aan de slag als beleidsmedewerker bij de Bont voor Dieren. In 2000 begon hij aan zijn baan bij Proefdiervrij.
Dieren én mensenlevens redden
Juist omdat Frank zelf onderzoek heeft gedaan met proefdieren, en vervolgens de rest van zijn carrière met zijn neus boven de feiten heeft gehangen, weet hij als geen ander dat werken met dieren niet altijd een succesformule garandeert. En bovendien zijn er proefdiervrije alternatieven die dat wel doen. In zijn rol als Kamerlid werkt hij daarom op bestuurlijk niveau aan het realiseren van een proefdiervrije wereld. Hij zoekt politieke samenwerking op, dient moties in en gaat in gesprek met het werkveld. Hij weet veel draagvlak te vinden voor zijn voorstellen, maar hij merkt ook op dat er één emotie is die Kamerleden weerhoudt om het systeem te veranderen. En die emotie is angst.
“Proefdiervrij onderzoek is een win-win-win-win-win situatie”
Wat als patiënten minder goed geholpen worden door proefdieren te bannen? En wie is er dan verantwoordelijk voor het ziek maken van deze mensen? Kunnen Kamerleden wel veilig hun naam onder de motie zetten? Het zijn begrijpelijke vragen, maar er is ook een heel duidelijk antwoord. Proefdiervrij onderzoek is volgens Frank een “win-win-win-win-win situatie”. Hij vervolgt: “Vijf keer win: Je krijg beter onderzoek, je gaat minder dieren gebruiken, het kost minder geld, het kost veel minder tijd en – het allerbelangrijkste – het is veel beter voor de patiënt.”
Luister hier de podcast
Elke laatste vrijdag van de maand om 16:00 komt de volgende aflevering van onze podcast live. We nemen in 2022 acht afleveringen op waarin we in de wondere wereld van proefdiervrije wetenschap duiken. Luister jij ook mee?