Eind 2021 is het regeerakkoord voor de komende jaren gepubliceerd. Opvallend genoeg, komt het woord ‘proefdier’ niet één keer voor in het document. En dat terwijl het akkoord ruim 21.000 woorden telt! Het is duidelijk dat proefdieren in Nederland niet de aandacht krijgen die zij verdienen.
Daarom vroegen wij aan jullie om de regering op te roepen proefdieren wél in de begroting mee te nemen. Ruim 20 duizend mensen hebben hun handtekening gezet op ons koffertje en inmiddels heeft minister Adema hierop gereageerd.
Wel plek in het lab, maar niet in het regeerakkoord
Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan op minstens zo veel proefdieren. Wetenschappers realiseren zich gelukkig steeds vaker dat de dierproef niet het beste model is voor onderzoek. Steeds meer wetenschappers zetten zich daarom samen met ons in voor een proefdiervrije wereld: anno 2022 hebben we al 7,6 miljoen euro geïnvesteerd in meer dan 70 proefdiervrije projecten.
Zelfs in de politiek is het sinds een aantal jaren aan het borrelen: in 2015 heeft de toenmalig staatssecretaris uitgesproken dat Nederland in 2025 voorloper moest zijn op het gebied van proefdiervrije innovatie. Een mooie ambitie, maar helaas zien we dit nog niet terug: het nieuwe regeerakkoord telt namelijk 21.875 woorden, maar het woord proefdier komt er niet één keer in voor.
Onbegrijpelijk, want er is veel meer aandacht en budget nodig voor om deze ambitie waar te maken.
Meer geld voor proefdiervrij onderzoek
Aan het regeerakkoord kunnen we helaas weinig veranderen; maar we kunnen ons nieuwe kabinet wel oproepen om meer geld te investeren in proefdiervrije innovatie. In de miljoenennota wordt dit gelukkig al wel genoemd, maar het bedrag dat ervoor wordt geserveerd is mager.
Daarom roepen we de regering op om het budget voor proefdiervrij onderzoek de komende jaren te verhogen naar 5 miljoen per jaar. Want alleen door de ontwikkeling van mensgerichte onderzoeksmodellen maken we proefdieren overbodig én maken we onderzoek beter en betrouwbaarder voor mensen. Dat wordt keer op keer weer bewezen door de innovatieve wetenschappers waar wij mee samenwerken.