Afgelopen september organiseerden we een kennissessie voor politici om het belang van proefdiervrije innovatie te benadrukken. Met een nieuwe regeringscoalitie en nieuwe gezichten in de Tweede Kamer vonden we dit het perfecte moment om hen te laten zien dat proefdiervrije innovatie niet alleen belangrijk is voor het welzijn van dieren, maar ook voor de gezondheid van mensen. De sessie bracht wetenschappers, bedrijven en de overheid bij elkaar. Want om een toekomst zonder dierproeven voor elkaar te krijgen, hebben we iedereen nodig.
In Nederland geldt er een ‘Nee, tenzij’- beleid. Kort samengevat betekent dit dat het wettelijk verboden is om dierproeven uit te voeren als er een goed alternatief beschikbaar is. Toch blijkt in de praktijk dat er regelmatig vragen zijn over wanneer een alternatief goed genoeg is om daadwerkelijk dierproeven te vervangen. Met de kennissessie wilden wij politici informeren over de mogelijkheden van proefdiervrije innovatie, om zo tot een betere regelgeving te komen.
Anne, onze adviseur wetenschap en innovatie: “We willen dat politici echt snappen wat proefdiervrije innovatie kan betekenen voor dieren én mensen. Onze nieuwe regering bestaat uit veel Kamerleden en beleidsmedewerkers die nog niet goed bekend zijn met proefdiervrije innovaties. Het helpt als ze zelfvertrouwen hebben om de vragen uit hun achterban te beantwoorden.”
Het belang van proefdiervrij onderzoek
Samen met onze directeur Debby organiseerde Anne daarom een kennissessie met een aantal beleidsmedewerkers van verschillende partijen. Het doel van de sessie was om hen te laten zien waarom inzetten op proefdiervrij onderzoek zo belangrijk is. Daarvoor werden gastsprekers uit verschillende expertises uitgenodigd; op deze manier konden we de hele keten van betrokkenen laten zien.
Anne: “We nodigden onder andere ZonMw uit, die met hun programma Meer Kennis met Minder Dieren zich actief richten op het stimuleren van proefdiervrij onderzoek. Maar ook het bedrijfsleven werd gepresenteerd dankzij een vertegenwoordiger van Mimetas; zij houden zich ook bezig met proefdiervrij onderzoek. Last but not least, was er natuurlijk ook een wetenschapper aanwezig die zelf met proefdiervrije modellen werkt en daar dus alles over kon vertellen.”
Ethisch verantwoord en relevanter
Voor ons is dierenwelzijn al genoeg motivatie om af te stappen van proefdieren, maar we erkennen ook het belang van snellere, nauwkeurige medicijnontwikkeling voor mensen. “Natuurlijk staat voor ons bovenaan dat de pijn en stress voor de dieren niet ethisch verantwoord is – maar daarnaast vertalen dierproeven ook helemaal niet goed naar de mens. Proefdiervrije, mensgerichte modellen kunnen dit veel beter,” licht Anne toe. “daarom hadden we ook de Samenwerkende Gezondheidsfondsen uitgenodigd om te vertellen hoe proefdiervrije, mensgerichte modellen ook echt voor beter welzijn voor mensen zorgen.”
Een groot succes
Het doel van de kennissessie was om een vertrouwde sfeer te creëren waarin iedereen vragen durfde te stellen. En dat is gelukt!
“Sommige beleidsmedewerkers hadden al kennis over proefdiervrij onderzoek, anderen waren er onbekend mee en stelden veel vragen. Niet alleen om het onderwerp zelf beter te begrijpen, maar ook zodat ze zelf vragen vanuit de Kamer of hun achterban zouden kunnen beantwoorden.” Vertelt Anne. “Ze wilden bijvoorbeeld weten of medicijnen en producten wel veilig blijven voor de mens als we het niet meer op dieren testen. Daarop konden we goed uitleggen hoe menselijke modellen juist voor meer veiligheid kunnen zorgen. Het was dus echt een succesvolle, waardevolle bijeenkomst.”
Beter voor dier en mens
De afgelopen jaren hebben we een groot netwerk van mensen die werken aan proefdiervrije innovaties kunnen opbouwen. Dat zorgt ervoor dat we bijeenkomsten zoals deze succesvol kunnen organiseren. Juist doordat we laten zien dat wij niet de enige zijn die vinden dat er meer aandacht moet zijn voor proefdiervrije innovatie, krijgen we politici sneller in beweging.
“En laten we eerlijk zijn: met alle kennis bij elkaar, kun je maar tot een conclusie komen. Proefdiervrije innovatie is beter voor dier én mens!” – Anne Burgers, adviseur wetenschap en innovatie