Dat kan zeker! Twee onderzoekers, Bas van Balkom en Roos Masereeuw, houden zich hiermee bezig. Bas gebruikt een multi-organ-on-a-chip (meerdere organen op een chip) om in zijn onderzoek meer kennis te vergaren over het verloop van bepaalde ziektes die effect hebben op meerdere organen. Roos onderzoekt, door middel van een multi-organ-on-a-chip, welke route een medicijn aflegt in je lichaam. Door dit model te gebruiken, zorgen ze er beiden voor dat proefdieren, zoals ratten en muizen, uiteindelijk niet meer nodig zijn.

In het kort

Orgaanchip 2.0 : wat is een multi-organ-on-a-chip?

Een organ-on-a-chip (orgaan-op-een-chip) is een in miniatuur nagebouwd menselijk orgaan op een chip. De multi-organ-on-a-chip is eigenlijk een een orgaanchip 2.0. Het bestaat – zoals de naam al weggeeft – uit meerdere organen op een chip. Hiermee worden proefdieren vervangen en verbeteren we het doen van mensgericht onderzoek.

Multi-organ-on-a-chip in plaats van proefdieren

Assistent Professor Bas van Balkom werkt mee aan de ontwikkeling van een nieuw onderzoeksmodel dat op een nog specifiekere manier kan duiden wat een ziekte voor oorzaak heeft binnen het menselijk lichaam. Want als je weet wat voor effect een bepaalde ziekte heeft, kun je de ziekte makkelijker bestrijden.

Bas legt uit hoe het werkt: “Wij laten in het lab verschillende modellen van menselijke organen met elkaar communiceren. Dit is belangrijk omdat dat in ons lichaam ook gebeurt, in gezondheid en ziekte. Als je bijvoorbeeld een nierziekte hebt, heb je ook grotere kans op hart- en vaatziekten. De interacties die hierbij een rol spelen, willen we met onze modellen in het lab en op de computer in kaart brengen.”

De multi-organ-on-a-chip is breed inzetbaar

Prof. Dr. Roos Masereeuw en haar team werken aan een multi-organ-on-a-chip dat exact in kaart kan brengen welke route een medicijn aflegt op het moment dat je deze inneemt. Van opname tot uitscheiding. Het team heeft de vier belangrijkste organen uit dit proces nagebouwd in hun multi-organ-on-a-chip model: darm, lever, galblaas en nier.

“Dit model kan ingezet worden voor alle medicijnen die gebruikt en/of ontwikkeld worden. Het is dus breed inzetbaar en niet specifiek voor één medicijn ontwikkeld. Het uiteindelijke doel is dat er veiligere en beter werkzame geneesmiddelen op de markt komen.” vertelt Roos. Voornamelijk kleine proefdieren, zoals ratten, kunnen zo in de toekomst vervangen worden door een multi-organ-on-a-chip.”

Multi ooc

Interesse uit farmacie

“Dat het deze potentie heeft blijkt uit een van onze partners, een groot farmaceutisch bedrijf.” aldus Roos. De interesse en investering van een farmaceutisch bedrijf laat zien dat de onderzoeken veelbelovend zijn en dat de farmacie openstaat voor proefdiervrije onderzoeksmethodes. Helaas is dit nog niet voldoende, onderzoek doen kost namelijk veel tijd en dus geld. Wil jij ook bijdragen aan het onderzoek van Roos en Bas? Doneer dan via de knop hieronder.

Jij vindt donordieren toch ook niet gewoon? Teken nu!

Mogen we (donor)dieren zomaar gebruiken om het wereldwijde tekort aan orgaandonoren op te lossen? Dat is het vraagstuk dat we met onze campagne Niet. Gewoon. op tafel leggen. Donordieren lijken de oplossing voor het wereldwijde tekort aan donororganen voor mensen. Maar het gebruik en doden van dieren voor onze gezondheid, is in onze ogen geen vooruitgaging of innovatie. Het lijden van dieren voor ons welzijn mag geen gewoonte worden: gewoon niet.