We vroegen PhD-student Britt van der Leeden om ons meer te vertellen over haar proefdiervrije brandwondenonderzoek. Zij is sinds april dit jaar (2020) begonnen met haar PhD-onderzoek naar het effect van neutrofiel extracellulaire traps (NETs) in brandwond-geïnduceerde microvasculaire trombose en wondverdieping. Wat dit precies is? Je leest het in dit blog.

Britt: “Veel brandwondpatiënten hebben last van wondverdieping na trauma. Dit gaat samen met een langere geneestijd, meer wondcontractie en ernstige littekenvorming. Bovendien gaat dit gepaard met een verhoogde kans op infectie en overlijden. Er is helaas nog geen behandeling om brandwondverdieping tegen te gaan. En daar hoop ik snel wat aan te kunnen doen!”

Belangrijke ontdekking

Britt: “Een belangrijke oorzaak van brandwondverdieping is een sterk verminderde doorbloeding van het wondgebied. Dit komt doordat bloedstolsels ontstaan in de bloedvaatjes die in en rondom de verbrande huid liggen. Wij hebben recent aangetoond dat deze bloedstolsels tot weken na de verwonding ontstaan.

Daarnaast hebben we sterke aanwijzingen gevonden dat een proces genaamd NETose een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze bloedstolsels. Bij NETose werpen neutrofielen (bepaald type witte bloedcel) de inhoud van hun celkern naar buiten. Deze kerninhoud kan direct bloedstolling activeren en leiden tot schade aan de wanden van de bloedvaatjes – wat ook weer bloedstolling kan activeren.

Het remmen van NETose kan daarom interessant zijn voor therapie, om het ontstaan van de bloedstolsels – en daarmee verdieping van de brandwond – te voorkomen. Echter, hoe en waarom NETose plaatsvindt na een brandwond en hoe het precies bijdraagt aan het ontstaan van de bloedstolsels en wondverdieping is niet bekend.

Project ‘Netosis’ is geboren

Britt: “In dit project gaan we daarom aantonen hoe NETose wordt geactiveerd na een brandwond en welke rol het speelt in de vorming van bloedstolsels en wondverdieping. Daarnaast willen we onderzoeken of het remmen van NETose de vorming van bloedstolsels en wondverdieping tegengaat.”

Proefdiervrije oplossing door TPI Helpathon

Britt: “Dit project was onderdeel van de eerste TPI Helpathon. Tijdens de Helpathon is met behulp van de deelnemers gezocht naar proefdiervrije modellen die gebruikt konden worden voor dit onderzoek. Het doel van de Helpathon is om onderzoeksprojecten te kunnen uitvoeren zonder het gebruik van proefdieren.

Het nieuwe voorstel maakt daarom nu gebruik van 3D humane huidmodellen, humane bloedvatmodellen en patiëntmateriaal. Dit draagt niet alleen bij aan een proefdiervrije innovatie, maar ook aan een betere vertaalbaarheid naar de mens.

Dit project kan daarom een belangrijke aanzet geven tot de ontwikkeling van een behandeling om de genezing, maar ook de kwaliteit van leven van brandwondpatiënten sterk te verbeteren. Ook zou het een goede basis kunnen zijn voor toekomstige proefdiervrije onderzoeken naar inflammatoire processen rondom (verwondingen van) de huid.”

(Foto ontvangen van Amsterdam UMC)

Samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting

Proefdieren overbodig maken in brandwondenonderzoek kunnen we niet alleen. We hebben dan ook, inmiddels twee jaar geleden, de handen ineengeslagen met de nu proefdiervrije, Nederlandse Brandwonden Stichting. En ook in dit project werken we weer samen. Dit is een unieke samenwerking, waar we nu dus al geweldige resultaten mee hebben kunnen behalen!