Om proefdiervrije innovatie te stimuleren, reikt het Willy van Heumenfonds elke 10 jaar een oeuvreprijs uit aan een persoon of organisatie die zich inzet voor proefdiervrij onderzoek. Afgelopen 12 december was het zover en werd de oeuvreprijs uitgereikt aan prof. dr. Sue Gibbs. Namens het Proefdiervrij-team: gefeliciteerd, Sue! Dank voor je toewijding aan proefdiervrij onderzoek.

Regeneratieve geneeskunde zonder proefdieren

Dat Sue in haar dertigjarige carrière een aanzienlijk oeuvre heeft opgebouwd, dat is duidelijk. Haar proefdiervrije onderzoek naar regeneratieve geneeskunde en haar prominente rol als pionier van proefdiervrije innovatie, hebben haar inmiddels nationale én internationale erkenning opgeleverd.

Binnen haar onderzoek aan het Amsterdam UMC, focust Sue zich op het ontwikkelen van organoids die de menselijke huid nabootsen. Om het menselijk lichaam zo goed als mogelijk in beeld te krijgen, combineert ze daarnaast haar organoids met organen-op-chips in zogenoemde multi-organoid-chips*.

*Een multi-organoid-on-a-chip is een kleine chip waarop meerdere gekweekte mini-organen (organoids) zijn geplaatst. Hierdoor kunnen wetenschappers een realistische weergave van orgaaninteracties mogelijk maken, waardoor onderzoek naar bijvoorbeeld medicijnen en ziekten nauwkeuriger gedaan kan worden.

De studenten van nu zijn de wetenschappers van later

Maar Sue is niet alleen achter de schermen actief. De laatste jaren focust Sue zich namelijk steeds meer op het onderwijs, waarmee zij toekomstige onderzoekers wil motiveren om proefdiervrije methoden toe te passen in hun latere carrières. Sue: “Het is een uitdaging, maar dat is leuk. Wetenschap is een uitdaging!”

Tekst gaat verder onder de video

Wie is Willy van Heumen?

‘Willy van Heumen’ is de naam die gebruikt wordt door een anonieme weldoener, die met haar nalatenschap een bijdrage wil leveren aan proefdiervrij onderzoek. De oeuvreprijs bestaat uit een geldbedrag van €15.000,- en mag vrij besteed worden aan onderzoek.

Naast de oeuvreprijs, reikt het Willy van Heumenfonds ook een tweejaarlijkse prijs ter waarde van €15.000,- en een wisseltrofee uit. Dit bedrag mag uitsluitend worden ingezet voor het welzijn van dieren.

Ambitie vs. Realisme

Afgelopen 12 december werd de Willy van Heumenprijs uitgereikt tijdens het Symposium Ambition vs. Realism in Utrecht. Het evenement, georganiseerd door ZonMw en het NCad, stond volledig in het teken van de transitie naar een biomedische wetenschap zonder proefdieren.

Bron: Persbericht Proefdierenalt
nieuwsbrief proefdiervrij

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van dit soort evenementen en het laatste proefdiervrije nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief In de Wetenschap.