Op 16 februari 2022 is de educational challenge Replacing Animal Testing (RAT) van start gegaan. Tijdens deze challenge gaan 31 studenten zich een wereld zonder proefdieren voorstellen. Hoe zou onze gezondheidszorg en de supermarkt eruitzien als we vandaag zouden stoppen met dierproeven? Is het nodig om proefdieren te gebruiken voor het testen van onze medicijnen of boodschappen, of kunnen we zonder? Over deze vraagstukken gaan bachelor- en masterstudenten en professionals zich buigen in deze challenge.
Studenten en professionals samen aan de slag
In de RAT challenge gaan 31 bachelor-, master- en Hbo-studenten, samen met professionals (artsen, dierenartsen, biologen, managers) aan de slag met vraagstukken over dierproeven. Zij volgen gedurende 20 weken expertsessies, workshops, skills- en vaardigheidstrainingen en coachsessies, met als doel met innovaties te komen die dierproeven overbodig maken. Doordat studenten uit verschillende disciplines met elkaar, met professionals en met ons als maatschappelijke partner samenwerken, kunnen zij inzichten, ervaringen en competenties uitwisselen en komen zij samen tot betere resultaten.
RAT challenge wordt breed gedragen
De RAT challenge is een initiatief van prof. Daniela Salvatori, voorzitter van Transitie Proefdiervrije Innovatie, samen met Erik van der Spek van de TU Eindhoven en Ludo Hellebrekers van Wageningen Universiteit. De RAT challenge wordt gesteund door het samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen University & Research, de Universiteit Utrecht en Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het samenwerkingsverband tussen de vier instellingen stimuleert nieuwe innovatieve onderwijsvormen, zoals Challenge Based Learning. Hierbij werken studenten uit verschillende disciplines met elkaar en met maatschappelijke partners samen aan daadwerkelijke problemen uit het bedrijfsleven of de samenleving. Wij zijn de maatschappelijke partner binnen deze challenge.
10 miljoen proefdieren
‘Elk jaar worden alleen al in Europa 10 miljoen dieren gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden’, licht onze directeur Debby Weijers toe. ‘Een miljoen extra dieren wordt hiervoor gefokt, maar uiteindelijk nooit gebruikt. Zijn deze dieren echt nodig? Of is het tijd om dit te veranderen? Wij hebben de creativiteit, de kennis en de ideeën van de deelnemers hard nodig om tot een oplossing te komen. Want wij zijn van mening dat deze dieren niet meer gebruikt hoeven te worden voor proeven. Wij zien dat proefdiervrij, mensgericht onderzoek de toekomst heeft.’
Heel veel succes!
De RAT challenge heeft een looptijd van 20 weken en duurt tot en met 1 juli 2022. Op 1 juli is er een groot event met een interessante jury. Wij willen de studenten en professionals tijdens deze periode heel veel succes wensen met de challenge! Wij zijn ervan overtuigd dat wij met elkaar tot oplossingen kunnen komen en toe kunnen werken naar een proefdiervrije toekomst.