Blog door Saskia Aan,  Adviseur wetenschap & innovatie bij Proefdiervrij

Het staat groot op onze website: we hebben al meer dan €7,6 miljoen geïnvesteerd in proefdiervrij onderzoek en we werken samen met de wetenschap. Maar hoe ziet dat samenwerken er precies uit? Houdt het voor ons op bij het financieren van onderzoeksprojecten? Het antwoord is: nee, we doen veel meer! Ook delen we onze kennis van proefdiervrije innovatie en geven we feedback op het verloop van projecten. In dit blog vertelt Saskia je meer over de samenwerking binnen het nieuwe LymphChip-project.

Foto Saskia Aan

Ieder zijn expertise

Een mooi voorbeeld van een project waar we niet alleen financieel bij zijn betrokken is een van de nieuwste projecten die wij ondersteunen: het LymphChip-project. Half februari was ik bij de kick-off meeting van dit mooie project.

Met 32 partners kwamen we (digitaal) bij elkaar om de plannen te bespreken en om de acties van de eerste paar maanden op te stellen. Veel verschillende onderwerpen kwamen voorbij: van discussies over welke soorten cellen en plastics er voor de chip gebruikt moesten worden (niet mijn expertise), tot hoe we duidelijk gaan maken dat dit model proefdieren kan vervangen (wel mijn expertise). Door met al de partners bijeen te komen -allemaal met andere achtergronden en andere kennis- komen we samen tot nieuwe ideeën. En zo bouwen we aan een robuust model dat in de toekomst proefdieren kan vervangen.

Foto Saskia Aan kick-off LymphChip

Wat is het LymphChip-project?

Nu vraag je je misschien af ‘wat is het LymphChip-project?’. Ik zal het proberen simpel te houden. LymphChip is een samenwerkingsverband van 21 verschillende partijen, die samenwerken aan een proefdiervrij model voor het menselijk lymfestelsel. Voor dit model worden verschillende organen-op-chipmodellen met elkaar gecombineerd, om zo het hele menselijke systeem na te maken. Ons lymfestelsel is essentieel voor een goede werking van je afweersysteem. Een verstoord lymfesysteem kan leiden tot chronische ontstekingen, auto-immuunziektes en in de ergste gevallen zelfs tot orgaan-falen. Om het lymfestelsel te bestuderen worden nu voornamelijk muizen gebruikt. Maar doordat bepaalde immuuncellen heel erg verschillen tussen muizen en mensen is de kennis uit muizen slecht te vertalen naar de menselijke situatie.

LymphChip-project

In het LymphChip-project worden een hart-op-een-chip, darm-op-een-chip en huid-op-een-chip ontwikkelt met geïntegreerde lymfeklieren

En nu?

De komende 5 jaar gaan de onderzoekers van het project hard aan het werk om de verschillende modellen te maken en te combineren, zodat deze ook daadwerkelijk muizen in lymfeonderzoek gaan vervangen. Wij zullen onze bijdrage leveren door dit project te steunen met geld (dankzij onze donateurs) en door te communiceren over dit project. Ook willen wij onze kennis over organen-op-chip-modellen voor een breder publiek toegankelijk maken, door bijvoorbeeld colleges te geven over dit onderwerp aan de partners binnen dit project. Wij vinden het heel mooi dat wij in de samenwerking met onderzoeksprojecten, zoals het LymphChip-project, toewerken naar een wereld waarin proefdieren niet meer nodig zijn!