Interview met Maite van Gerwen

Op Wereldproefdierendag (24 april) gaat Maite van Gerwen bijna 70km steppen om geld op te halen voor proefdiervrij corona-onderzoek. Het streven is om € 5.000 op te halen, waarvan ze inmiddels al € 2.630,- heeft behaald. In dit artikel lees je meer over Maite, haar actie, haar beweegredenen en de doelstelling!

Maite van Gerwen, Projectleider bij het Centre for Sustainable Animal Stewardship, gaat op 24 april aanstaande op de step van haar woonplaats Wageningen naar Venray. Dat doet ze niet zomaar. Maite wil met deze tocht van bijna 70 km (ofwel 4,5 uur!) geld ophalen voor het werk van Proefdiervrij. Daar zijn we natuurlijk mega trots op.

Maite Gerwen stepactie Proefdiervrij

Hoe ontstond het idee voor deze actie?

“Ik hou heel erg van buiten zijn en sportief bezig zijn. Ten tijde van de eerste lockdown ben ik voor de lol begonnen met steppen, ontdekte de sportieve step en ja, dat beviel wel! Van nature ben ik fanatiek aangelegd en wilde de lat voor mezelf nog wat hoger leggen. Toen ontstond het idee om te gaan steppen voor het goede doel. In deze tijd hoor je zoveel over het onderzoek naar coronavaccins, maar eigenlijk heel weinig over hoe dat dan gebeurt. Voor die onderzoeken worden zo veel dieren gebruikt, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

En voor nu snap ik dat heel goed maar ik geloof wel dat het anders kan en wil graag iets terugdoen. Dieren zorgen er nu voor dat wij onze vrijheid terugkrijgen, dus daarom wil ik me inzetten om hen ook zo snel mogelijk die vrijheid te gunnen. En dan ook nog op Wereldproefdierendag, dat klopt natuurlijk helemaal.”

Dieren zorgen ervoor dat wij onze vrijheid terugkrijgen, dus daarom wil ik me inzetten om hen zo snel mogelijk ook die vrijheid te gunnen. – Maite van Gerwen

Maite Gerwen stepactie Proefdiervrij

Hoe bereid je je voor?

“Trainen! En vooral trainen op iets rustiger steppen, meer op hartslag. Want normaliter ga ik een uurtje, maar ja nu wel 4x zo veel. Ook ga ik in etappes trainen zodat ik de route een beetje kan uitproberen.

Op de dag zelf rijdt mijn vriend achter me aan en komen m’n ouders mij ook stukken tegemoet. Ik hoop niet dat het gebeurt, maar het kan natuurlijk dat ik een lekke band krijg. Dan is het wel fijn dat ik een extra paar handen heb om weer snel verder te kunnen. Uiteraard heb ik zelf wel reservebanden mee, voor het geval dat!”

Hoe reageerde je omgeving?

“Erg enthousiast. Dit past gewoon heel erg bij mij. Vanaf kleins af aan ben ik een ontzettende dierenliefhebber. Volgens mijn ouders stond het eigenlijk al heel lang vast dat ik iets met dieren zou gaan doen. Niet vreemd dus dat ik me op werkvlak inzet voor dierenwelzijn en nu privé deze actie doe.”

Hoe zie jij een proefdiervrije toekomst voor je?

“Ik denk dat we echt nog heel veel moeten doen, voordat we daar zijn. Ook dat het binnen wettelijke kaders past – dat het niet meer een vereiste is dat er dingen op dieren getest moeten worden. Op meerdere fronten is er eigenlijk werk aan de winkel. Enerzijds qua wetgeving en anderzijds qua onderzoek, maar ook de manier van denken.

Dierproeven worden nu als een soort gouden standaard gezien. Als een methode die waterdicht is en die goede resultaten geeft, maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Ik denk dat het veel relevanter is om direct op mens-gebaseerde modellen te gaan testen (denk aan organen op een chip, organoids, etc.). Want ja, als je het op mensen wilt toepassen dan moet je toch weten wat iets op een mens doet? Ik denk dat we met mensgerichte modellen beter onderzoek kunnen doen en misschien zelfs nog wel sneller.

Er wordt nog te vaak gedacht dat als je geen dierproeven doet dat je dan een concessie doet op veiligheid, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. We zijn zó ver qua techniek! We hebben de technologie om naar de maan te gaan, we kunnen dingen naar mars sturen, dan moeten we zeker in staat zijn om op slimmere manieren onderzoek te doen en onderzoekstechnieken te ontwikkelen. En ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen hieraan.”

Kunnen we je volgen op 24 april?

“Zeker! Ik hou iedereen via Instagram Stories op de hoogte van de tocht en hier kun je dus in de gaten houden hoe ver ik ben. En ja, als je in de buurt woont of misschien zelfs een stukje mee wilt steppen of fietsen… voel je vrij om aan te haken natuurlijk!”

Sponsor Maite

Dankzij proefdieren krijgen wij nu nog onze vrijheid terug. Verdienen proefdieren deze vrijheid niet ook? Maite vindt van wel. Helaas kunnen we de wereld niet zomaar veranderen, maar we kunnen wel alles op alles zetten om proefdiervrij onderzoek in de toekomst te stimuleren. Help mee! Je steunt Maite haar ‘Steppen voor Proefdiervrij’-actie via onderstaande knop.