22 november is het zo ver. Dan gaat Nederland naar de stembus. Politieke partijen hebben inmiddels hun verkiezingsprogramma gepresenteerd en daarom is dit het uitgelezen moment om die eens onder de loep te nemen. Want wat zijn de plannen van de politieke partijen op het gebied van proefdieronderzoek én proefdiervrije innovatie? Dit is wat ons opvalt.

Wat is onze definitie van proefdiervrije innovatie?

Goed om te weten: proefdiervrije innovatie betekent voor ons onderzoek waarbij er geen proefdieren zijn gebruikt, om bijvoorbeeld een medicijn of product te ontwikkelen, goed te keuren of te testen. Daarvoor in de plaats kan er getest worden op een alternatief model, denk aan organoids, organen-op-een-chip of plastinaten. 

Om ervoor te zorgen dat proefdiervrij onderzoek de norm wordt, moet er geïnvesteerd worden op een aantal vlakken: 

  • Zo moet er beter onderwijs komen over en met proefdiervrije onderzoeksmodellen
  • Moet regelgeving de ruimte bieden om de alternatieven te gebruiken
  • Én moet er structureel geld vrijgemaakt worden naar de ontwikkeling en toepassing van proefdiervrije onderzoeksmodellen. 

Dit alles is proefdiervrije innovatie.

Waarom dit onderwerp zo belangrijk is

9 op de 10 dierproeven leiden tot niet werkende medicijnen voor de mens (en zijn daardoor soms zelfs schadelijk voor de mens!) Dat is veel te veel. Daarnaast staan er al ethischere, en betere, onderzoeksmodellen in de startblokken. Hoog tijd dus dat die voorgoed de plek van proefdieren gaan innemen. Dat is niet alleen beter voor het dier, maar ook voor onze eigen gezond- en veiligheid. Onlangs herinnerden we politieke partijen al om proefdieren niet te vergeten in het verkiezingsprogramma. En nu kunnen we dan eindelijk zien of ze hier gehoor aan hebben gegeven.

De verkiezingsscan: staan de partijen voor proefdiervrije innovatie?

We hebben de partijprogramma’s van alle zittende politieke partijen, in de Tweede Kamer, gelezen. Daarbij hebben we specifiek gekeken naar wat zij wel (of niet!) hebben gezegd over proefdieren en proefdiervrije innovatie. We beantwoorden per partij de vraag: staat de partij voor proefdiervrije innovatie? Dit is de uitkomst:

Grote partijen

Kleine partijen 

Meeste partijen zwijgen, Partij voor de Dieren is de uitzondering

Het goede nieuws: geen enkele partij spreekt uit dat zij voor het gebruik van proefdieren in onderzoek is. Het minder leuke nieuws: de meeste partijen noemen het onderwerp helemaal niet. Opvallend daarin is D66. Dit is een partij die vaak aanwezig is bij debatten over dit thema en erkent dat proefdieren niet meer de norm moeten zijn. Toch heeft dat standpunt het verkiezingsprogramma niet gehaald. 

De ChristenUnie neemt ook geen standpunt in, ondanks dat zij de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft geleverd; de minister die de portefeuille proefdieren draagt. Verder spreken sommige partijen zich wel uit over dierenwelzijn in het algemeen, maar daar worden proefdieren structureel in vergeten. 

Partij voor de Dieren daarentegen is wél uitgesproken en is het meest concreet over hoe we, door te investeren in proefdiervrije innovatie, dierproeven de wereld uit kunnen helpen. 

Wat ons betreft is er dus nog werk aan de winkel voor veel partijen. Als we namelijk sneller betere en veilige medicijnen willen, dan horen dieren niet meer thuis in het lab. Onze strijd gaat door, wij blijven actief in gesprek met de overheid, lobbyen voor beter beleid en zetten onze samenwerking met onder andere organisaties als TPI voort. Wil jij ook je steentje bijdragen? Roep de regering op om een eind te maken aan dierproeven. Want dierproeven zijn niet meer van deze tijd. Dat vind jij toch ook?