Vandaag, 24 april, vieren we Wereldproefdierendag. De dag waarop we stilstaan bij de offers die proefdieren hebben moeten brengen. En dat zijn er nogal wat: jaarlijks worden er in Nederland nog bijna een half miljoen dierproeven gedaan.

Maar wat veel mensen niet weten, is dat proefdieren niet de enige dieren zijn die lijden onder wetenschappelijk onderzoek. Wat ons betreft, verdienen alle dieren in de wetenschap onze erkenning: óók de onzichtbare proefdieren

Onzichtbaar dierenleed in onderzoek

Er zijn dieren die niet de pech hebben dat ze tot proefdier gemaakt worden, maar toch in het laboratorium terechtkomen. Bijvoorbeeld dieren die wel gefokt, maar niet gebruikt worden in onderzoek en dus overblijven. Volgens het jaarlijkse rapport dierproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, zijn er in 2022 maar liefst 341.887 dieren bestempeld als fokoverschot. Deze overgebleven dieren worden in de meeste gevallen afgemaakt.

Ook zijn er de productiedieren: dit zijn de dieren die speciaal gefokt en gehouden worden voor de productie van dierlijke materialen. Bijvoorbeeld voor hun vlees, melk, antistoffen en zelfs bloed. Zo laten onderzoekers tumorcellen groeien in muizen, omdat die een goedje produceren waar stamcellen in onderzoek op kunnen groeien.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Erken alle dieren proefdiervrij

*de ronde afbeelding is met AI gegenereerd

Erken alle dieren

Vandaag, op 24 april, is het Wereldproefdierendag. Al sinds 1979 staat deze dag in het teken van proefdieren. En dat is niet zonder reden, want achter gesloten deuren worden er dagelijks nog honderden dierproeven gedaan voor onze gezondheid.

Het kan anders: proefdiervrij. Dierproeven zijn niet meer van deze tijd. Maar om proefdieren overbodig te maken, moeten we meer vertrouwen hebben in proefdiervrije innovatie én oude gewoontes loslaten. En daarvoor moeten we eerst het leed van alle dieren in onderzoek onder ogen zien.

Debby Weijers, directeur: “Bij het vooruithelpen van onze wetenschap, hoort ook het durven loslaten van oude gewoontes en het durven te vertrouwen op nieuwe methoden. Want zonder vertrouwen komen we nergens. Daarom is een dag zoals Wereldproefdierendag, waarbij we mensen kunnen vragen stil te staan bij proefdieren, zo belangrijk.”

Stem voor dieren op 6 juni

Tijdens de Europese verkiezingen op aanstaande 6 juni kunnen we samen een einde maken aan onnodig lijden van (proef)dieren. Door op een diervriendelijke kandidaat te stemmen, laat jij zien dat je tegen dierenleed bent en geef je (proef)dieren een stem. Ontvang nu gratis onze diervriendelijke kandidatenlijst én een reminder om op 6 juni te stemmen tegen dierenleed – gratis en vrijblijvend via sms.

stem voor dieren proefdieren beagle