Op 24 april is het Wereldproefdierendag, een dag die al sinds 1979 in het teken staat van proefdieren. En dat is niet zonder reden, want achter gesloten deuren worden er dagelijks nog honderden dierproeven gedaan voor onze gezondheid.
Het kan anders: proefdiervrij. Om proefdieren overbodig te maken, moeten we meer vertrouwen hebben in proefdiervrije alternatieven én oude gewoontes loslaten. De mogelijkheden van proefdiervrij onderzoek zijn eindeloos en hoe meer mensen hier zich bewust van worden, hoe beter. Wereldproefdierendag is daarom een helaas nog een broodnodige dag.
Proefdiergebruik: toen en nu
Dierproeven worden al duizenden jaren gedaan. Eén van de eerste wetenschappers die experimenten op dieren deed, was Aristoteles. Vandaag de dag worden er in Nederland nog steeds gemiddeld 490.000 dierproeven per jaar gedaan.
De meeste proeven vinden plaats voor wetenschappelijk onderzoek naar de mens. Schadelijke stoffen worden op konijnen gesmeerd, apen worden besmet met dodelijke virussen en bij honden worden pijnlijke hartziekten opgewekt.
En dat terwijl het anders zou kunnen: proefdiervrij.
Er is meer vertrouwen nodig in proefdiervrije alternatieven
Om een proefdiervrije wereld werkelijkheid te maken, is er vertrouwen nodig. Maar vertrouwen is iets kwetsbaars en doordat dierproeven al zoveel jaren gedaan worden, zijn veel mensen zich er nog niet van bewust dat onderzoek ook proefdiervrij kan. En als er niet genoeg bewijs is voor de effectiviteit van proefdiervrije onderzoeksmethoden, dan zal het vertrouwen in proefdiervrij onderzoek ook moeilijk toenemen.
Daarom is het onze missie om dit vertrouwen te vergroten. We zetten ons in voor de ontwikkeling, maar ook promotie, van betrouwbare proefdiervrije alternatieven en werken samen met wetenschappers en industrie om proefdieren in wetenschappelijk onderzoek met deze alternatieven te vervangen.
Het is tijd om oude gewoontes los te laten
Voordat een nieuw product of medicijn op de markt komt, moeten we er zeker van zijn dat het veilig is voor ons gebruik. Deze zekerheid wordt vooralsnog getest met proefdieren. En hoewel deze methode dus al eeuwenlang wordt gebruikt, zijn er steeds meer en meer zorgen over de effectiviteit ervan.
Uit onderzoek blijkt dat de uitkomsten van dierproeven vaak niet goed overeenkomen met de effecten op mensen. Zo is het schokkend om te beseffen dat 9 van de 10 medicijnen die met dierproeven worden ontwikkeld, uiteindelijk niet veilig blijken voor de mens.
Door onderzoek proefdiervrij te doen, besparen we een hoop dierenleed én zorgen we voor betere onderzoeksresultaten. Het is tijd om ons bewust te worden van de mogelijkheden van proefdiervrij onderzoek. Niet alleen omdat dieren ook pijn en lijden ervaren, maar ook omdat dit soort onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit en veiligheid van producten en medicijnen die op de markt komen.
“Bij het vooruithelpen van onze wetenschap, hoort ook het durven loslaten van oude gewoontes en het durven te vertrouwen op nieuwe methoden. Want zonder vertrouwen komen we nergens. Daarom is een dag zoals Wereldproefdierendag, waarbij we mensen kunnen vragen stil te staan bij proefdieren, zo belangrijk.”