Goed nieuws! Door een aanpassing van de richtlijn voor het testen van medicijnen op schadelijkheid bij zwangerschap, worden er voortaan jaarlijks honderdduizenden proefdieren minder gebruikt. Hier maken wij ons al meer dan 15 jaar hard voor. Onze donateurs spelen hierin een grote rol.

In het kort:

  • Nieuwe richtlijn op het testen van medicijnen op schadelijkheid bij zwangerschap
  • Zorgt voor vermindering van 300 tot 400 duizend proefdieren per jaar
  • Testen op cellen blijkt betrouwbaarder dan testen van op dieren
  • Mogelijk gemaakt door proefdiervrij onderzoekers en onze donateurs

Voor het eerst in 25 jaar zijn de internationale richtlijnen veranderd voor het testen van de schadelijkheid van medicijnen tijdens de zwangerschap. Hierdoor blijft zo’n 300 tot 400 duizenden ratten en konijnen per jaar (wereldwijd) een leven in een lab bespaard. Deze mooie stap voorwaarts is mede mogelijk gemaakt door onze investering in proefdiervrij onderzoek op dit thema.

Konijntje in een hok

In onderzoek naar de schadelijkheid van medicijnen tijdens zwangerschap worden vooral ratten en konijnen gebruikt.

Testen op cellen in plaats van op dieren

Waar er nu twee diersoorten nodig zijn om te bewijzen dat medicijnen niet schadelijk zijn voor een ongeboren baby, is er straks nog maar een diersoort nodig. De tweede test mag vervangen worden door een in vitro test (onderzoek in een petrischaal op gekweekte menselijke cellen). Dit zorgt, niet alleen in Europa, maar ook in Amerika en Japan voor een flinke afname van het aantal proefdieren.

Saskia Aan, onze medewerker wetenschap & innovatie: “Ik heb er vertrouwen in dat onderzoekers voor de proefdiervrije optie gaan. Niet alleen omdat het betere resultaten oplevert, maar ook omdat proefdiervrije testen goedkoper zijn, meer mogelijkheden bieden en omdat daarmee voldaan kan worden aan een maatschappelijke wens; het vervangen van dierproeven”.

Waarom waren er eerst twee diersoorten nodig?

Vroeger is er een gevaarlijk medicijn voor ongeboren baby’s door een rattenproef heen geglipt. In plaats van het zoeken naar mensgerichte, proefdiervrije alternatieven is er een tweede test op een ander diersoort aan het onderzoek toegevoegd.

Nederlandse proefdiervrije pioniers

Professor Aldert Piersma en Peter Theunissen zochten samen al jaren naar het antwoord op de vraag of het testen op twee diersoorten nou echt nodig is. Zij zijn dit dan ook als eerste van de wereld gaan uitzoeken. Samen hebben zij een database opgezet om in vitro data te gaan rapporteren.

Hieruit bleek dat de voorspellende waarde van het testen in twee verschillende dieren maar heel klein is (de uitkomst was namelijk altijd hetzelfde), en dat er ontzettend veel dieren nodig zijn om goede voorspellingen te doen. Dit heeft aan de voet gestaan van deze nieuwe richtlijn.

Prof. Aldert Piersma

Prof. Aldert Piersma, Universiteit Utrecht

Professor Aldert Piersma “Dit is een mijlpaal; het is de eerste grote stap in het uitfaseren van proefdieren voor medicijntesten”

Dag proefdier, hallo moderne wetenschap

Wij worden erg blij van dit mooie nieuws. Dit toont maar weer eens aan dat het kan! En dat de conservatieve medicijnwereld aan het veranderen is. Er is steeds meer mogelijk zonder proefdieren en de regelgevers beginnen daar ook op te vertrouwen.

Dit nieuws stemt ook professor Aldert Piersma positief: “Deze nieuwe richtlijn zal als een stimulans dienen voor het verder ontwikkelen van proefdiervrije alternatieven”

Een kleine kritische noot

Toch hadden wij het nieuws liever iets anders gezien. Al ruim 10 jaar weten wij dat de dubbele dierproef niets toevoegt. We maken ons al die tijd al hard voor aanpassing van wet en regelgeving. Wat er nu is aangepast, gaat om de richtlijn. Dit betekent dat onderzoekers een dierproef mogen vervangen door een alternatief, maar het is geen verplichting. Wij pleiten voor dat laatste.

Mede mogelijk gemaakt door onze donateurs

Deze mooie stap vooruit was niet mogelijk geweest zonder de steun van onze donateurs. Wetenschappelijk onderzoek is duur en er wordt nog te weinig geïnvesteerd in proefdiervrij onderzoek. We hebben onze donateurs daarom hard nodig. Help ook mee aan een proefdiervrije wereld. Doneer nu (kan eenmalig of maandelijks)!