Sinds 1 januari 2018 ben ik directeur van Stichting Proefdiervrij. Ik heb Marja Zuidgeest opgevolgd die de organisatie 23 jaar leidde. Iets meer over mij persoonlijk heb je kunnen lezen in mijn vorige blog. Maar wat voor plannen heb ik voor Proefdiervrij op het gebied van de wetenschap? Daarover vertel ik je nu graag meer!

Anders

Eerst even een terugblik: Marja heeft in de afgelopen jaren een belangrijke verandering in gang gezet; nog geen 20 jaar geleden wilden wetenschappers niet met Proefdiervrij om tafel zitten; Proefdiervrij riep immers alleen maar dat de onderzoekers dierenbeulen waren en dat ze moesten stoppen met het uitvoeren van dierproeven. Ons doel blijft onveranderd, maar Marja heeft de visie en manier van werken wel veranderd. Onderzoek is en blijft nodig, maar wij willen dat hier geen proefdieren voor gebruikt worden. Om dit te bereiken en tot een lange termijn oplossing te komen, zijn we afhankelijk van de wetenschappers. Zij zijn degenen die met het ontwikkelen van nieuwe technologieën verandering kunnen brengen. Daarom moeten we samenwerken met de wetenschap om proefdieren te vervangen. Naast samenwerking, bieden we onderzoekers sinds 2009 financiële steun via ons Fonds Proefdiervrij Onderzoek. Hiermee stimuleren we onderzoek zonder proefdieren.

Niet makkelijk

Door de jaren heen hebben steeds meer wetenschappers ons leren kennen, steeds vaker vonden er gesprekken plaats; hoe kunnen we elkaar helpen? Want ook onderzoekers doen over het algemeen liever geen dierproeven. Ik heb grote waardering voor Marja die bereikt heeft dat we inmiddels steeds vaker gezien worden als volwaardige gesprekspartner in de wetenschap en betrokken worden als adviesorgaan wanneer het gaat om proefdiervrije innovatie. Ik ben ervan overtuigd dat deze aanpak veel beter werkt! We hebben een duidelijk standpunt en willen die proefdiervrije wereld liever gisteren dan vandaag, maar alleen samen kunnen we dit proces versnellen. Ik zal dus ook op de ingeslagen weg verder gaan;  hoe groter ons netwerk, hoe meer wetenschappers ons kennen en met ons in gesprek willen, hoe sneller de transitie naar een proefdiervrije toekomst zal gaan!

Buitenland

Inmiddels hebben we een netwerk van wetenschappelijke partners opgebouwd, waar we trots op mogen zijn. Maar dat netwerk kan natuurlijk altijd groter! Ik denk dat we er inmiddels aan toe zijn om ook over de grenzen te gaan kijken; zijn er in het buitenland onderzoekers die partner willen zijn? Als we een internationaal netwerk kunnen vormen van wetenschappers die zich inzetten voor proefdiervrije innovaties, komt een proefdiervrije wereld dichterbij. Om internationaal te gaan, zijn de contacten met onze onderzoekers erg belangrijk. Eigenlijk zijn zij onze ambassadeurs. Wetenschappers gaan vaak naar congressen over de hele wereld waar ze over hun experimenten vertellen. Hoe vaker er humane, proefdiervrije onderzoeken worden gepresenteerd, hoe beter! En misschien kunnen we wel een buitenlands onderzoek gaan financieren!? De eerste contacten zijn gelegd met Animal Free Research UK uit het Verenigd Koninkrijk. Deze organisatie doet in Engeland, wat wij in Nederland doen. We zullen in de aankomende jaren kijken waar we elkaar kunnen ondersteunen om onze impact over de grenzen te vergroten.

Financieren van A tot Z

Sinds 2009 financieren we proefdiervrije projecten vanuit het Fonds Proefdiervrij Onderzoek. Ontzettend mooie projecten van enthousiaste onderzoekers in veel verschillende onderzoeksgebieden. In al die jaren is veel kennis opgedaan over proefdiervrije methoden en daarnaast is de ontwikkeling van de technologie heel hard gegaan (denk bijvoorbeeld aan organen op chips en organoids). Dit zorgt ervoor dat nieuwe modellen ook echt in gebruik genomen moeten worden; ze moeten geïmplementeerd worden. Ik wil dan ook niet alleen inzetten op de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek, maar ook op de implementatie ervan. Daarom zijn we bezig een tweede fonds op te richten: Humane4Animals. Vanuit dit fonds zal uitsluitend de implementatie van proefdiervrij onderzoek gefinancierd worden. Want alleen als nieuwe onderzoeksmodellen gebruikt en verspreid worden, vervangen ze proefdieren!

Meer dan financieren

Vanuit het fonds ondersteunen we proefdiervrij onderzoek op financieel vlak. Maar met de expertise van ons team, kunnen we op nog veel meer vlakken ondersteunen. Ook inhoudelijk kunnen wij een belangrijke bijdrage leveren aan onderzoekers: om hun netwerk uit te breiden, of om kennis te delen op het gebied van communicatie richting de maatschappij. Om meer dan alleen de geldschieter te zijn, werken we steeds vaker samen in een consortium. Op die manier kunnen we op zoveel mogelijk vlakken een bijdrage leveren aan het stimuleren van de ontwikkeling en implementatie van proefdiervrij onderzoek!

Heb je nog vragen over mij of mijn plannen, stuur me gerust een e-mail!