De derde subsidieronde van het onderzoeksprogramma Humane Meetmodellen gaat van start. En dat betekent dat onderzoekers met veelbelovende humane meetmodellen die zij willen doorontwikkelen zich kunnen melden. Het gaat om financieringen van maximaal één miljoen euro, voor onderzoeksprojecten met een looptijd van twee tot vier jaar.

Binnen het onderzoeksprogramma Humane Meetmodellen, subsidiëren de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), ZonMw en Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) publiek-private samenwerkingen die zich richten op onderzoeksmodellen gebaseerd op menselijke cellen en data. In deze derde subsidieronde worden onderzoekers gezocht met veelbelovende humane meetmodellen, die zij verder willen doorontwikkelen. Hiervoor is in totaal €5,4 miljoen beschikbaar. Proefdiervrij is met €50.000 co-financier. 

Waarom humane meetmodellen belangrijk zijn

Humane meetmodellen zijn onderzoeksmodellen die de mens als uitgangspunt nemen, bijvoorbeeld cellen op een chip of computermodellen die menselijke data gebruiken. Door proefdieren te vervangen door humane meetmodellen maken we niet alleen een einde aan proefdierenleed, maar werken we bovendien toe naar onderzoeksresultaten die de situatie van patiënten beter representeren. Oftewel: doordat onderzoeksresultaten verkregen met humane modellen makkelijker te vertalen zijn naar patiënten, kunnen de onderzoeksresultaten eerder ingezet worden om patiënten beter te behandelen. 

Voor wie is deze subsidieoproep

Deze subsidieoproep staat open voor onderzoekers die een veelbelovend meetmodel op basis van menselijke cellen of data hebben ontwikkeld en die dit verder willen doorontwikkelen. 

Je kunt een aanvraag indienen als jouw consortium bestaat uit: 

  • Minimaal twee onderzoeksinstituten, waarvan één de hoofdaanvrager is
  • Samenwerkingspartners of medeaanvragers, waarvan minimaal één onderneming met winstoogmerk

De uitgebreide voorwaarden vind je op deze pagina

Succesonderzoeken uit eerdere rondes

In de twee voorafgaande subsidierondes van Humane Meetmodellen werden in totaal 13 projecten gefinancierd. Bij elkaar ontvingen deze publiek-private samenwerkingsprojecten meer dan 9 miljoen euro. In de tweede ronde co-financierden wij vanuit Proefdiervrij met €150.000 deze drie fantastische projecten, die op dit moment nog lopen: 

  • Oog-op-een-chip
    In dit onderzoek wordt op basis van menselijke cellen een oog-op-een-chip ontwikkeld dat licht kan waarnemen. De chip kan gebruikt worden om oogziekten – zoals erfelijke netvliesaandoeningen – beter te begrijpen en potentiële behandelingen te testen.
  • 3D-hersen-organoids met bloed-hersenbarrière
    Op dit moment houdt de bloed-hersenbarrière levensreddende medicijnen voor hersenziektes vaak tegen. In dit project worden in een kweekschaal gekweekte mini-3D-hersenen verbonden met een bloed-hersenbarrière tot een systeem dat lijkt op het menselijk brein, zodat nieuwe medicijnen voor ongeneeslijke neurologische aandoeningen getest kunnen worden.
  • Een virtueel model van menselijke bloedvaten in de hersenen
    In dit project wordt een realistisch computermodel gemaakt van de kleine bloedvaten in de hersenen van de mens. Dit model kan het gebruik van MRI optimaliseren, zodat de ernst van hersenziekten die in verband gebracht worden met een verstoorde werking van de kleine bloedvaten in de hersenen (bijvoorbeeld Alzheimer, Huntington en Parkinson) beter zichtbaar gemaakt kan worden. 

Meer informatie en aanmelden

De aanvraag en alle benodigde bijlagen moeten uiterlijk 4 oktober 2024 bij de Samenwerkende Gezondheidsfondsen binnen zijn. Alle formulieren die je nodig hebt en meer praktische informatie over aanmelden vind je op de pagina met de officiële subsidieoproep.

Word lid van onze LinkedIn groep

De Animal Free Gallery is jouw platform om successen te delen, kennis uit te wisselen, en te netwerken met gelijkgestemde professionals en wetenschappers. Samen kunnen we stappen zetten naar innovaties zonder dierproeven. Doe mee en vier met ons elke ontwikkeling richting ethisch en innovatief onderzoek!