Foto’s © Dutch Cell Dogs
Wat als een hond uit het lab en een gedetineerde elkaar zouden helpen aan een nieuwe start? Bij Dutch Cell Dogs gebeurt precies dat. In dit bijzondere programma worden ex-proefdieren en asielhonden gekoppeld aan mensen in detentie. Samen doorlopen ze een traject waarin vertrouwen, geduld en wederzijds begrip centraal staan.

Steeds meer voormalige proefdieren – van honden tot katten – krijgen dankzij zulke initiatieven een tweede kans op een dierwaardig leven. We spraken met mede-oprichter Marlies de Bats, die vertelt hoe deze unieke samenwerking niet alleen de levens van dieren verandert, maar ook die van mensen.
Hoe Dutch Cell Dogs begon
Na haar opleiding in hondengedrag en -training besloot Marlies samen met Betty Buijtels een uniek initiatief op te zetten: Dutch Cell Dogs. Hun missie? Asielhonden die vaak als ‘onplaatsbaar’ worden gezien, begeleiden naar een liefdevol thuis.
Dat doen ze niet alleen. In samenwerking met gevangenissen en TBS-klinieken in Nederland krijgen gedetineerden de kans om met een hond aan de slag te gaan. Na een match trainen ze het dier acht weken lang, twee keer per week. “We richten ons op het opbouwen van vertrouwen,” vertelt Marlies. “Niet op trucjes als zit en af, maar op het herstellen van de band tussen mens en dier.”
Beagles uit het lab: leeg van ervaring, vol potentie
Sinds kort begeleidt Dutch Cell Dogs ook beagles die als proefdier zijn gebruikt. Vaak beginnen deze honden met een blanco pagina. “Alles is nieuw voor ze,” legt Marlies uit. “Ze hebben nog nooit gras onder hun poten gevoeld en soms zijn ze nog niet eens zindelijk. Juist dat maakt het programma zo waardevol. De gedetineerden moeten hun hart meteen openstellen, anders gebeurt er niks. Ze mogen de honden ook zelf een naam geven.”

Iedere hond leert in zijn eigen tempo. Sommige zijn angstig en houden afstand, anderen zijn nieuwsgierig en dartelen vol enthousiasme over het veld. “Maar uiteindelijk kunnen ze allemaal net zo goed functioneren als elke andere hond.”
Verantwoordelijkheid en erkenning
Niet alleen de honden groeien; ook de deelnemers maken een indrukwekkende ontwikkeling door. “Ze voelen zich voor het eerst in lange tijd verantwoordelijk,” zegt Marlies. “Want als ze niet komen opdagen, vallen zij én de hond uit het programma. Daarnaast houden ze een dagboek bij, die aan de nieuwe baasjes van de honden wordt gegeven.”
Na acht weken volgt een moeilijk moment: afscheid nemen. Langere trajecten kunnen te hechte banden veroorzaken, maar toch zijn er uitzonderingen. “Het is ook wel voorgekomen dat een deelnemer bijvoorbeeld vervroegd vrij is gekomen en hun hond zelf heeft geadopteerd.”
Samen helen
De impact van het programma op beide partijen is groot. Marlies vertelt hoe veel deelnemers zichtbaar geëmotioneerd zijn als een hond hen begint te vertrouwen. “Sommige deelnemers zeggen: ‘Niemand wil mij meer zien, maar deze hond is heel blij om mij te zien.’ Dat is ongelooflijk krachtig.”
Het programma is erop gericht om vertrouwen te herstellen. Soms betekent dat voorlezen in plaats van trainen, zodat de hond leert dat een stem ook vriendelijk kan klinken. “Bij mishandelde honden moet je opnieuw beginnen: leren dat ze mogen bestaan.”

Spiegel voor de samenleving
Volgens Marlies houdt de samenleving tegenwoordig te weinig ruimte voor imperfectie. “We willen dat onze huisdieren perfect zijn, net zoals we dat van mensen vragen. Maar dat is onrealistisch.”
Het programma biedt daarom ruimte voor imperfectie en herstel, voor hond én mens. Voor Dutch Cell Dogs maakt het niet uit of een hond uit een Nederlands asiel, Roemeens straatbeeld of een laboratorium komt. “Als het een staart heeft en er stroomt bloed doorheen, dan trainen we het. Klaar.”
Dutch Cell Dogs laat zien hoe vertrouwen, geduld en betrokkenheid levens kunnen veranderen. Niet alleen die van dieren, maar ook van mensen die zelf op zoek zijn naar een nieuw begin. Hartelijk bedankt voor het mooie werk dat jullie doen voor de dieren, Marlies, Betty en team Dutch Cell Dogs!
Slechts 1 op de 8 proefdieren overleeft een experiment
Het werk van Dutch Cell Dogs laat zien dat het anders kan, maar helaas krijgen lang niet alle proefdieren die kans. In Nederland worden elk jaar zo’n 450.000 dieren gebruikt voor dierproeven, waarvan de overgrote meerderheid het niet redt: sterker nog, slechts één op de acht overleeft het laboratorium.
Dat cijfer raakt en is waarom wij deze zomer de campagne ‘Rad van Dierenleed’ zijn gestart. Want waarom zou het van geluk afhangen of een dier wel of niet een tweede kans krijgt; waarom draaien we aan een rad om te bepalen wie mag leven?
Met onze campagne vragen we aandacht voor die willekeur. Want zelfs de dieren die het lab overleven, dragen daar vaak levenslange littekens aan over. Zoals Beagle Lola, één van de gezichten uit onze nieuwe tv-spot. Zij had geluk, maar wat als we ervoor zorgen dat het niet meer van geluk afhangt?
Ook jij kan helpen. Al vanaf 3 euro per maand draag je bij aan proefdiervrij onderzoek. Zo besparen we samen honden, katten en andere dieren een leven in het lab. Geef dieren zoals Lola een toekomst zonder angst.
Met jouw steun maken we het verschil – structureel, en niet op basis van geluk.