Marjolein Van Driel is onderzoeker bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar doet zij onderzoek naar medicijnen tegen kanker die uitgezaaid is naar het bot. Wij vroegen Marjolein een blog te schrijven over de financiering van onderzoek. We krijgen namelijk veel de vraag waarom geld voor onderzoek nodig is. ‘Onderzoekers krijgen toch gewoon salaris?’
Dit is mijn allereerste blog ooit. En het wordt een blog over geld. Als onderzoeker wil je je daar eigenlijk niet mee bezig houden. Je wil gewoon alle focus op je onderzoek: het uitdenken, uittesten en verklaringen zoeken voor de uitkomsten. Helemaal in je element in het laboratorium, waar je met collega’s werkt om samen tot de beste oplossingen te komen. Maar veel onderzoek wordt gefinancierd met projectsubsidies. Met als gevolg: project afgerond, onderzoek stopt, baan kwijt. En dat wil je voorkomen.
Donateurs bedankt
Mijn streven is het ontwikkelen van een proefdiervrij model om geneesmiddelen te kunnen testen voor kanker die uitgezaaid is naar het bot. Hiervoor zijn nu nog geen werkzame medicijnen, omdat kankercellen (wanneer ze in het bot komen) niet meer reageren op deze geneesmiddelen. We proberen stap voor stap de complexe interactie van kankercellen en botcellen te ontrafelen.
Inmiddels hebben we een proefdiervrij model ontwikkeld waarin we de kankercellen in een omgeving van botcellen kunnen testen op werkzame medicijnen. Ik ben er trots op dat we een aantal jaren geleden deel uitmaakten van één van de eerste projecten waarbij Proefdiervrij een financiële bijdrage gaf met geld afkomstig van donateurs. Waarvoor heel veel dank. Hiermee is het model ontwikkeld.
Nu staan we voor de vervolgstappen. Een belangrijke eerste stap is het uittesten of het model geschikt is om op grote schaal medicijnen te kunnen testen. Hiervoor kunnen we ook weer op extra geld van Proefdiervrij rekenen, dit is heel fijn.
Geld en onderzoek
Ondertussen is de combinatie ‘geld en onderzoek’ al een aantal keer voorgekomen in deze blog. Waarom is het eigenlijk noodzakelijk dat er voor het uitvoeren van ons onderzoek steeds geld nodig is van anderen?
Dit komt door de indeling van geldstromen voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Hierin is het aandeel van tijdelijke projectgerichte financiering heel erg groot. Projectgerichte financiering wil zeggen: geld voor de duur van een onderzoeksproject (meestal tussen de twee en vier jaar). Geld voor wetenschappelijk onderzoek is dus veelal tijdelijk.
Onderzoekers kunnen, om voor dit geld in aanmerking te komen, projectvoorstellen indienen: een uitgebreid overzicht van de plannen voor het onderzoek met liefst ook al wat voorwerk. Het indienen van projecten kan bij verschillende organisaties en fondsen, maar de kans op toekenning is vaak klein, omdat er veel aanvragers zijn en maar een beperkte hoeveelheid geld.
Onderzoeker is een onzeker bestaan
Als een projectaanvraag toegekend wordt, dan wordt hiervan het salaris van de onderzoeker betaalt en alle materialen die nodig zijn in het laboratorium om het onderzoek uit te voeren en eventueel reisgeld om congressen te bezoeken. Als de periode voorbij is stopt de financiering. Voor de onderzoeker betekent dit dat hij/zij eigenlijk al voor het einde van het project moet proberen om weer geld aan te vragen voor een vervolgproject, zodat het onderzoek verder kan gaan en de onderzoeker nog een baan heeft.
Onderzoek gaat eigenlijk altijd door, naast de antwoorden komen altijd weer nieuwe vragen. Binnen het onderzoek zijn maar heel weinig mensen met een vaste baan. Zij dienen projectaanvragen in om geld te krijgen voor hun onderzoek en om mensen in dienst te kunnen nemen die onderdeel zijn van het onderzoeksteam.
Proefdiervrij onderzoek net even lastiger
Het is dus als onderzoeker steeds belangrijk dat je, naast het uitvoeren van het onderzoek, ook ervoor zorgt dat er steeds weer geld komt om dit onderzoek door te zetten. Maar ook dat er salaris is voor jezelf, of voor de mensen die met je samenwerken. Het feit dat het onderzoek proefdiervrij gebeurt en dat een ontwikkeld model nu eenmaal ook simpelweg getest moet worden (zonder directe wetenschappelijke vraag) maakt het vaak nog net even lastiger om financiering te krijgen.
Vandaar dat het voor de voortgang en ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek ontzettend goed is dat Proefdiervrij een financieel steentje bijdraagt!