Afgerond:
Proefdiervrij botmodel tegen kanker



Wat hebben we bereikt met Proefdiervrij botmodel tegen kanker?

dr. Marjolein van Driel
Wetenschappelijk onderzoeker Erasmus MC
Wij zijn ontzettend blij met de resultaten van het onderzoek van prof. Hans van Leeuwen en dr. Marjolein van Driel. Het door hen ontwikkelde proefdiervrije botmodel tegen kanker heeft ons meer inzicht gegeven in het uitzaaien van kankercellen. De belangrijkste ontdekking die zij gedaan hebben, is dat botcellen de groei van kankercellen kunnen tegengaan.
Dr. Marjolein van Driel: “Het is vrijwel uniek in ons deel van de wetenschap dat er geen proefdieren worden gebruikt. De gangbare denkwijze is dat dit soort onderzoek op dieren uitgevoerd moet worden, terwijl processen in een muis heel anders verlopen dan in een mens. Het is een mooi onderzoek om te mogen doen: we werken aan de bestrijding van een ziekte waar nog geen medicijn voor is en bevorderen tegelijkertijd het terugdringen van het aantal proefdieren.”
Bestrijden van kankeruitzaaiingen
Kanker is een veel voorkomende ziekte. Een zeer ernstig aspect van kanker is dat de kankercellen vanuit de tumor uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam, met name het bot. Om uitzaaiingen te voorkomen moet we meer te weten komen over de interactie tussen kanker- en botcellen. Dr. van Driel en prof. van Leeuwen hebben hier onderzoek naar gedaan.
Grillige kankercellen
Aan het begin van het onderzoek hoopten dr. van Driel en dr. van Leeuwen kankercellen te kunnen herkennen op mogelijk risico van uitzaaiing. Het gedrag van kankercellen bleek zo grillig, dat het vooralsnog helaas niet mogelijk is om voorspellingen hierover te kunnen doen. Tijdens het onderzoek kwamen dr. van Driel en dr. van Leeuwen wel tot hele andere, mooie ontdekkingen.
De grote ontdekking
Al bij het begin van het onderzoek was ontdekt dat bot- en kankercellen, als deze samen werden gebracht, elke keer anders op elkaar reageerden. Zo werd ontdekt dat het een groot verschil maakte of kankercellen samen kwamen met jonge of met oudere botcellen. Bij mensen wordt constant nieuw botweefsel aangemaakt. Ons bot bestaat dus altijd uit jongere en oudere cellen. Wat dr. van Driel en dr. van Leeuwen uiteindelijk ontdekten was dat ‘oudere’ botcellen in staat zijn om de groei van kankercellen te remmen. Dit in tegenstelling tot ‘jongere’ botcellen die veel kwetsbaarder zijn.
Anders denken
Met deze ontdekking in het achterhoofd kunnen we heel anders aankijken tegen behandelmethodes. Normaal gesproken ligt de focus van de behandeling op de kankercellen. Maar door de ontdekking van dr. van Driel en dr. van Leeuwen kunnen nu behandelmethodes onderzocht worden die gericht zijn op de botcellen.