Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

100%

Afgerond:

Proefdiervrij botmodel tegen kanker

€ 37.500 van € 37.500 opgehaald
0 dagen over
1171 funders voor dit project

Wat hebben we bereikt met Proefdiervrij botmodel tegen kanker?

dr. Marjolein van Driel
dr. Marjolein van Driel
Wetenschappelijk onderzoeker Erasmus MC

Wij zijn ontzettend blij met de resultaten van het onderzoek van prof. Hans van Leeuwen en dr. Marjolein van Driel. Het door hen ontwikkelde proefdiervrije botmodel tegen kanker heeft ons meer inzicht gegeven in het uitzaaien van kankercellen. De belangrijkste ontdekking die zij gedaan hebben, is dat botcellen de groei van kankercellen kunnen tegengaan.

 

Dr. Marjolein van Driel: “Het is vrijwel uniek in ons deel van de wetenschap dat er geen proefdieren worden gebruikt. De gangbare denkwijze is dat dit soort onderzoek op dieren uitgevoerd moet worden, terwijl processen in een muis heel anders verlopen dan in een mens. Het is een mooi onderzoek om te mogen doen: we werken aan de bestrijding van een ziekte waar nog geen medicijn voor is en bevorderen tegelijkertijd het terugdringen van het aantal proefdieren.”

 

Bestrijden van kankeruitzaaiingen

Kanker is een veel voorkomende ziekte. Een zeer ernstig aspect van kanker is dat de kankercellen vanuit de tumor uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam, met name het bot. Om uitzaaiingen te voorkomen moet we meer te weten komen over de interactie tussen kanker- en botcellen. Dr. van Driel en prof. van Leeuwen hebben hier onderzoek naar gedaan.

Grillige kankercellen

Aan het begin van het onderzoek hoopten dr. van Driel en dr. van Leeuwen kankercellen te kunnen herkennen op mogelijk risico van uitzaaiing. Het gedrag van kankercellen bleek zo grillig, dat het vooralsnog helaas niet mogelijk is om voorspellingen hierover te kunnen doen. Tijdens het onderzoek kwamen dr. van Driel en dr. van Leeuwen wel tot hele andere, mooie ontdekkingen.

De grote ontdekking

Al bij het begin van het onderzoek was ontdekt dat bot- en kankercellen, als deze samen werden gebracht, elke keer anders op elkaar reageerden. Zo werd ontdekt dat het een groot verschil maakte of kankercellen samen kwamen met jonge of met oudere botcellen. Bij mensen wordt constant nieuw botweefsel aangemaakt. Ons bot bestaat dus altijd uit jongere en oudere cellen. Wat dr. van Driel en dr. van Leeuwen uiteindelijk ontdekten was dat ‘oudere’ botcellen in staat zijn om de groei van kankercellen te remmen. Dit in tegenstelling tot ‘jongere’ botcellen die veel kwetsbaarder zijn.

Anders denken

Met deze ontdekking in het achterhoofd kunnen we heel anders aankijken tegen behandelmethodes. Normaal gesproken ligt de focus van de behandeling op de kankercellen. Maar door de ontdekking van dr. van Driel en dr. van Leeuwen kunnen nu behandelmethodes onderzocht worden die gericht zijn op de botcellen.

Huidige onderzoeksfase

Fase 1
Fase 2
Ontwikkelen
Ontwikkelen van model dat gebaseerd is op menselijke tumor- en botcellen.
Bestuderen
Bestuderen van de interactie tussen kanker- en botcellen om het risico van uitzaaiingen te herkennen.
Voorspellen
Voorspellen van de voortbeweging van kankercellen in het lichaam en hun interactie met botcellen.