Laat varkens niet zinloos lijden voor onze gezondheid

Laat varkens niet zinloos lijden voor onze gezondheid

Bijna 50.000 proefvarkens zijn in de afgelopen vijf jaar gebruikt in onderzoek naar menselijke ziekten. Varkens in laboratoria lijden ondraaglijk en sterven jong. Dit moet stoppen. 

Meer onderzoek is nodig om mensgerichte methoden uit te breiden en breed toepasbaar te maken. Jouw gift financiert het onderzoek dat nodig is om ervoor te zorgen straks geen enkel varken meer proefdier hoeft te zijn. Help jij dit aantal naar 0 te brengen?

De laatste donaties voor: breng het aantal proefvarkens naar 0

Janna Oost10,0025-05-2023
Cindy Nuttall7,5028-04-2023
Ans Krietemeijer20,0023-04-2023
Ilona Kooistra30,00Hartelijk dank voor jullie goede werk!22-04-2023
E van Werkhoven10,0020-04-2023

Varkens lijden ondraaglijk

Wist je dat varkens superslim én sociaal zijn? Achter de pientere kraaloogjes van deze vriendelijke dieren schuilt een gezelligheidsdier dat zich het liefst omringt met familie en dol is op spelen. Reden genoeg om deze vrolijke snuiters niet te onderwerpen aan stressvolle onderzoeken. Helaas is de praktijk anders.

Proefvarkens worden ingezet om behandelingen te testen voor mensen met hart- en vaatziekten, nierafwijkingen, brandwonden en spier- en botaandoeningen. Dat zijn pijnlijke proeven waar varkens veel stress door ervaren. Daarbij komt ook nog dat de meeste varkens de proef niet overleven.

De oplossing: proefdiervrije modellen

Naast het dierenleed waarmee dierproeven gepaard gaan, zijn onderzoeksresultaten met varkens vaak niet één-op-één toepasbaar op mensen. Gelukkig zijn er al proefdiervrije alternatieven die varkens kunnen vervangen in het lab én betere onderzoeksresultaten opleveren. 

Zo zijn er bijvoorbeeld organoids, een soort mini-orgaantjes van menselijke cellen die een bepaald orgaan nabootsen. Er is ook steeds meer mogelijk met organen-op-chips, kleine plastic plaatjes met menselijke cellen. En zelfs computermodellen kunnen meer dan je denkt. Ze voorspellen bijvoorbeeld de werking van medicijnen. Dit type onderzoek redt proefdieren, maar kost veel geld. Daarvoor hebben we jouw steun hard nodig.

Als leven in dienst van de wetenschap…

varken als proefdier

… worden er bij gezonde varkens de kransslagaders operatief vernauwd in hartonderzoek.

Schuif naar links om een voorbeeld te zien van welk model proefvarkens kan vervangen.

“Computermodellen laten beter zien wat in mensen gebeurt dan dierproeven. Een groot voordeel bij proefdiervrije modellen zoals computermodellen is dat wanneer een berekening misgaat, dat we deze dan zonder enig bezwaar kunnen verwerpen. Bij dierproeven zorgt dat voor leed bij de dieren.”

prof. dr. ir. Fred Vermolen
Hoogleraar Computationele Wiskunde aan de Universiteit Hasselt

Dr. ir. Fred Vermolen

Veelgestelde vragen

Een orgaan-op-een-chip is een geavanceerd model waarin tussen de twee delen waaruit de chip bestaat, menselijke cellen leven op een plastic blaadje, het zogenaamde membraan. Hier wordt het menselijke lichaam op verbluffende wijze nagebootst.

Organoids zijn het beste te omschrijven als mini-orgaantjes. Het zijn klompjes cellen die uit verschillende celtypen bestaan die op eenzelfde manier zijn georganiseerd als het echte orgaan. Hierdoor heeft een organoid dezelfde eigenschappen als het orgaan. Het is dus een gekweekt mini-orgaan dat bestaat uit cellen met persoonlijke eigenschappen van een patiënt.

Een computer is niet meer weg te denken uit het huishouden: we gebruiken ze om met elkaar in contact te kopen, op afstand te winkelen en om te zien we wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. Maar ook onderzoek kan beter en nauwkeuriger worden uitgevoerd met computers. Neem bijvoorbeeld medicijnen; normaliter worden deze getest op proefdieren. Met computermodellen kunnen de effecten van medicijnen op een veilige manier worden gesimuleerd.

Onder andere brandwondenonderzoek gebeurt met wiskundige computermodellen. Door de data van patiënten te gebruiken, kan een computermodel gemaakt worden dat uitgaat van mensen zelf en niet van een proefdier. De voorspellingen zijn veel nauwkeuriger en ook proefdiervrij. Met hoe technologie zich blijft ontwikkelen, hebben wij er alle vertrouwen in, dat computermodellen proefdieren ooit (grotendeels) overbodig gaan maken.

Varkens zijn onder andere de dupe in onderzoek naar hart en vaatziekten, nierziekten, brandwonden en spier en botaandoeningen bij mensen. Elk jaar worden er alleen al in Nederland 10.000 varkens opgeofferd in de wetenschap. Daarbij neemt de afgelopen jaren het aantal proefvarkens dat wordt gebruikt in onderzoek naar  menselijke ziekten toe. Dit is niet alleen onethisch, maar ook onlogisch. Want varkens lijken helemaal niet op mensen.

Jouw donatie gaat naar de ontwikkeling van proefdiervrije modellen die varkens vervangen in het lab, zoals organoids en organen-op-een-chip. Als er meer financiering komt voor dit soort modellen worden deze sneller geïmplementeerd en gebruikt in onderzoek, en dat maakt dierproeven weer overbodig. In het kort: jouw donatie draagt bij aan een proefdiervrije toekomst!

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Meld je nu aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Word donateur of doneer eenmalig