Maak dieren niet
“lijdend” in kankeronderzoek

Muizen zijn geen mensen. Onderzoek naar kankeruitzaaiingen naar het bot bevestigt dit nog maar eens. Muizen krijgen van nature geen uitzaaiingen. Om de kans op uitzaaien bij muizen te vergroten worden tumorcellen in hart of botten ingespoten. Muizen zonder uitzaaiingen worden gedood. Dr. Marjolein van Driel bewijst dat dit anders kan. Zij gebruikt menselijke botcellen voor onderzoek. Marjolein heeft jouw bijdrage heel hard nodig. Help jij mee?

Meer over dit project

Elk jaar krijgen 8.000 proefmuizen tumorcellen in het hart of de botten ingespoten voor onderzoek naar kankeruitzaaiingen naar het bot. Een zeer heftige behandeling voor proefmuizen. De meeste muizen krijgen kanker, maar slecht een deel krijgt ook uitzaaiingen in het bot. De muizen zonder uitzaaiingen worden gedood. Dat kan anders!

Alles over
proefdieren

Alles over proefdieren

In Nederland worden er elk jaar gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan.

“Muizen reageren op allerlei stoffen anders dan mensen. Je moet je daarom echt afvragen hoe zinvol het is om onderzoek te doen met muizen.”

dr. Marjolein van Driel

Onderzoeker botmetastase Erasmus MC

dr. Marjolein van Driel

Onnodig lijdende muizen

In plaats van op zoek te gaan naar een andere oplossing worden gewoon heel veel muizen gebruikt. Hierdoor lijden onnodig veel proefdieren. Gelukkig zijn er ook onderzoekers die het anders willen doen. Daar hebben zij onze hulp heel hard bij nodig.

Proefdiervrij alternatief

De bevlogen wetenschapper dr. Marjolein van Driel van het Erasmus MC werkt aan een proefdiervrij alternatief. Zij ontwikkelt een methode om uitzaaiingen naar het bot zonder proefdieren en mét menselijk materiaal te onderzoeken. Marjolein gebruikt hiervoor een botmodel dat is opgebouwd uit gekweekte menselijke botcellen. Zij wil haar onderzoek uitbreiden zodat het mogelijk wordt om veel verschillende medicijnen tegelijk te testen.

Help mee!

Met jouw donatie kunnen wij zorgen voor een alternatief voor proefdieren waardoor meer en beter kankeronderzoek dichterbij komt. Muizen hoeven dan niet meer te lijden in pijnlijk kankeronderzoek. Alleen met jouw steun kunnen we dit mogelijk maken! Help jij mee?

Veelgestelde vragen

Botmetastase is kanker die op een andere plek begint en dan uitzaait naar de botten, bijvoorbeeld prostaat-, borst-, of longkanker. Botkanker is kanker die in de botten is begonnen.

Nee, maar het zijn wel de meest gebruikte dieren. Ook dieren zoals honden en katten, die net als mensen en muizen spontaan kanker kunnen krijgen, worden gebruikt.

Dit onderzoek is het vervolg op het vorige onderzoek. Waar het eerste stap zich richtte op het maken van een proefdiervrij botmodel, draait het tweede onderzoek om het bewijzen dat je met het model ook echt medicijnen kan ontdekken. Van ontwikkelen naar gebruiken dus. Dit is een belangrijke stap in het proces naar de situatie waarin het model van Marjolein overal ter wereld gebruikt wordt i.p.v. van proefdieren.

De onderzoeker aan het woord

Hoe nu verder?

“Het zoeken naar de juiste stof zal niet gemakkelijk zijn maar samen met Bart Valkenburg ga ik deze uitdaging aan. Het model wordt nu zo aangepast dat het mogelijk is om met een speciale techniek heel veel stoffen tegelijkertijd en in verschillende doseringen te testen. Zoeken naar een werkzame stof op een handmatige manier zou domweg veel te veel tijd in beslag nemen. Maar met deze onderzoeksmethode is het wel mogelijk. In een zogenaamd high-throughputmodel kunnen we 384 testen tegelijk uitvoeren.”

Meerdere stoffen testen

“We gaan stoffen testen die al zijn toegelaten op de markt. Daarvoor hebben we een ‘bibliotheek’ van stoffen besteld waarin 1280 stoffen zijn opgeslagen. Het is zaak om uit die 1280 stoffen de juiste (combinatie) in de juiste dosering te vinden. Mochten we hierin slagen, dan heeft een dergelijk aanpak twee enorme voordelen.”

Toekomst

“Omdat de stoffen al getest zijn, kunnen ze direct toegediend worden aan patiënten. We hoeven geen veiligheidstest meer te doen. Ook in deze latere fase blijft het onderzoek dus volkomen dierproefvrij. Het andere voordeel is dat een echte therapie relatief snel ontwikkeld kan worden.”

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Meld je nu aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Word donateur of doneer eenmalig