Multi-organ-on-a-chip: de kracht van combineren

Multi-organ-on-a-chip: de kracht van combineren

Om medicijnen te testen of onderzoek te doen naar ziekten, wordt er getest op dieren zoals muizen of ratten. Maar als de medicijnen zijn bedoeld voor mensen, waarom zouden we ze dan op dieren testen? Het kan anders, en we zijn zelfs verder dan je denkt.

Met de multi-organ-on-a-chip kunnen onderzoekers tegenwoordig niet één, maar meerdere organen tegelijkertijd nabootsen op een chip. Zo kunnen wetenschappers de werking van ons lichaam nog beter nabootsen en veel dierproeven overbodig maken.

Met jouw steun kunnen onderzoekers onnodige dierproeven vervangen met deze innovatieve onderzoeksmethode. 

Met meer organen op een chip maken we meer dierproeven overbodig

Waarschijnlijk heb je ons al vaker gehoord over de potentie om proefdieren te vervangen met de organ-on-a-chip. Om je geheugen op te frissen: dit is een onderzoeksmethode waarmee onderzoekers menselijke organen kunnen nabootsen op een chip. Hiermee vervangen we proefdieren en verbeteren we het doen van mensgericht onderzoek. Nu is het tijd om een orgaanchip 2.0 aan je te introduceren: de multi-organ-on-a-chip.

Hoe werkt de chip?

De multi-organ-on-a-chip bestaat – zoals de naam al weggeeft – uit meerdere organen op een chip. De nagebootste organen worden met elkaar verbonden, zodat zij met elkaar kunnen communiceren. Zo kunnen processen in het menselijk lichaam op een proefdiervrije wijze nóg nauwkeuriger worden onderzocht.

Met de multi-organ-on-a-chip, kunnen onderzoekers bijvoorbeeld de route van medicijnen in ons lichaam volgen. Want wat gebeurt er als je een paracetamol inneemt voor je hoofdpijn? Wat voor effect heeft dat dan op je maag? Met meerdere organen op een chip bootsen we dus steeds beter de werking van ons complexe lichaam na in een lab. Dat kan heel veel dierproeven overbodig maken!

Orgaanchip 2.0

Multi-ooc rat

Met jouw steun, kunnen onderzoekers de multi-organ-on-a-chip gebruiken om proefdieren als ratten en muizen overbodig te maken.

De kracht van combineren

Het mooie nieuws is: we zijn verder dan je denkt. Twee vooruitstrevende onderzoekers in Utrecht zijn namelijk al bezig met het bij elkaar brengen van meerdere organen-op-een-chip:

  • Dr. Bas van Balkom van het UMC Utrecht onderzoekt hoe diabetes menselijke organen zoals de nieren, alvleesklier en lever beïnvloedt door deze organen te kweken en te combineren op een multi-organ-on-a-chip. Daarmee hoopt zijn team in Nederland jaarlijks 500 dierproeven op muizen overbodig te maken.
  • Prof. dr. Roos Masereeuw van Universiteit Utrecht onderzoekt de opname, verspreiding en uitscheiding van medicijnen door de menselijke nier, darmen, lever en galgang te combineren op een multi-organ-on-chip. Met deze chip kunnen in de toekomst voornamelijk kleine proefdieren zoals ratten worden vervangen.

“Als je een nierziekte hebt, heb je ook een grotere kans op hart- en vaatziekten. Dat soort verbanden willen we met de multi-organ-on-a-chip in kaart brengen. Door verschillende orgaanmodellen met elkaar te verbinden, onderzoeken we welke invloed ze op elkaar hebben. We zijn net begonnen en zien nu al dat er veel interesse is van andere onderzoekers om meerdere organen te combineren. Elke nieuwe combinatie kost veel tijd en geld, maar kan ook heel veel opleveren. In de toekomst kunnen we medicijnen steeds beter testen en zijn steeds minder dierproeven nodig.”

dr. Bas van Balkom
Bas van Balkom multi OOC

Veelgestelde vragen

Een organ-on-a-chip, is op het eerste gezicht een heel simpel dingetje. Het ziet eruit als een plastic plaatje, een soort doorzichtig legoblokje met daarin wat simpele buisjes en draadjes. Maar de ogenschijnlijke eenvoud is bedrieglijk. De chip is in werkelijkheid een geavanceerd model waarin tussen de twee delen waaruit de chip bestaat, menselijke cellen leven op een plastic blaadje, het zogenaamde membraan. Hier wordt het menselijke lichaam op verbluffende wijze nagebootst.

Het uiteindelijke doel is dat er veiligere en beter werkzame geneesmiddelen op de markt komen. En wanneer mogelijke medicijnen beter worden getest, worden er voor minder verschillende medicijnen proefdieren gebruikt. Ook het ontwikkelen van modellen, en het optimaliseren ervan, kost normaal gesproken veel proefdieren, maar dat kunnen onderzoekers met de Multi-Organ-on-Chip allemaal in het lab en achter de computer doen.

De multi-organ-on-chip zal vooralsnog voornamelijk kleine proefdieren zoals muizen, ratten en konijnen overbodig maken.

Jouw donatie gaat naar de ontwikkeling en het op de markt brengen van onderzoeksmethoden die dierproeven overbodig maken. Dankzij jouw bijdrage kunnen meer wetenschappers proefdiervrije modellen zoals organoids, organen-op-een-chip, computermodellen en andere alternatieven gebruiken en ontwikkelen. In het kort: jouw donatie draagt bij aan een proefdiervrije toekomst!

“Ratten worden het meest gebruikt als proefdier, terwijl hun reactie op medicijnen niet goed vertaalbaar is naar de mens. Met de multi-organ-on-a-chip willen we exact in kaart brengen welke route een medicijn aflegt bij de mens. Van opname tot uitscheiding. Ons team heeft daarvoor de vier belangrijkste organen uit dit proces nagebouwd in hun chip: de darm, lever, galblaas en nier. We hopen met ons chipmodel het gedrag van een geneesmiddel zo te kunnen voorspellen, dat we hiervoor in de toekomst helemaal geen proefdieren meer nodig hebben.”

prof. dr. Roos Masereeuw
Dr. Twan de Vries

De laatste donaties voor: Doneer nu voor multi-organ-on-a-chip

Caro Matla25,0010-09-2023
Kriyana Wagemans50,0007-07-2023
Hester van Rooij25,0007-08-2022
Grace Plokker75,0013-01-2022
Monique Dullemond15,00Ik ben al jaren lid en ik ben erg blij met hoe de organisatie zich steeds meer heeft toegelegd op samenwerking i.p.v. actievoeren. Mijn moeder heeft een spierziekte en hoe graag ik ook direct zou willen doneren aan het Prinses Beatrixfonds, doe ik het niet omdat ik geen keuze heb voor het steunen van dierproefvrij onderzoek. Daarom steun ik het project 'multi-organ-on-a-chip' waardoor dierproefvrij onderzoek, ook naar spierziekten, mogelijk gemaakt wordt.23-12-2021

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Meld je nu aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Word donateur of doneer eenmalig