Uit gewoonte worden voor virusonderzoek nog veel proefdieren gebruikt. Maar waarom eigenlijk? Een muis breekt het virus veel te snel af en bij apen raken alle dieren met het virus geïnfecteerd, terwijl dit bij mensen nooit gebeurt. Dr. Katja Wolthers slaat een nieuwe weg in. Zij werkt aan de ontwikkeling van een organoidmodel voor het bestuderen van virusinfecties. Omdat organoids worden opgekweekt uit menselijke cellen zijn ze geschikter dan proefdieren. Wij hebben jouw hulp nodig om virusonderzoek proefdiervrij te maken. Help jij mee?
Meer over dit project
Virusonderzoek voor de mens
Voor het bestuderen van virusinfecties worden vooral muizen en apen gebruikt. Maar dit zijn geen goede onderzoeksmodellen omdat virusinfecties in muizen en apen meestal anders verlopen: een muis breekt het virus veel te snel af en bij experimenten op apen wordt 100% van de dieren ziek, terwijl dit bij mensen nooit het geval is.
Door vaccinaties hebben we al veel virussen uitgevaagd, maar er zijn ook nog veel virussen waar wij ons niet tegen kunnen beschermen. Deze virussen kunnen juist grote gevolgen hebben voor jonge kinderen en baby’s. Zo kan een simpel verkoudheidsvirus zelfs een fatale hersenvliesontsteking veroorzaken. Daarom vinden wij dat er een beter model moet komen voor het bestuderen van virussen!
Alles over
proefdieren
proefdieren
In Nederland worden er elk jaar gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan.
“Wat ik mij zou wensen is dat duidelijk wordt hoe virussen het menselijk lichaam binnenkomen en waarom de virussen die wij bestuderen vooral kinderen ziek maken. Als we dit weten dan kan ik onderzoeken hoe ik het ziekteproces kan remmen. Ook wil ik kunnen aantonen dat proefdiervrij onderzoek met bijvoorbeeld humane organoids de beste methode is om onderzoek te doen, zodat er geen dieren meer worden gebruikt in onderzoek. Mijn grootste wens is daarom misschien wel dat ik in het lab een onderzoeksmodel kan bouwen dat een goede representatie is van de mens”.
Dr. Katja Wolthers
Klinisch Viroloog AMC
Proefdieren versus een organoidmodel
Dr. Katja Wolthers zet zich met hart en ziel in om een remedie tegen virussen te vinden. Dat doet ze met behulp van organoids. Organoids zijn humane orgaanmodellen op microscopisch formaat. Ze worden buiten het lichaam gekweekt met menselijke cellen. Organoids hebben op die manier dezelfde eigenschappen als bijvoorbeeld onze darmen of longen. Daarnaast blijken organoids een goede gastheer te zijn voor een virus. Ze maken het dus niet alleen mogelijk om virusonderzoek zonder proefdieren te doen, ze maken virusonderzoek zelfs beter!
Help mee!
Wij zijn erg enthousiast dat onderzoekers zoals Katja Wolthers zich inzetten voor onderzoek zonder het gebruik van proefdieren. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat er geen dieren meer worden gebruikt in virusonderzoek. Doneer en zorg ervoor dat Katja haar droom; het ontwikkelen van een organoidmodel, kan waarmaken. Kunnen we op jou rekenen?
Veelgestelde vragen
De onderzoeker aan het woord
Bewuste keuze voor proefdiervrij onderzoek
“In de virologie wordt nog veel te gemakkelijk gekozen voor de dierproef. Ik ben weleens uitgenodigd om te komen kijken bij de dieren in het laboratorium, maar dat is niets voor mij. Ik wil daar liever niet mee geconfronteerd worden. Dat is de belangrijkste reden waarom ik niet met proefdieren wil werken. Een bijkomend voordeel vind ik dat je veel betere informatie krijgt door met menselijk materiaal te werken! Ook houdt het me als wetenschapper scherp voor vernieuwingen omdat ik altijd op zoek ben naar mogelijkheden om in menselijk weefsel te meten wat er gebeurt bij een virusinfectie.”
Samenwerking met Proefdiervrij
“In Proefdiervrij heb ik een spreekbuis gevonden om aan veel meer mensen te laten weten wat ik wil bereiken met mijn onderzoek. En dat is belangrijk want zeker in de virologie is de gewoonte heel groot om bij onderzoek meteen aan proefdieren te denken. Het effect van de samenwerking is ook dat het voor mij veel gemakkelijker is geworden om tegen andere wetenschappers te kunnen zeggen ‘Denk nog eens extra na voordat je een diermodel neemt!”