Het menselijk lichaam is een complex systeem. Om dit systeem te doorgronden doen wetenschappers heel veel onderzoek. Zo zijn ze er al achter dat beschadigde haarvaatjes een grote rol spelen bij ziekten als hartfalen, herseninfarcten en nierfalen. Om deze ziekten tegen te gaan worden medicijnen ontwikkeld. Tot nu toe hadden ze voor het testen van één stof zo’n 5.000 proefdieren nodig. Daarbij komt dat deze resultaten niet eens een-op-een te vertalen zijn naar de mens. Dat betekent dat deze ziekten nog steeds nauwelijks te behandelen zijn. Gelukkig brengt onderzoeker Abidemi Junaid hier verandering in. Hij wil haarvaatjes op een microchip plaatsen. Dit betekent dat stoffen getest kunnen worden zonder proefdieren te gebruiken. Dit model moet er komen, doneer jij ook?
Meer over dit project
Gezonde haarvaatjes
Onze haarvaatjes spelen een belangrijke rol in onze bloedsomloop. Wanneer je in je vinger snijdt, beschadigen de haarvaatjes in je vinger. Het wondje op je vinger zal zich weer herstellen. Maar de haarvaatjes in je hart kunnen ook beschadigd raken, en dat kan ernstige gevolgen hebben. Het kan zelfs leiden tot een hartinfarct. Het is daarom van groot belang dat onze haarvaatjes niet beschadigen. Om beschadiging te voorkomen zijn onderzoekers druk bezig met het testen van stoffen. Helaas worden voor het testen van 1 stof maar liefst 5.000 proefdieren gebruikt. En dan is het nog maar de vraag of zo’n stof ook daadwerkelijk werkt. Dit moet toch anders kunnen?
Alles over
proefdieren
proefdieren
In Nederland worden er elk jaar gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan.
“Wij zijn het eerste onderzoeksteam dat een model gaat doorontwikkelen, waarmee we specifiek onderzoek kunnen doen naar de haarvaatjes. Met dit model monitoren we 96 kleine bloedvaten tegelijk voor vaatziekten. Nog niet eerder is het gelukt dit complexe menselijke systeem te doorgronden. Dit is echt een mooie doorbraak.”
Abidemi Junaid
Onderzoeker Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR)
Haarvaatjes-op-een-chip
Het kan zeker anders en onderzoeker Abidemi Junaid laat dat met zijn onderzoek zien! Zijn onderzoek is uniek, want hij is de eerste onderzoeker die een innovatief model gaat ontwikkelen waarmee specifiek onderzoek gedaan kan worden naar de haarvaatjes. Dit model bestaat uit een microchip waarop menselijke haarvaatjes worden geplaatst en wordt daarom haarvaatjes-op-een-chip genoemd. Dit model kan ingezet worden om de werking van stoffen op onze haarvaatjes te testen. Normaal gesproken worden voor het testen van stoffen altijd proefdieren gebruikt, maar met haarvaatjes-op-een-chip kan het proefdiergebruik met 90% worden vervangen.
Help mee!
Het doel van onderzoeker Abidemi Junaid is duidelijk: een model ontwikkelen dat enorme aantallen proefdieren kan vervangen. Daarnaast kunnen met dit model ook betrouwbaardere medicijnen ontwikkeld worden. Doneer en zorg ervoor dat het testen van stoffen voortaan zonder proefdieren kan!
Veelgestelde vragen
De onderzoeker aan het woord
De Organoplate
“Je zou de OrganoPlate kunnen vergelijken met een laboratorium met zesennegentig kamers, dat niet groter is dan een fikse smartphone. In elk van die zesennegentig kamers kunnen tegelijkertijd potentiële medicijnen op hun werking worden getest. Elke kamer is een intensive care unit in het klein, waarin een microchip ervoor zorgt dat de omstandigheden waarin het menselijk weefsel in leven wordt gehouden, optimaal zijn. Een hiervoor speciaal ontwikkelde microscoop zorgt ervoor dat alles in elke kamer elk moment automatisch wordt gevolgd en later zelfs kan worden teruggekeken.
Het belang van gezonde haarvaatjes
Hartfalen, herseninfarct of nierfalen bij diabetes zijn ziektes die veel voorkomen en in belangrijke mate worden veroorzaakt door schade aan de haarvaatjes. Als we die schade aan de haarvaatjes in een vroeg stadium kunnen herkennen en behandelen, kunnen we veel erger leed voorkomen. Nu nog worden voor dit onderzoek muizen gebruikt. Met de OrganoPlate verwachten we dat de zoektocht naar medicijnen veel sneller en effectiever gaat verlopen.
Technologie en biologie verbinden
Mijn passie ligt in het verbinden van techniek en biologie en dat kan ik niet alleen. Het maken van in vitro systemen is echt mijn ding. Het kost heel veel tijd en energie om mensen samen te brengen, maar als je de goede mensen, kennisgebieden en het juiste materiaal met elkaar kan verbinden ontstaat een heel nieuwe wereld aan mogelijkheden!”