Computermodel vervangt proefdieren

Computermodel vervangt proefdieren

Dierproeven zijn vaak overbodig en soms geven dierproeven zelfs verkeerde inzichten. Mensen zitten immers anders in elkaar dan dieren. Toch worden jaarlijks 450.000 dierproeven gedaan, waarvan 135.000 proeven om de veiligheid van producten te testen voor mensen. Gelukkig biedt een nieuw onderzoeksmodel een oplossing: een computermodel dat dierproeven kan vervangen. Dat steun jij toch ook?

Een computermodel vervangt dierproeven

Een groot aantal Nederlandse wetenschappelijke organisaties laten zien dat het anders kan. Het RIVM en de Universiteit Utrecht, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties werken samen om het ‘Virtual Human Platform’ te ontwikkelen. Dat is een nieuw computermodel dat gericht is op de mens en  waarop we onderzoek kunnen uitvoeren. Door dit computermodel worden proefdieren in de toekomst overbodig én worden onderzoeksresultaten beter vertaalbaar naar de mens. Win-win! 

Door dit nieuwe baanbrekende onderzoeksmodel zetten we een grote stap om onze droom uit te laten komen: Een wereld zonder proefdieren. Een droom die jij met een gift kan laten uitkomen!

“We brengen zoveel mogelijk onderzoeksgegevens over eigenschappen van de mens samen in het computermodel. Denk aan data uit ziekenhuizen, van weefselkweken, van grote gezondheidsonderzoeken en uit wetenschappelijke publicaties. Alle data samen bootsen het menselijke lichaam na. Op deze data laten we vervolgens rekenmodellen los die voorspellen welke effecten bepaalde stoffen hebben op de processen in ons lichaam. Dankzij de huidige digitale technieken zijn er nu slimme methoden om dat te doen.”

dr. Anne Kienhuis, RIVM

Steun alternatieven voor dierproeven

Het Virtual Human Platform richt zich in eerste instantie op aangetaste neuronen in de hersenen, nierfalen na een niertransplantatie en de relatie tussen de schildklier en de ontwikkeling van de hersenen. In de toekomst wordt het uitgebreid voor veel meer onderzoeken. Dat is goed nieuws voor mens én dier. Donateurs zoals jij zijn dan ook van onschatbare waarde, want een groot project als het Virtual Human Platform kost veel geld. Om daadwerkelijk stappen te maken richting een proefdiervrije toekomst is jouw hulp hard nodig.

Met jouw bijdrage van 15, 25 of misschien wel 50 euro kunnen wij veelbelovende nieuwe projecten als het Virtual Human Platform blijven financieren.
Samen maken we dierproeven overbodig

Met jouw steun…

… maken we onderzoek beter vertaalbaar naar de mens, zónder dierenleed.

Een kijkje in het lab

Veelgestelde vragen over doneren

Met jouw donatie financieren wij proefdiervrije, wetenschappelijke projecten. Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

In principe gaat je volledige euro naar proefdieren. Alles wat wij dagelijks doen staat in het teken van het vervangen van proefdieren, zodat zij op een dag niet meer nodig zullen zijn.

Doelbesteding

We hebben in 2019 ruim 2.6 miljoen euro aan donaties en nalatenschappen mogen ontvangen. Hiervan is 79,6% naar proefdiervrije projecten gegaan.

Het toekennen van geld aan een proefdiervrij project én het uitbetalen daarvan, neemt tijd in beslag. Wij zijn altijd op zoek naar een goede balans tussen het toezeggen van geld en het hebben van reserves. Het toezeggen van geld betekent niet perse direct een uitbetaling – een project kan namelijk nog afgekeurd worden.

Waarom zijn reserves nodig?

We willen voorkomen dat we te veel toezeggingen doen, zodat we niet in een situatie belanden waar er niet genoeg geld is om proefdiervrij onderzoek te financieren. Hiervoor hebben we een reserve opgebouwd.

Dankzij deze aanpak kunnen we meer invloed uitoefenen op de projecten die wij financieren én kunnen we bepaalde voorwaarden stellen. Zo financieren wij uitsluitend onderzoeken die 100% proefdiervrij zijn.

Financiering voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland is gebaseerd op tijdelijke, projectgerichte financiering. Wetenschappers en onderzoekers krijgen een budget voor de duur van hun project, en zullen het daar simpelweg mee moeten doen. Salarissen, materiaalkosten etc… Alles komt uit hetzelfde, vaak kleine, potje.

Veel aanvragen, maar weinig geld
Helaas is de kans op toekenning erg klein. Er zijn veel aanvragers en er is maar een beperkte hoeveelheid geld.

Projecten op basis van oude, bekende onderzoeksmethoden (dierproeven) krijgen daarom vaak makkelijker financiering dan projecten met onbekende (proefdiervrije) onderzoeksmethoden:

  • Proefdiervrije onderzoeksmethodes moeten vaak nog ontwikkeld of getest worden, voordat wetenschappers ze daadwerkelijk in kunnen zetten voor onderzoek.

  • De ontwikkelings- en testfase van zo’n proefdiervrij onderzoeksmodel kost veel tijd en geld. Zoveel tijd, dat onderzoek met proefdiervrije methoden vaak nog niet voltooid is als de projectgerichte financiering afloopt.

Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Help jij ons onderzoek zonder proefdieren te financiëren?

Triodos, we hebben voor deze bank gekozen omdat deze naadloos aansluit bij onze ambitie en doelstellingen naar een betere, duurzamere wereld.

Je kan bij ons machtigen om (automatisch) geld van je rekening af te trekken, maar een eenmalige donatie kan je natuurlijk ook via iDEAL of PayPal betalen.

Je kan ook zelf een bedrag naar ons overmaken. Dit kan via het rekeningnummer: NL30 TRIO 02546 49718, ten name van Stichting AVS Proefdiervrij.