Brandwonden: als je er al aan denkt, krijg je de kriebels. Toch worden ieder jaar muizen bewust verbrand met hete vloeistoffen om behandelingen voor mensen te onderzoeken. En dat terwijl de huid van een muis anders is opgebouwd dan de huid van een mens. Onze manier van genezen verschilt en de resultaten zijn daardoor slecht vertaalbaar. Het leed van deze muizen is dus onacceptabel.
Deze pijnlijke onderzoeken moeten dan ook direct stoppen, vinden ook onderzoekers zoals Patrick Mulder. Hij werkt hard aan betere behandelingen voor mensen met brandwonden. Dat doet hij om mens én dier te helpen. Help jij mee brandwondenonderzoek beter voor mens en dier te maken?
Behandelingen testen zonder dierproeven
Er zijn alternatieven voor dierproeven, zoals kunstmatige huid. Maar daarin is de werking van ons immuunsysteem nog niet opgenomen. En juist dát is zo belangrijk bij de genezing van brandwonden. In eerdere onderzoeken hebben wetenschappers daarom al enkele cellen van ons immuunsysteem aan huidmodellen toegevoegd. Patrick Mulder wil dit met zijn onderzoek verder uitbreiden. Zo hoopt hij een huidmodel te ontwikkelen waarmee we nieuwe behandelingen voor brandwonden betrouwbaar kunnen testen. Zonder dierproeven!
‘De basis van het huidmodel is er, maar het moet worden verbeterd. Daar werk ik momenteel hard aan. Ik ben daarom ontzettend dankbaar voor iedereen die Proefdiervrij wil steunen. Jij zorgt ervoor dat onderzoekers zoals ik ons werk kunnen doen. En jouw steun heeft een dubbel effect: het maakt dierproeven overbodig én zorgt voor betere behandelingen voor brandwonden.’
Met jouw steun…
… maken we onderzoek beter vertaalbaar naar de mens, zónder dierenleed.
Behandelingen testen zonder dierproeven
Er zijn alternatieven voor dierproeven, zoals kunstmatige huid. Maar daarin is de werking van ons nog immuunsysteem niet opgenomen. En juist dát is zo belangrijk bij de genezing van brandwonden. In eerdere onderzoeken hebben wetenschappers daarom al enkele cellen van ons immuunsysteem aan huidmodellen toegevoegd. Patrick Mulder wil dit met zijn onderzoek verder uitbreiden. Zo hoopt hij een huidmodel te ontwikkelen waarmee we nieuwe behandelingen voor brandwonden betrouwbaar kunnen testen. Zonder dierproeven!
Help jij ons mee proefdiervrij brandwondenonderzoek mogelijk te maken?
“Bij een dier geneest een brandwond anders dan bij een mens. Qua
wondgenezing bootst ons huidmodel de menselijke situatie véél beter na.”
– Patrick Mulder, promoverend onderzoeker
“Bij een dier geneest een brandwond anders dan bij een mens. Qua
wondgenezing bootst ons huidmodel de menselijke situatie véél beter na.”
– Patrick Mulder, promoverend onderzoeker
Patricks huidmodel boekt véél betere resultaten
‘Hoe gedreven ik ook ben om mensen te helpen, ik vind het minstens zo belangrijk dat dieren daarvoor niet onnodig hoeven te lijden. Daarom werk ik aan een model dat de menselijke huid nabootst. Dat maakt dierproeven volledig overbodig. En dat niet alleen! Met het huidmodel bereiken we véél betere resultaten.’ vertelt het brein achter het huidmodel, onderzoeker Patrick Mulder. En die goede resultaten zijn eenvoudig te verklaren. Dieren hebben namelijk een (dikke) vacht en mensen niet. Het immuunsysteem dat brandwonden herstelt werkt bij mensen dan ook anders dan bij dieren. ‘Brandwonden helen dus bij mensen op een heel andere manier dan bij dieren. Waarom zou ik dan op dieren testen?’ Maar dat kan alleen met de juiste steun. Steun jij onderzoekers zoals Patrick in hun missie?
Help jij ons mee om proefdiervrij brandwondenonderzoek mogelijk te maken?