Brandwondenonderzoek zonder
proefdieren. Kan het straks?

Brandwondenonderzoek zonder proefdieren. Kan het straks?

Brandwonden: als je er al aan denkt, krijg je de kriebels. Toch worden ieder jaar muizen bewust verbrand met hete vloeistoffen om behandelingen voor mensen te onderzoeken. En dat terwijl de huid van een muis anders is opgebouwd dan de huid van een mens. Onze manier van genezen verschilt en de resultaten zijn daardoor slecht vertaalbaar. Het leed van deze muizen is dus onacceptabel.

Deze pijnlijke onderzoeken moeten dan ook direct stoppen, vindt ook onderzoeker Patrick Mulder. Hij werkt hard aan betere behandelingen voor mensen met brandwonden. Dat doet hij om mens én dier te helpen. Hij ontwikkelt een menselijk huidmodel dat de situatie van de mens goed nabootst. Zo hoeven muizen niet meer pijnlijke en stressvolle experimenten te ondergaan, en kunnen mensen met brandwonden beter en ethischer geholpen worden. Help jij mee brandwondenonderzoek beter voor mens en dier te maken?

Behandelingen testen zonder dierproeven

Er zijn alternatieven voor dierproeven, zoals kunstmatige huid. Maar daarin is de werking van ons immuunsysteem nog niet opgenomen. En juist dát is zo belangrijk bij de genezing van brandwonden. In eerdere onderzoeken hebben wetenschappers daarom al enkele cellen van ons immuunsysteem aan huidmodellen toegevoegd. Patrick Mulder wil dit met zijn onderzoek verder uitbreiden. Zo hoopt hij een huidmodel te ontwikkelen waarmee we nieuwe behandelingen voor brandwonden betrouwbaar kunnen testen. Zonder dierproeven!

‘De basis van het huidmodel is er, maar het moet worden verbeterd. Daar werk ik momenteel hard aan. Ik ben daarom ontzettend dankbaar voor iedereen die Proefdiervrij wil steunen. Jij zorgt ervoor dat ik als onderzoeker mijn werk kan doen. En jouw steun heeft een dubbel effect: het maakt dierproeven overbodig én zorgt voor betere behandelingen voor brandwonden.’

Met jouw steun…

… maken we onderzoek beter vertaalbaar naar de mens, zónder dierenleed.

Behandelingen testen zonder dierproeven

Er zijn alternatieven voor dierproeven, zoals kunstmatige huid. Maar daarin is de werking van ons nog immuunsysteem niet opgenomen. En juist dát is zo belangrijk bij de genezing van brandwonden. In eerdere onderzoeken hebben wetenschappers daarom al enkele cellen van ons immuunsysteem aan huidmodellen toegevoegd. Patrick Mulder wil dit met zijn onderzoek verder uitbreiden. Zo hoopt hij een huidmodel te ontwikkelen waarmee we nieuwe behandelingen voor brandwonden betrouwbaar kunnen testen. Zonder dierproeven!

‘De basis van het huidmodel is er, maar het moet worden verbeterd. Daar werk ik momenteel hard aan. Ik ben daarom ontzettend dankbaar voor iedereen die Proefdiervrij wil steunen. Jij zorgt ervoor dat ik als onderzoeker mijn werk kan doen. En jouw steun heeft een dubbel effect: het maakt dierproeven overbodig én zorgt voor betere behandelingen voor brandwonden.’

Ieder huidmodel maakt één proefdier overbodig. Eén model kost €250. Help jij ons mee zo veel mogelijk huidmodellen te maken?

“Bij een dier geneest een brandwond anders dan bij een mens. Qua
wondgenezing bootst ons huidmodel de menselijke situatie véél beter na.”

– Patrick Mulder, promoverend onderzoeker

“Bij een dier geneest een brandwond anders dan bij een mens. Qua
wondgenezing bootst ons huidmodel de menselijke situatie véél beter na.”

– Patrick Mulder, promoverend onderzoeker

Patricks huidmodel boekt véél betere resultaten

‘Hoe gedreven ik ook ben om mensen te helpen, ik vind het minstens zo belangrijk dat dieren daarvoor niet onnodig hoeven te lijden. Daarom werk ik aan een model dat de menselijke huid nabootst. Dat maakt dierproeven volledig overbodig. En dat niet alleen! Met het huidmodel bereiken we véél betere resultaten.’ vertelt het brein achter het huidmodel, onderzoeker Patrick Mulder. En die goede resultaten zijn eenvoudig te verklaren. Dieren hebben namelijk een (dikke) vacht en mensen niet. Het immuunsysteem dat brandwonden herstelt werkt bij mensen dan ook anders dan bij dieren. ‘Brandwonden helen dus bij mensen op een heel andere manier dan bij dieren. Waarom zou ik dan op dieren testen?’ Maar dat kan alleen met de juiste steun. Steun jij Patrick in zijn missie?

Ieder huidmodel maakt één proefdier overbodig. Eén model kost €250. Help jij ons mee zo veel mogelijk huidmodellen te maken?

Een kijkje in het lab

Veelgestelde vragen over doneren

Met jouw donatie financieren wij proefdiervrije, wetenschappelijke projecten. Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

In principe gaat je volledige euro naar proefdieren. Alles wat wij dagelijks doen staat in het teken van het vervangen van proefdieren, zodat zij op een dag niet meer nodig zullen zijn.

Doelbesteding

We hebben in 2019 ruim 2.6 miljoen euro aan donaties en nalatenschappen mogen ontvangen. Hiervan is 79,6% naar proefdiervrije projecten gegaan.

Het toekennen van geld aan een proefdiervrij project én het uitbetalen daarvan, neemt tijd in beslag. Wij zijn altijd op zoek naar een goede balans tussen het toezeggen van geld en het hebben van reserves. Het toezeggen van geld betekent niet perse direct een uitbetaling – een project kan namelijk nog afgekeurd worden.

Waarom zijn reserves nodig?

We willen voorkomen dat we te veel toezeggingen doen, zodat we niet in een situatie belanden waar er niet genoeg geld is om proefdiervrij onderzoek te financieren. Hiervoor hebben we een reserve opgebouwd.

Dankzij deze aanpak kunnen we meer invloed uitoefenen op de projecten die wij financieren én kunnen we bepaalde voorwaarden stellen. Zo financieren wij uitsluitend onderzoeken die 100% proefdiervrij zijn.

Financiering voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland is gebaseerd op tijdelijke, projectgerichte financiering. Wetenschappers en onderzoekers krijgen een budget voor de duur van hun project, en zullen het daar simpelweg mee moeten doen. Salarissen, materiaalkosten etc… Alles komt uit hetzelfde, vaak kleine, potje.

Veel aanvragen, maar weinig geld
Helaas is de kans op toekenning erg klein. Er zijn veel aanvragers en er is maar een beperkte hoeveelheid geld.

Projecten op basis van oude, bekende onderzoeksmethoden (dierproeven) krijgen daarom vaak makkelijker financiering dan projecten met onbekende (proefdiervrije) onderzoeksmethoden:

  • Proefdiervrije onderzoeksmethodes moeten vaak nog ontwikkeld of getest worden, voordat wetenschappers ze daadwerkelijk in kunnen zetten voor onderzoek.

  • De ontwikkelings- en testfase van zo’n proefdiervrij onderzoeksmodel kost veel tijd en geld. Zoveel tijd, dat onderzoek met proefdiervrije methoden vaak nog niet voltooid is als de projectgerichte financiering afloopt.

Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Help jij ons onderzoek zonder proefdieren te financiëren?

Triodos, we hebben voor deze bank gekozen omdat deze naadloos aansluit bij onze ambitie en doelstellingen naar een betere, duurzamere wereld.

Je kan bij ons machtigen om (automatisch) geld van je rekening af te trekken, maar een eenmalige donatie kan je natuurlijk ook via iDEAL of PayPal betalen.

Je kan ook zelf een bedrag naar ons overmaken. Dit kan via het rekeningnummer: NL30 TRIO 02546 49718, ten name van Stichting AVS Proefdiervrij.