Wiskunde vervangt proefdieren
in brandwondenonderzoek

Voor brandwondenonderzoek wordt gebruik gemaakt van proefdieren zoals varkens en ratten. Daar moet verandering in komen. Dat vindt de Nederlandse Brandwonden Stichting ook. Daarom werkt Proefdiervrij met dit gezondheidsfonds samen om meer innovatief onderzoek te steunen, zoals het onderzoek van dr. ir. Fred Vermolen. Zijn onderzoek naar brandwonden maakt gebruik van wiskundige formules om voorspellingen te doen over de complicaties van brandwonden. Hiermee kunnen nieuwe dierproeven in brandwondenonderzoek vervangen worden. Steun ook dit innovatieve onderzoek en doneer snel!

Meer over dit project

Primeurs voor Proefdiervrij

Het onderzoek van Fred Vermolen vertegenwoordigt twee primeurs. Niet alleen is het de eerste keer dat er samengewerkt wordt met een gezondheidsfonds, het is ook de eerste keer dat we wetenschappelijk onderzoek steunen dat draait om een wiskundig model!

Alles over
proefdieren

Alles over proefdieren

In Nederland worden er elk jaar gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan.

“Het mooie van wiskunde is dat wiskunde goudeerlijk is. Onze modellen kunnen er zeker voor zorgen dat het gebruik van proefdieren in dit onderzoek vervangen kan worden. Daar ben ik absoluut van overtuigd!”

Dr. ir. Fred Vermolen

Universitair Hoofddocent TU Delft

Dr. ir. Fred Vermolen

Wiskunde in plaats van cellen

Bij proefdiervrije innovatie wordt er snel gedacht aan onderzoek met humane cellen en weefsel, maar ook wiskunde speelt een belangrijke rol. Fred Vermolen gebruikt wiskundige formules om een model te maken dat gebruikt kan worden om te voorspellen wat de complicaties zijn en welke behandeling het best zal werken bij een brandwond. Door formules te gebruiken hoeven er geen nieuwe dierproeven gedaan te worden. En omdat er gebruik gemaakt wordt van humane data zijn de voorspellingen beter te vertalen naar de mens. Hierdoor kunnen patiënten met brandwonden beter geholpen worden.

Help mee

Voordat het model van Fred Vermolen gebruikt kan worden om patiënten te helpen, moet er nog een hoop rekenwerk gedaan worden. Wil jij daarbij helpen? Doneer dan nu!

Doneer nu

Veelgestelde vragen

Wereldwijd worden er veschillende dieren ingezet voor brandwondenonderzoek. Het merendeel zijn ratten en varkens, hun lijkt het meest op die van een mens. Maar ook dieren als konijnen en paarden kunnen gebruikt worden, maar in mindere mate.

Er is heel veel data van patiënten met brandwonden. Door deze data te gebruiken, uiteraard pas nadat een patiënt daar toestemming voor heeft gegeven, kan er een computermodel gemaakt worden dat uitgaat van de menselijke situatie en niet die van een proefdier. Hierdoor kan er met een computer voorspellingen gedaan worden over de mens.

Proefdiervrij is constant bezig om nieuwe samenwerkingen aan te gaan die proefdiervrije innovatie vooruit duwen. Door samen te werken komen we verder dan alleen. Wij hebben gekozen om samen te werken met de Nederlandse Brandwonden Stichting omdat zij het eerste gezondheidsfonds is dat haar beleid ten aanzien van proefdieren zo streng heeft gemaakt. Neem ook een kijkje op de pagina over de samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting voor meer informatie.

De onderzoeker aan het woord

Wat maakt dit project uniek?

“De combinatie wiskunde en brandwonden, daar zijn we pioniers in. Er zijn meer wiskundigen die omgaan met wondbehandeling, maar voor brandwonden is de Technische Universiteit Delft de eerste.”

Hoe vervangt dit onderzoek proefdieren?

“Dierproeven zijn ook een model en hebben, net als de computer, hun eigen beperkingen. Ik doe geen onderzoek op een dier, maar maak gebruik van een computer. Het is ook maar de vraag of een brandwond bij een dier representatief is voor een brandwond bij een mens. Dat is voor mij een legitieme vraag. De volgende vraag is of een computersimulatie dan wél representatief is voor brandwonden bij de mens. Volgens mij zijn de computersimulaties die wij ontwikkelen een beter model dan proefdieren.”

Bij gezondheidsonderzoek denk je niet gelijk aan de TU Delft?

“Inderdaad, bij de TU Delft denk je aan bruggen en werktuigen en industrieel ontwerpen, maar de gezondheidswetenschappen en technieken komen steeds dichterbij. Neem nu het maken van MRI-scans. Wat je daar echt mee zou willen is 2D beelden kunnen vertalen naar 3D. Daar heb je ook wiskunde voor nodig. In de zorg zal robotica een grotere rol gaan spelen. Kortom, er zijn heel veel nieuwe uitdagingen voor de technische universiteiten.”

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Meld je nu aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Aanmelden

Word donateur of doneer eenmalig