Wat als medicijnen getest konden worden op imitaties van onze eigen organen? Door onderzoek te doen op deze mini-organen, worden proefdieren verleden tijd. Dankzij organoids wordt dit mogelijk. Maar helaas zijn organoids op dit moment nog niet in een stadium waar zij daadwerkelijk proefdieren kunnen vervangen. Er moeten namelijk nog veel meer organen nagebootst worden. Help jij organoids de wereld proefdiervrij te maken?
Meer informatie over dit project
Dierproeven worden overbodig zodra er andere manieren zijn om onderzoek te doen. Inmiddels zijn er al verschillende onderzoeksmethoden ontwikkeld. Eén van de meest veelbelovende alternatieven is de organoid, een soort mini-orgaantje. Een organoid bestaat uit klompjes menselijke cellen en heeft dezelfde functies en eigenschappen als onze eigen organen.
Voor het ontwikkelen van medicijnen, worden talloze dieren ziek gemaakt in dierproeven. Maar met een organoid kan een stof of medicijn meteen op een menselijk orgaan getest worden. Zo lijden er geen dieren in onderzoek én ontwikkelen we betere medicijnen voor mensen.
Daarom financieren wij op het moment maar liefst drie projecten die gebruik maken van organoids. Zo komen we steeds dichterbij een toekomst zonder proefdieren!
Alles over
proefdieren
proefdieren
In Nederland worden er elk jaar gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan.
1. Living Biobank
Het eerste project is de Living Biobank; dit is een soort bibliotheek waarin verschillende organoids zijn opgeslagen, die wetenschappers wereldwijd mogen gebruiken in hun onderzoek. Dat bespaart honderdduizenden dieren een leven als proefdier! Wij helpen het Hubrecht Instituut met de ontwikkeling van de Living Biobank. Want: hoe meer organoids, hoe minder proefdieren.
2. Virusonderzoek zonder proefdieren
Door het zoeken naar een vaccin voor het coronavirus, zien we dat de wetenschap snel teruggrijpt naar de dierproef. Maar muizen en apen reageren anders op een virus dan dat mensen doen. Dr. Katja Wolthers besloot om virusonderzoek anders aan te pakken: met organoids. Daarnaast is ze erg gemotiveerd om aan te tonen dat proefdiervrij onderzoek de beste methode is om onderzoek te doen. Katja zet zich met hart en ziel in om met haar model dierproeven overbodig te maken én mensen te helpen. Daar helpen wij haar graag bij!
3. Haal benauwde dieren uit longonderzoek
Om veilige longmedicijnen voor mensen te ontwikkelen, worden stoffen in medicijnen eerst op muizen getest. Maar muizen zijn geen mensen! Daarom ontwikkelt dr. Pieter Hiemstra met onze financiële steun een 3D longmodel gebaseerd op een organoid van een long. Dankzij de menselijke eigenschappen van dit nagebootste orgaantje, is het sneller bekend of een medicijn of stof werkzaam is. Zo kunnen longmedicijnen sneller ontwikkeld worden, zónder dat hier dieren voor lijden.