Blog van Debby Weijers, directeur Proefdiervrij

Begin februari ‘22 vond in Zwitserland een referendum plaats over een verbod op dierproeven. Het referendum kwam voort uit een burgerinitiatief, ondersteund door dierenactivisten en een aantal bedrijven. 79% van het Zwitserse volk stemde tegen een verbod op dierproeven. Verrassende uitslag? Nee, voor mij eigenlijk niet. Ik vraag mij hardop af: is een verbod op dierproeven (nu) de juiste keuze?

Is dit het juiste moment voor een verbod?

Het was ook geen verrassing voor Zwitserland zelf. Er was geen enkele grote politieke partij die voor een verbod was. Daarnaast is de farmaceutische industrie in het land groot, waardoor de economische impact ook groot zou zijn. Bij Proefdiervrij werken wij ook niet aan een verbod, maar juist aan het stimuleren van de ontwikkeling van alternatieven. Wij zien proefdiervrije onderzoeksmodellen als de langetermijnoplossing, hiermee kunnen we ook op meer draagvlak en steun rekenen. Hiermee worden niet alleen proefdieren geholpen, maar wij ook. Proefdiervrije modellen verbeteren de wetenschap en zorgen voor betere, veiligere medicijnen. Maar op een gegeven moment hebben we voldoende alternatieven beschikbaar en is een wet de enige manier om ervoor te zorgen dat dieren niet alsnog de dupe worden. Maar wanneer is dat moment? Wij hopen natuurlijk zo snel mogelijk.

Ik denk dat een verbod op dierproeven in delen een grotere kans van slagen heeft. Bijvoorbeeld door als eerste in te zetten op een verbod op dierproeven ten behoeve van voedsel-ingrediënten of biologische producten.

Juiste actie op het juiste moment

Helaas zijn wij als maatschappij nog niet klaar voor een totaalverbod op dierproeven. Ik denk dat dat niet alleen geldt voor Zwitserland, maar ook voor Nederland. Een proefdiervrije wereld is niet alleen een kwestie van wetenschappelijk onderzoek waarmee alternatieven ontwikkeld worden, maar ook van een veranderende economie en niet te vergeten het gevoel van veiligheid. De meeste mensen hebben toch vaak nog het gevoel dat een medicijn pas veilig is als het op dieren is getest. Daarom denk ik zelf dat een verbod in delen een grotere kans van slagen heeft. Bijvoorbeeld door als eerste in te zetten op een verbod op dierproeven ten behoeve van voedsel-ingrediënten of biologische producten.

Zet het referendum het onderwerp dierproeven op scherp?

Maar of dat een verschil had gemaakt in Zwitserland, blijft een vraag die we nooit kunnen beantwoorden. Ik vraag me daarnaast heel erg af of de bevolking wel een overwogen keuze heeft gemaakt: betekent het dat de Zwitserse bevolking nu beter geïnformeerd is over dierproeven? En wat weten ze over alternatieven voor dierproeven? Zet het referendum het onderwerp dierproeven op scherp en kunnen we daar in heel Europa profijt van hebben? Allemaal dingen die ik me hardop afvraag. Voor mij is de allerbelangrijkste vraag tenslotte: We zijn in Nederland zo goed op weg met de ontwikkeling en implementatie van proefdiervrije innovaties, wanneer komt het moment dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking vóór een verbod op dierproeven zou stemmen?

Poll: Moet er direct een verbod op dierproeven ingevoerd worden?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...