In deze blog wil ik je graag meer vertellen over de inzet van Proefdiervrij richting de politiek. In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen wat mijn plannen zijn op het gebied van wetenschap, maar om de volgende stap te kunnen zetten en ervoor te zorgen dat proefdiervrij onderzoek daadwerkelijk dierproeven gaat vervangen, hebben we de medewerking van de politiek nodig!

 

Vervanging is speerpunt

Om de politiek aan jouw kant te krijgen, moet elke kans worden benut. Het is net als in de wetenschap een kwestie van zoeken naar kansen en mogelijkheden. In dit geval zoeken naar het goede moment en de juiste gelegenheid om proefdiervrij onderzoek onder de aandacht te brengen.

Waar ik naartoe wil is dat proefdiervrije innovaties expliciet worden benoemd in wetten en regelgevingen. Zodra in een regelgeving over investeringen in Nederland ‘proefdiervrije innovatie’ als maatschappelijk speerpunt wordt genoemd, gaan er veel meer deuren open voor subsidies. Dát is wat we willen bereiken!

 

Van dierenpak naar lobby

Vroeger demonstreerde Proefdiervrij nog weleens op het Binnenhof in dierenpakken om aandacht te vragen voor dierproeven. Dat is verleden tijd. Proefdiervrij heeft een reputatie opgebouwd van serieuze gesprekspartner en inmiddels hebben we met de Partij voor de Dieren een goede woordvoerder in de Tweede Kamer. Daarmee zijn gesprekken met de andere politieke partijen niet minder belangrijk geworden. Om de eerdergenoemde proefdiervrije innovaties benoemd te krijgen in wetten en regelgeving kan de meerderheid in de Tweede Kamer niet groot genoeg zijn!

 

Geen wetswijziging maar budget voor proefdiervrij onderzoek!

Op dit moment wordt een derde van de dierproeven uitgevoerd omdat wordt gedacht dat ze wettelijk verplicht zijn. Een nieuw medicijn mag op dit moment niet op de markt komen, voordat het veilig is. Maar in de meeste gevallen bestaat er geen verplichting om daarvoor dieren te gebruiken. De wet zegt niet ‘gebruik een konijn voor deze proef’. Wel staat in de wetgeving omschreven wát er precies aangetoond moet worden; bijvoorbeeld dat een medicijn geen negatief effect heeft op de werking van het hart maar of dat met of zonder proefdieren gebeurt, maakt voor de wet niet uit. Daarmee lopen we aan tegen het probleem dat de dierproef in veel gevallen nog steeds wordt gezien als ‘de gouden standaard’. Dat eerdergenoemde mogelijke negatieve effect op het hart is tot nu toe altijd met proefdieren onderzocht. Het is niet raar dat daardoor de conclusie wordt getrokken dat het verplicht zou zijn daarvoor dierproeven uit te voeren.

Diezelfde wet geeft wel degelijk de ruimte om proefdiervrije methoden in te zetten, maar dan moet wel worden aangetoond dat deze dezelfde voorspellende waarde hebben als de dierproef. Dat ‘aantonen’ oftewel ‘de validatie’ is in de praktijk ingewikkeld, kostbaar en tijdrovend. Maar al te gemakkelijk wordt teruggegrepen op de dierproef. Vandaar dat we ons niet richten op een verandering van de wet, maar op meer financiële ondersteuning vanuit de regering voor het validatietraject.

 

Ambitie

In 2016 heeft staatssecretaris Van Dam de ambitie uitgesproken om Nederland koploper proefdiervrije innovatie te maken. De huidige minister van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), mevrouw Schouten heeft deze ambitie overgenomen. Het ministerie werkt momenteel, in samenwerking met veel verschillende partijen uit het veld, aan een plan van aanpak om deze ambitie waar te maken. Proefdiervrij is hierbij nauw betrokken!