Blog geschreven & foto’s aangeleverd door Carlo Paggi
Welkom bij Drijfveren. Hier vertellen Proefdiervrij-onderzoekers wat hen motiveert om tegen de stroming in te gaan. In deze editie lezen we het verhaal van Carlo Alberto Paggi, PhD-kandidaat aan de Universiteit Twente. Door gebruik te maken van organ-on-chip technologie, ontwikkelt Carlo een gewricht-op-een-chip die proefdieren overbodig kan maken in onderzoek naar osteoartritis (artrose).
Kun je ons meer vertellen over wat je doet en wat jou drijft?
“Artrose is een degeneratieve ziekte die miljoenen mensen treft. Alleen al in Nederland leden er in 2018 meer dan 1,4 miljoen mensen aan deze pijnlijke gewrichtsziekte. Hoe artrose exact ontstaat is onduidelijk, maar bekende risicofactoren die artrose kunnen veroorzaken zijn ouderdom, trauma en overgewicht.
Momenteel worden er met name diermodellen en in vitro modellen (in een reageerbuisje) gebruikt in onderzoek naar artrose. Deze modellen hebben echter grote nadelen:
- Onderzoek op proefdieren levert geen betrouwbare resultaten op, omdat het ontstaan en ontwikkelen van artrose bij dieren anders verloopt dan bij mensen.
- In vitro modellen vereenvoudigen meestal het complexe menselijk lichaam.
Ondanks jarenlang onderzoek is er, mede dankzij het ontbreken van goede onderzoeksmodellen, nog steeds geen medicijn gevonden dat artrose voorkomt of geneest.
Daarom besloot ik samen met de twee onderzoeksgroepen Applied Microfluids for BioEngineering Research en DBE (Development BioEngineering) om een oplossing te ontwikkelen: een gewricht-op-een-chip.”
Hoe werkt jouw gewricht-op-een-chip?
“De gewricht-op-een-chip bestaat uit meerdere organen-op-een-chip die samen een menselijk gewricht nabootsen. Op deze chip kunnen we vervolgens medicijnen testen, zónder dat we daarbij proefdieren moeten gebruiken.”
Wat is een orgaan-op-een-chip?
Een orgaan-op-een-chip is een innovatief model waarop een menselijk orgaan nagebootst kan worden. Op de twee delen waaruit de chip bestaat, groeien menselijke cellen op een plastic blaadje (het zogenaamde membraan). Deze cellen blijven leven door een kleine hoeveelheid vloeistof die door micro-kanaaltjes stroomt en zo een bloedstroom simuleert. Er bestaan inmiddels al veel verschillende soorten organen-op-een-chip: zoals een long-op-een-chip en een hart-op-een-chip!
Wat betekent deze chip voor onderzoek naar artrose?
“Proefdiermodellen hebben ons in het verleden veel inzicht gegeven in het ontstaan en ontwikkelen van bepaalde ziekten. Maar we zien nu steeds vaker in dat proefdieren niet langer geschikt zijn als onderzoeksmodel. Om een oplossing voor artrose te vinden, moeten we deze ziekte onderzoeken in een menselijke situatie en niet in een dier.
Onze chip maakt dit mogelijk. Door menselijke weefsels en cellen te gebruiken, kunnen we de werking van een menselijk gewricht nabootsen. De onderzoeksresultaten zullen daarom relevanter én betrouwbaarder zijn. Bovendien kan de chip ontzettend veel proefdieren overbodig maken.
We zijn ervan overtuigd dat onze gewricht-op-een-chip niet alleen zal leiden tot een vermindering van dierproeven in gewrichtsonderzoek, maar ook dat het de gouden standaard voor veel soorten onderzoek zal worden.”
Hoe denk jij dat proefdiervrije innovatie er over 10 jaar uitziet?
“Met ons onderzoek hopen we een verandering in de onderzoekswereld teweeg te brengen. Over 10 jaar zou ik graag verschillende laboratoria die onze technologie gebruiken willen bezoeken, om te bespreken hoe de chip het gebruik van proefdieren heeft verminderd en gewrichtsonderzoek heeft verbeterd.
We zijn jullie dankbaar voor jullie financiële steun, maar ook voor jullie inzet. Met jullie hulp kunnen wij ons werk vertaalbaar maken, zodat ook het publiek leert en begrijpt wat wij doen.”
Carlo Paggi: “Laten we samen impact maken!”
You may also like: