ZonMw

zonmw logo smalZonMw is de organisatie die staat voor gezondheids-onderzoek en zorgvernieuwing in Nederland. ZonMw speelt ook een belangrijke rol als het gaat om de ontwikkeling van nieuw proefdiervrij onderzoek.

 

 

 

Meer Kennis met Minder Dieren

ZonMw werkt met haar programma Meer Kennis met Minder Dieren (MKMD) aan het terugdringen van het gebruik van proefdieren. Opdrachtgever voor dit programma is het ministerie van Economische Zaken. ZonMw werkt voor het programma MKMD nauw samen met de opdrachtgever EZ, wetenschappelijke instellingen, maatschappelijke organisaties en industrie.

 

Nieuwe proefdiervrije onderzoeken

Bij ZonMw kunnen wetenschappers aankloppen voor financiering van nieuw onderzoek. Betreft hun voorstel nieuw onderzoek waardoor proefdieren worden vervangen, dan wordt dit beoordeeld door een beoordelingscommissie. Hierin hebben Proefdiervrij (als waarnemer) en andere specialisten op het onderwerp proefdieren, dierproeven en alternatieven zitting. De commissie beoordeelt nieuw proefdiervrij onderzoek op wetenschappelijk en maatschappelijk belang.

 

Fonds proefdiervrij onderzoek

Is er sprake van nieuw onderzoek binnen MKMD dat zeer veelbelovend is als het gaat om de vervanging van proefdieren, dan kan het Fonds proefdiervrij onderzoek financieel bijspringen. Dit fonds wordt beheerd door Proefdiervrij en bestaat uit donaties van de achterban van Proefdiervrij. Op onze website vind je meer informatie over de onderzoeken die door Proefdiervrij worden gefinancierd.

 

Grote veranderingen op komst

MARIJNIZ-2Henk Smid, directeur van ZonMw:

Over proefdiervrij onderzoek in de toekomst zijn wij heel erg optimistisch. Wij zien een enorme verandering, een veel grotere verandering in de toekomst dan die we in de afgelopen jaren hebben gehad. Dat komt door de vooruitgang in de wetenschap aan de ene kant en aan de andere kant doordat we als samenleving steeds kritischer staan tegenover het fenomeen dierproeven.

 

 

 

 

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.