Proefdiervrij is partner van ZonMw. Gezamenlijk financieren we onderzoek waardoor proefdieren vervangen gaan worden. Vanuit het programma Meer Kennis met Minder Dieren (MKMD) subsidieert ZonMw zeven nieuwe proefdiervrije innovaties. Deze projecten voldoen aan specifieke voorwaarden. Behalve dat hierdoor proefdieren vervangen worden, moet het onderzoek aantoonbaar betere resultaten geven dan bestaand (dier)onderzoek. Goede contacten met maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven moeten ervoor zorgen dat deze nieuwe onderzoeksmethoden ook daadwerkelijk in gebruik genomen gaan worden.

Trots

Proefdiervrij is enorm trots op het onderzoek naar longziekten dat ZonMw en Proefdiervrij gezamenlijk financieren. Proefdieren en celkweken worden veel gebruikt in onderzoek naar longziekten en om eventueel schadelijke effecten van ingeademde stoffen te bestuderen. Aan het Leiden UMC wordt gewerkt aan een slimme combinatie van de organoid techniek (kweken van mini-orgaantjes) met een methode waarbij cellen aan de lucht blootgesteld kunnen worden. Op deze manier kunnen veel cellen op worden gekweekt uit kleine hoeveelheden patiëntmateriaal. Zodoende kan onnodig proefdieronderzoek vervangen worden door meer relevant humaan celkweekonderzoek, waarmee verwacht wordt dat longziekten beter kunnen worden bestudeerd.

Proefdiervrije projecten

De recent ontwikkelde techniek waarbij stamcellen worden ingezet om miniatuur organen te kunnen kweken, betekent een enorme boost voor de medische wetenschap. Bij de andere projecten die ZonMw subsidieert worden deze en andere nieuwe ontwikkelingen op een creatieve en slimme manier ingezet. Hierdoor is nieuw onderzoek mogelijk naar het verband tussen hersenen en voeding, de behandeling van hartritmestoornissen en een ernstige oogziekte. De techniek van 3D bioprinten blijkt heel goed geschikt om onderzoek te doen naar COPD. In Groningen wordt gezocht naar het verband tussen ziekten en darmbacteriën en in het Erasmus MC wordt belangrijk vaatwandonderzoek gedaan. Met deze zeven nieuwe proefdiervrije innovaties kunnen in de toekomst veel proefdieren worden gespaard!