De aandacht op Wereld Proefdierendag verschuift van de ethische discussie over proefdieren naar de oplossing: proefdiervrije innovatie. Dat proefdieren niet in een lab horen, daar zijn de meesten het wel over eens. Maar hoe en op wie moeten onze medicijnen en behandelingen dan getest worden? Bijna alle grote media waren het met ons eens; investeer in proefdiervrije testmethodes!

Proefdiervrij in de media

Proefdieren stonden gisteren op Wereld Proefdierendag volop in de schijnwerpers. Het is goed dat er (minimaal) één keer per jaar zoveel aandacht is voor proefdieren. Maar het allermooiste is dat de media ook oppakken dat er winst te behalen is door innovatie. En daarvoor wisten zij ons goed te vinden.

Metro 24 april 2019

Mooi voorbeeld daarvan is het grote artikel in Metro onder de kop: Maakt innovatie een eind aan proefdieren? In dit artikel komt onze directeur Debby Weijers uitgebreid aan het woord.  En ons antwoord ‘Ja, dat kan zeker’, wordt steeds vaker gehoord.

Ook BNR besteedde aandacht aan Wereld Proefdierendag. Beluister hier het interview met Saskia, onze medewerker wetenschap en innovatie.

Uitwisseling is van belang voor innovatie

En die positieve sfeer was gisteren ook goed voelbaar op de door ons georganiseerde Proefdiervrij netwerkbijeenkomst voor ‘proefdiervrije’ wetenschappers.

We werden getrakteerd op gedreven presentaties en na afloop waren er vele enthousiaste reacties. Uitwisseling van ideeën en ervaringen tussen wetenschappers is een belangrijke bijdrage aan de versnelling van proefdiervrije innovaties.

Wij zien hierin voor onszelf een belangrijke taak, waarin we de komende tijd nog meer willen investeren.

Strijdvaardig verder

De bijeenkomst was ook bedoeld om van wetenschappers te horen hoe wij hen verder zouden kunnen helpen. Niet alleen met hun eigen onderzoek, maar ook in breder verband. De wetenschappers lieten zich dat geen twee keer zeggen. Aan het eind van de middag was de daarvoor bestemde bus goed gevuld.

De suggesties liepen uiteen van kleine praktische ideeën om een interessant studentenonderzoek om te werken naar een volwaardige wetenschappelijke publicatie, via de wens om gezamenlijk een nieuw project te doen tot aan financiering voor overbrugging van academische innovaties naar de markt. En nog veel meer interessante grote en kleine ideeën.

Wij gaan hiermee aan de slag en we houden je hiervan op de hoogte!

Help je mee?

Wij gaan volop verder op de door ons ingezette koers: proefdieren vervangen door wetenschappelijke innovatie. Wat is er toch ontzettend veel gaande op dit gebied en wat zijn er toch een hoop mensen gedreven mee bezig. Echt inspirerend!

Er is zoveel te doen. En zoveel te winnen. Doe je ook mee?

VitalTissue: wetenschappelijk onderzoek kan menselijker

VitalTissue is een logistiek netwerk tussen ziekenhuizen en onderzoekers. Restweefsel dat nu na een operatie wordt weggegooid, komt via VitalTissue beschikbaar voor onderzoekers. Op menselijk weefsel kunnen zij meer en beter onderzoek doen.