Samen met onze wetenschappers en donateurs zetten we ons het hele jaar in voor een proefdiervrije samenleving. En onze inspanningen werpen z’n vruchten af : zo werd er in 2019 een belangrijke richtlijn ingevoerd, waar wij ons jaren hard voor hebben gemaakt. Deze zal wereldwijd zo’n 300-400 duizend proefdieren per jaar besparen.

Directeur Debby Weijers: “De wetenschap ziet steeds meer in dat proefdiervrije alternatieven niet alleen beter voor dieren, maar ook voor mensen zijn”.

Daar zijn we trots op, dus blikken we graag terug op de mooie ontwikkelingen van 2019. En plannen voor de komende jaren? Die hebben we uiteraard ook!

In het kort

  • Inspirerende onderzoeken
  • Dierdonorcodicil uitgebreid naar heel Nederland
  • Inspirerende supporters
  • Minder proefdieren dan in 2018
  • Goede voornemens: we zijn er nog niet

Innovatieve projecten

In 2019 hebben we weer geweldige projecten van inspirerende onderzoekers mogen financieren. In maart hebben we de campagne ‘Honden uit Hartonderzoek’ afgerond, we gaven hierin aandacht aan drie onderzoeken naar het uitvoeren van proefdiervrij hartonderzoek.

Ook zijn we begonnen met ‘VitalTissue’: een innovatief project waarin overgebleven weefsel (na bv. operaties) wordt gebruikt om proefdieren te vervangen. Het project is inmiddels zo ver, dat de eerste overdracht binnenkort zal plaatsvinden!

Dankzij de steun van onze donateurs kunnen we in de toekomst nog veel meer proefdiervrije projecten financieren. Zo zijn we begin december 2019 begonnen met de tweede fase van Wiep Scheper’s Alzheimer project.

2019 Alzheimer
Dr. Wiep Scheper doet proefdiervrij Alzheimer onderzoek

Proefdiervrij colleges vormen studenten

Debby geeft een college op de Universiteit Utrecht

De studenten van nu zijn de wetenschappers van de toekomst. Daarom hebben onze collega Saskia en directeur Debby dit jaar 30 colleges gegeven aan studenten waarin we het belang van proefdiervrij onderzoek toelichten.

Overleden huisdieren redden proefdieren

Wist jij dat proefdieren speciaal gefokt worden voor de opleiding diergeneeskunde? Dankzij het Dierdonorcodicil (DDC) is dit niet meer nodig: mensen kunnen hun overleden huisdieren doneren voor onderzoek, zodat er een proefdier bespaard blijft.

Doordat we dit jaar een samenwerking zijn aangegaan met Stichting Dierenlot, kunnen dierenartspraktijken uit heel Nederland zich aansluiten bij het DDC. Zo wordt het onderwijs aan de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit Utrecht volledig proefdiervrij!

Ook jullie inspireren ons

We worden dagelijks geïnspireerd door de steun van onze donateurs en onze volgers. Ken je bijvoorbeeld deze toppers nog?

  • Lieke Gaudes, studente aan het ROC Leeuwenborgh te Maastricht haalde samen met haar mede-studenten €370,- op voor proefdiervrij onderzoek.
  • Mike van de Ven haalde €2.346,- op door de Nijmeegse Vierdaagse te lopen voor proefdiervrij longonderzoek.
  • Een team van kanjers haalde € 1.322 op door in september de Dam tot Damloop te lopen voor proefdiervrij botonderzoek.
2019 Dam tot Dam Loop
Het team van de Dam tot Damloop

 

Nieuwe richtlijnen

Dankzij wetenschappers die onderzoek doen naar proefdiervrije alternatieven, worden er vanaf 2019 duizenden proefdieren minder gebruikt. Zo kondigde Triskelion in maart aan volledig te stoppen met het uitvoeren van dierproeven. In november werd de richtlijn voor het testen van medicijnen op schadelijkheid bij zwangerschap aangepast, wat jaarlijks honderdduizenden proefdieren gaat sparen. Bloedbank Sanquin introduceerde dezelfde maand een test waarmee duizenden proefkonijnen vervangen worden door bloeddonaties.

Maar we zijn er nog niet

We weten dat ons doel nog niet bereikt is. En alhoewel er dit jaar mooie stappen zijn gezet richting een proefdiervrije toekomst, is elke dierproef er nog steeds één te veel. Daarom blijven we ons in 2020 (en in de jaren erna) hard maken voor proefdiervrije innovatie! Help jij mee? 

Red een muis, stop Alzheimer

Alzheimer onderzoek zonder muizen? Het kan! Dr. Wiep Scheper heeft de oplossing: een 3D hersenmodel gebaseerd op menselijke cellen dat proefdieren vervangt. Maar hiervoor hebben we jouw hulp nodig. Doneer nu en red een muis uit Alzheimer onderzoek!