Onderzoekers van de Universiteit van Luxemburg hebben wel iets heel bijzonders ontwikkeld: een kunstmatig mini-brein! Het is gebaseerd op menselijke cellen, waardoor dit mini-brein een beter model is voor de menselijke hersenen dan het proefdiermodel. Deze mooie doorbraak zorgt dus niet alleen voor vervanging van proefdieren, maar ook voor betere resultaten! 

 

Kunstmatig mini-brein vervangt proefdieren

Wetenschappers van de Universiteit van Luxemburg zijn erin geslaagd om een kunstmatig mini-brein te ontwikkelen dat bestaat uit menselijk breinweefsel. Het voornaamste doel van het onderzoeksteam in Luxemburg is om het mini-brein in te gaan zetten voor onderzoek naar Parkinson. Zo komen ze meer te weten over deze ziekte en kunnen er mogelijk nieuwe behandeltherapieën tegen Parkinson ontwikkeld worden. De onderzoekers gebruiken weefsel van Parkinsonpatiënten om het mini-brein op te bouwen. Op deze manier kan er voor elke individuele patiënt onderzocht worden welke therapie optimaal is.

 

Europa zet zich in voor proefdiervrije onderzoeksmethoden

Niet alleen deze wetenschappers in Luxemburg zetten zich in voor de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethodes, maar ook vele andere wetenschappers in Europa zijn actief bezig om dierproeven te vervangen. Door alle innovatieve technologieën die ontwikkeld worden, zijn de wetenschappers uit Luxemburg ervan overtuigd dat proefdieren vervangen kunnen worden door methodes die betere resultaten geven. Zoals één van de onderzoekers zegt: “het is geen kwestie van óf, maar van wannéer dierproeven overbodig worden.”

Lees het oorspronkelijk Engelse bericht; replacing animal testing with cultured human cells.