Vandaag starten wij met een nieuwe campagne Maak dieren niet “lijdend” in kankeronderzoek. In het onderzoek naar uitzaaiingen van kanker naar de botten worden ieder jaar 8.000 muizen gebruikt. Deze muizen worden ingespoten met tumorcellen in de hoop dat deze vervolgens uit zullen zaaien in het bot: een proces dat met ontzettend veel pijn gepaard gaat en vaak tot slechte resultaten leidt. Dit moet anders.

Muis is geen mens

Veel onderzoeken op muizen worden zelfs geconcludeerd met totaal tegenovergestelde resultaten ten opzichte van de situatie in de mens. Zo heeft vitamine D een goede werking op de botten van mensen, maar zorgt het bij muizen juist voor veel problemen. Dit maakt dat het kankeronderzoek op muizen niet alleen ontzettend wreed is, maar ook voor slecht vertaalbare en toepasbare resultaten zorgt.  Er is nog steeds geen medicijn of behandelmethode voor deze kankeruitzaaiingen gevonden, en deze vreselijke ziekte blijft lijden veroorzaken: voor mens én dier.

Jaarlijks tienduizenden onnodige dierproeven zonder resultaten

Van de duizenden muizen die jaarlijks ingespoten worden met agressieve kankercellen, krijgt maar de helft daadwerkelijk te maken met uitzaaiingen naar de botten. “Muizen reageren op allerlei stoffen anders dan mensen. Je moet je daarom echt afvragen hoe zinvol het is om onderzoek te doen met muizen”, legt onderzoeker Marjolein van Driel uit. De muizen die deze uitzaaiingen uiteindelijk niet vertonen, worden direct gedood. Het resultaat? Een tijdsintensief onderzoek dat met veel dierenleed gepaard gaat en ons nog steeds niet dichterbij een oplossing brengt.

Marjolein van Driel: “Je moet je daarom echt afvragen hoe zinvol het is om onderzoek te doen met muizen”.

Dr. Marjolijn van Driel

Dr. Marjolein van Driel, Hoofd botmetastasenonderzoek Erasmus MC

Een oplossing om échte resultaten te behalen in kankeronderzoek

De impact van deze vreselijke ziekte is groot voor zowel mens en dier, en dat kan anders. Marjolein van Driel werkt dan ook aan de oplossing: samen met haar team heeft zij een proefdiervrij botmodel ontwikkeld waarmee ze wel 384 testen tegelijk uit kunnen voeren, om deze vervolgens direct in te zetten in de zoektocht naar een werkzaam medicijn. Met dit proefdiervrije botmodel worden betere resultaten behaald én worden er iedere testronde maar liefst 384 proefdieren uit het laboratorium gered. “Maar om dit model geschikt te maken om zoveel testen tegelijk te kunnen uitvoeren, moet er in deze laatste fase nog veel gebeuren.”

Debby Weijers: “Wij vinden de visie van Marjolein enorm inspirerend: zij is een echte ‘omdenker’ en kijkt vanuit een heel ander perspectief naar de gebruikelijke manier van onderzoek doen. Het is haar manier van denken en doen die ervoor zorgt dat deze innovatieve, proefdiervrije methode ontwikkeld kan worden om een doorbraak in kankeronderzoek te verwezenlijken.”

Vernieuwend onderzoek naar botmetastase: samen maken we het mogelijk

Het onderzoeksmodel moet nu verder ontwikkeld worden om het helemaal geschikt te maken voor medicijntests: en daar zetten wij ons deze periode voor in. Met dit nieuwe, proefdiervrije botmodel worden niet alleen ontzettend veel proefdieren gered, maar vergroten we ook de kans op een succesvolle behandeling voor deze vreselijke ziekte. Samen brengen we een proefdiervrije toekomst met betere behandelmethoden steeds dichterbij. Help je mee?

[Project project=”15571″ link_donation=”1″ link_only=”0″ image=”” title=”” text=”” style=”small”]