Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

Maak dieren niet “lijdend” in kankeronderzoek

Muizen zijn geen mensen. Onderzoek naar kankeruitzaaiingen naar het bot bevestigt dit nog maar eens. Muizen krijgen van nature geen uitzaaiingen. Om de kans op uitzaaien bij muizen te vergroten worden tumorcellen  in hart of botten ingespoten. Muizen zonder uitzaaiingen worden gedood. Dr. Marjolein van Driel bewijst dat dit anders kan. Zij gebruikt menselijke botcellen voor onderzoek. Marjolein heeft jouw bijdrage heel hard nodig. Help jij mee?

Even voorstellen

dr. Marjolein van Driel

dr. Marjolein van Driel

Onderzoeker botmetastase Erasmus MC

“Muizen reageren op allerlei stoffen anders dan mensen. Je moet je daarom echt afvragen hoe zinvol het is om onderzoek te doen met muizen.”

Angela van Aart-Naber

Angela van Aart-Naber

Adviseur Fondsenwerving

“Ik heb helaas van dichtbij meegemaakt wat voor impact uitzaaiingen naar het bot hebben. Ik zou heel graag willen dat er meer aandacht kwam voor onderzoek zonder het gebruik van proefdieren. Muizen zijn geen mensen. Ik ben ervan overtuigd dat we alleen met onderzoek op menselijke cellen in de toekomst uitzaaiingen naar het bot voor kunnen zijn.”

Meer over dit project

Elk jaar krijgen 8.000 proefmuizen tumorcellen in het hart of de botten ingespoten voor onderzoek naar kankeruitzaaiingen naar het bot. Een zeer heftige behandeling voor proefmuizen. De meeste muizen krijgen kanker, maar slecht een deel krijgt ook uitzaaiingen in het bot. De muizen zonder uitzaaiingen worden  gedood. Dat kan anders!

Onnodig lijdende muizen

In plaats van op zoek te gaan naar een andere oplossing worden gewoon heel veel muizen gebruikt. Hierdoor lijden onnodig veel proefdieren. Gelukkig zijn er ook onderzoekers die het anders willen doen. Daar hebben zij onze hulp heel hard bij nodig.

Proefdiervrij alternatief

De bevlogen wetenschapper dr. Marjolein van Driel van het Erasmus MC werkt aan een proefdiervrij alternatief. Zij ontwikkelt een methode om uitzaaiingen naar het bot zonder proefdieren en mét menselijk materiaal te onderzoeken. Marjolein gebruikt hiervoor een botmodel dat is opgebouwd uit gekweekte menselijke botcellen. Zij wil haar onderzoek uitbreiden zodat het mogelijk wordt om veel verschillende medicijnen tegelijk te testen

Help mee!

Met jouw donatie kunnen wij zorgen voor een alternatief voor proefdieren waardoor meer en beter kankeronderzoek dichterbij komt. Muizen hoeven dan niet meer te lijden in pijnlijk kankeronderzoek. Alleen met jouw steun kunnen we dit mogelijk maken! Help jij mee?

FAQ

Wat is het verschil tussen botmetastase en botkanker?

Botmetastase is kanker die op een andere plek begint en dan uitzaait naar de botten, bijvoorbeeld prostaat-, borst-, of longkanker. Botkanker is kanker die in de botten is begonnen.

Worden er alleen muizen gebruikt in botmetastase onderzoek?

Nee, maar het zijn wel de meest gebruikte dieren. Ook dieren zoals honden en katten, die net als mensen en muizen spontaan kanker kunnen krijgen, worden gebruikt.

Wat is het verschil tussen dit onderzoek en het vorige onderzoek van Marjolein van Driel?

Dit onderzoek is het vervolg op het vorige onderzoek. Waar het eerste stap zich richtte op het maken van een proefdiervrij botmodel, draait het tweede onderzoek om het bewijzen dat je met het model ook echt medicijnen kan ontdekken. Van ontwikkelen naar gebruiken dus. Dit is een belangrijke stap in het proces naar de situatie waarin het model van Marjolein overal ter wereld gebruikt wordt i.p.v. van proefdieren.

De onderzoeker aan het woord

dr. Marjolein van Driel
dr. Marjolein van Driel
Onderzoeker botmetastase Erasmus MC

Hoe nu verder?

“Het zoeken naar de juiste stof zal niet gemakkelijk zijn maar samen met Bart Valkenburg ga ik deze uitdaging aan. Het model wordt nu zo aangepast dat het mogelijk is om met een speciale techniek heel veel stoffen tegelijkertijd en in verschillende doseringen te testen. Zoeken naar een werkzame stof op een handmatige manier zou domweg veel te veel tijd in beslag nemen. Maar met deze onderzoeksmethode is het wel mogelijk. In een zogenaamd high-throughputmodel kunnen we 384 testen tegelijk uitvoeren.”

Meerdere stoffen testen

“We gaan stoffen testen die al zijn toegelaten op de markt. Daarvoor hebben we een ‘bibliotheek’ van stoffen besteld waarin 1280 stoffen zijn opgeslagen. Het is zaak om uit die 1280 stoffen de juiste (combinatie) in de juiste dosering te vinden. Mochten we hierin slagen, dan heeft een dergelijk aanpak twee enorme voordelen.”

Toekomst

“Omdat de stoffen al getest zijn, kunnen ze direct toegediend worden aan patiënten. We hoeven geen veiligheidstest meer te doen. Ook in deze latere fase blijft het onderzoek dus volkomen dierproefvrij. Het andere voordeel is dat een echte therapie relatief snel ontwikkeld kan worden.”

Funders

Joan Knol € 5
Joan Knol € 5
Dorota Cichocka € 15
Wilgert ter Beek € 15
Annette Van Gils € 25
Florence Plomp € 25
gj schoemaker € 15
Alfred Jubels € 50
Berendina Van der Made € 15
Janneke van Dijk € 10

Dierproeven moeten de wereld uit.

Anoniem € 100
Anoniem € 5
Anoniem € 10
g Hueting € 25
Marieke van der Hoek € 5
Norman Verheijen € 15

Schoonhoven

francien Mouris € 13

Tilburg

Julia Tomasso € 25
Hélène Doeff € 25
Anoniem € 25

Ik ontvang de nieuwsbrief al

Rianne van Hees € 25

etten-leur

Anoniem € 15

Veel wijsheid gewenst om "onze dieren" te redden van al het onterechte lijden wat ze aangedaan worden.

Dorie Krieger € 5
Wim Cordang € 5
Anoniem € 5

te triest voor woorden!

Steffie Martin € 15

Heel veel succes!

Nick Burggraaf € 100
Grace Plokker € 100

Alle onderzoek dat dierproeven overbodig maakt juich ik toe. Bravo

Anoniem € 15
Jacq Dijkhuizen € 10

Voor een wereld zonder proefdieren

word donateur of doneer eenmalig