Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

72%

Afgerond: Fase 1

Onderzoek naar haarvaatjes kan zonder proefdieren

€ 3.899 van € 5.400 opgehaald
0 dagen over
227 funders voor dit project

Wat hebben we bereikt met Onderzoek naar haarvaatjes kan zonder proefdieren?

Abidemi Junaid
Abidemi Junaid
Onderzoeker Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR)

Belang van gezonde haarvaatjes

Haarvaatjes zijn de hele kleine vaten in het menselijk lichaam, met het blote oog zijn ze zelfs niet te zien. Echter schade aan deze haarvaatjes kunnen voor grote gevolgen zorgen. Haarvaatjes zijn namelijk heel belangrijk voor een goede bloedsomloop. Schade aan de haarvaatjes kan deze verstoren. Bijvoorbeeld in het hart, wanneer daar de haarvaatjes stuk gaan, kan dat leiden tot een hartinfarct. Daarom is het heel belangrijk om nieuwe medicijnen te vinden die beschadigde haarvaatjes kunnen herstellen of schade kunnen voorkomen. Om deze medicijnen te testen worden er veel dierproeven gedaan. Het testen van 1 stof kost al 5.000 dieren.

Proefdiervrij onderzoeksmodel voor haarvaatjes

Gelukkig laat onderzoeker Abidemi Junaid zien dat het ook anders kan. Hij werkt aan een model waarbij menselijke haarvaten op een chip geplaatst worden. Met dit model kunnen er 96 stoffen tegelijk getest worden. Dat maakt de zoektocht naar een medicijn veel sneller en effectiever. De resultaten zijn beter te vertalen naar de mens dan die van een proefdier.

Crowdfunding voor haarvaatjesmodel

Om Abidemi te helpen met het ontwikkelen van het haarvaatjes-op-een-chip model startte in september de crowdfundingsactie. Aan het eind van de campagne stond de teller op € 3899,- euro. Het streefbedrag van € 5.400,- is helaas niet gehaald.

Gelukkig betekent dit niet dat Abidemi niet kan beginnen, met het opgehaalde bedrag kunnen er bijna 350 stoffen getest worden. Om ervoor te zorgen dat Abidemi het model kan blijven door ontwikkelen zal het resterende bedrag via andere fondsenwervende acties opgehaald worden. Het blijft belangrijk om het haarvaatjes-op-een-chip model te ontwikkelen. Het model van Abidemi maakt het mogelijk om zonder proefdieren te testen wat het effect van het medicijn op de haarvaatjes is. Hierdoor kan er een voorselectie gemaakt van de stoffen, waardoor we het proefdiergebruik met 90% naar beneden kan worden gebracht. Dit is een erg mooie stap die wij graag stimuleren.

Huidige onderzoeksfase

Haarvaatjes-op-een-chip
Haarvaatjes plaatsen op een microchip waardoor een uniek onderzoeksmodel ontstaat.

Funders

Anoniem € 5

Groningen

€ 15
Anoniem € 5
Anoniem € 11

Succes!

€ 5

Succes!

€ 5

Zet 'm op! Voor de dieren ?

€ 23

Hopelijk wordt het benodigde bedrag gehaald!

€ 15
€ 5
€ 10
Anoniem € 5
€ 23

Proefdiervrij: hoe eerder hoe beter

€ 5
€ 5

Fantastisch! Ik wou dat ik meer kon doneren/ doen. Mijn make-up/ deo/ zeep etc is alvast wel proefdiervrij. Ik hoop dat dit een succes wordt

€ 25
€ 5
€ 15
€ 25
Anoniem € 23

Heel veel succes!

€ 15
€ 15
€ 15
Anoniem € 50
€ 5

Wat een mooi onderzoek, ontzettend goede zaak, ik hoop dat de gewenste resultaten worden geboekt! Succes!

€ 25

Ga zo door topper

€ 23

Alkmaar

€ 11

Geweldig onderzoek. VEEL SUCCES. Op naar een proefdier vrije wereld!

€ 23
€ 15
€ 15

Ik hoop dat jullie dit project snel voor elkaar krijgen, zodat onnodig dierenleed kan worden voorkomen.