Vandaag start de nieuwe campagne ‘Red een muis, stop Alzheimer’. Alzheimer is een vreselijke ziekte. Onderzoekers zijn daarom druk bezig om te bestuderen hoe deze ziekte stopgezet kan worden. Helaas worden hier elk jaar nog tienduizenden proefdieren voor gebruikt. Maar dr. Wiep Schepers doet het anders, zij doet proefdiervrij Alzheimer onderzoek. 

In het kort:

  • Jaarlijks lijden er tienduizenden muizen onnodig in Alzheimer onderzoek
  • De oplossing: een 3D hersenmodel met menselijke cellen
  • Help mee en red een muis voor 20 euro

Jaarlijks lijden er tienduizenden muizen onnodig in Alzheimer onderzoek

Zelfs met de tienduizenden muizen die jaarlijks gebruikt worden voor Alzheimer onderzoek blijven resultaten achterwege. Er zijn de afgelopen jaren meer dan 500 veelbelovende medicijnen ontwikkeld voor de behandeling van Alzheimer. En hoewel deze medicijnen voor goede resultaten zorgden in de muizen, bleek geen van deze medicijnen te werken in de mens.

Het Alzheimer onderzoek op muizen is dus niet alleen ellendig, maar zorgt ook nog eens voor slecht vertaalbare en toepasbare resultaten. Het vinden van een nieuw Alzheimer-medicijn is als het vinden van een naald in een hooiberg. 

De oplossing: een 3D hersenmodel met menselijke cellen

Wiep Scheper proefdiervrij Alzheimer onderzoek

Dr. Wiep Scheper, Amsterdam UMC

Maar Wiep heeft de oplossing: zij heeft een 3D hersenmodel ontwikkeld dat gebaseerd is op gekweekte menselijke cellen. De ingenieuze onderzoeksmethode van Wiep zorgt ervoor dat mogelijke medicijnen sneller en effectiever op hun werking kunnen worden getest: zonder dat hier één enkel proefdier aan te pas komt.

Wiep: “Het gebrek aan resultaten onderstreept de noodzaak om alternatieve methodes te ontwikkelen en met menselijke cellen aan de slag te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is om op een proefdiervrije manier een medicijn te ontwikkelen dat Alzheimer een halt toeroept.

Red een muis voor 20 euro

Het proefdiervrije 3D hersenmodel van Wiep werkt met gekweekte menselijke hersencellen in schaaltjes. Elk schaaltje vervangt één muis; elk schaaltje kost 20 euro.

Dit betekent dat een gift van 20 euro al één muis in Alzheimer onderzoek redt! Daar zetten wij ons deze periode voor in. Samen brengen we een proefdiervrije toekomst met betere behandelmethoden steeds dichterbij. Help jij mee?

[Project project=”15912″ link_donation=”1″ link_only=”0″ image=”” title=”” text=”” style=”small”]