Studenten die later aan de slag willen gaan met dieren moeten veel oefenen. Eerder was het voor de opleiding veterinaire osteopathie niet mogelijk om dit op een diervriendelijke manier te doen. De studie, die zich richt op het behandelen van rug- en andere gewrichtsklachten, maakt namelijk gebruik van proefdieren als oefenmateriaal. Maar daar komt gelukkig verandering in: dankzij een volledig en herbruikbaar lichaamsreplica van een katachtige!

Het anatomische model, genaamd de de Syndaver CopyCat®, bootst de ligging van organen en weefsel van een kattenskelet perfect na.

Het bestaat uit synthetische spieren, pezen en botten, dat gecombineerd wordt met silicone structuren en organen. Hierdoor kan het model telkens opnieuw worden gebruikt worden. Dit betekent dus: geen proefkatten meer bij deze opleiding!

syndaver copycat kat plastinatie

De Syndaver Copycat®. © Supple Spine Institue

Dieren in het onderwijs

Alternatieven, zoals deze namaak-kat, kunnen veel dieren in het onderwijs een leven als proefdier besparen. In 2018 zijn namelijk 16.590 van alle dierproeven gedaan ten behoeve van het onderwijs.

Steeds meer proefdiervrij onderwijs

Het is mooi om te zien dat er steeds meer alternatieven ontwikkeld worden die dierproeven in het onderwijs overbodig maken.

Ook wij zetten ons hiervoor in! Zo hebben we, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, in 2010 het dierdonorcodicil (DDC) opgezet. Via het DDC kunnen overleden huisdieren gedoneerd worden aan de universiteit, waar zij een proefdier vervangen.

Het overleden dier wordt direct gebruikt of wordt ingespoten met siliconen en zo geplastineerd. Hierdoor wordt het een goed geconserveerd 3D model dat jarenlang mee kan gaan! Dankzij het DDC is het anatomische onderwijs van de studie diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht geheel proefdiervrij geworden.

De namaak-kat is een goede aanvulling op het DDC en maakt het mogelijk om op een diervriendelijke wijze chirurgische vaardigheden te oefenen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de Syndaver Copycat®, net als het DDC, een groot verschil zal maken voor proefdieren in het onderwijs!

Bron: persbericht supple spine institute

* Dit zijn de meest recente cijfers.