Steeds meer Amerikaanse Staten verbieden het testen van cosmetische producten op proefdieren. Sinds kort geldt er in Californië, Nevada en Illinois een verbod op dierproeven voor cosmetica. Dat is mooi nieuws, want de nieuwe wetten zullen wereldwijd veel impact hebben.

In Europa is het sinds 2013 verboden om cosmetische producten op proefdieren te testen. Helaas geldt dat nog niet wereldwijd: in sommige landen worden dierproeven in cosmetica zelfs nog verplicht.

Het is daarom mooi om te zien dat deze Amerikaanse Staten ons voorbeeld willen volgen. In Europa alleen al scheelt het verbod jaarlijks 50.000 dierproeven, wereldwijd zouden het er miljoenen kunnen zijn.

Cosmetica
In Europa geldt het verbod voor alle producten die onder persoonlijke verzorging en make-up vallen.

Positieve impact wereldwijd

Veel grote cosmeticamerken in de Verenigde Staten gaan al proefdiervrij te werk. Toch zal een verbod op cosmetische dierproeven in de Verenigde Staten internationaal een positieve impact maken.

Wanneer grote cosmeticamerken uit de Verenigde Staten weigeren dierproeven uit te voeren, zullen merken uit het buitenland hun voorbeeld volgen: zij willen namelijk hun producten ook in Amerikaanse winkels verkopen.

Testen op mensenhuid

Maar als we cosmetica niet op dieren testen, gaan we het dan op mensen testen?

Niet helemaal: dankzij technologische ontwikkelingen is het mogelijk om cosmetica op mensenhuid te testen, zónder dat dit risicovol is voor mensen.

Met menselijke cellen, verworven uit bijvoorbeeld gedoneerd weefsel, is het mogelijk om mensenhuid te kweken. Door te testen met deze synthetische huid, wordt bepaald of cosmetische producten huidirritaties of andere schade veroorzaken.

Proefdiervrije cosmeticalijst

Een cosmeticamerk dat in Nederland én buiten Europa zijn producten verkoopt, hoeft niet per definitie een proefdiervrij merk te zijn. Wil jij zeker weten of jouw favoriete cosmeticamerk wereldwijd proefdiervrij te werk gaat? Neem dan hier een kijkje voor een dierproefvrije cosmetica lijst.