Stop onnodig dierenleed. Stop dierproeven.

Stop onnodig dierenleed. Stop dierproeven.

Dit is een noodkreet namens Lola en 450.000 proefdieren

Elk jaar worden in Nederland bijna een half miljoen proefdieren gebruikt voor onderzoek. Totaal onnodig. Want 9 op de 10 medicijnen, die getest zijn op dieren, werken niet voor de mens!

Wij werken samen met toponderzoekers aan alternatieven, zodat onderzoek doen zónder proefdieren de norm wordt.

Met jouw hulp kunnen we dierproeven stoppen, word nu donateur.

Proefdiervrij legt je gegevens vast conform de AVG. Een telefoonnummer is niet verplicht, maar als je dat invult dan vertellen we je graag hoe je ons kunt helpen. Afmelden kan natuurlijk altijd. Mocht je ervoor kiezen om donateur te worden dan machtig je Stichting Proefdiervrij om het gekozen bedrag maandelijks af te schrijven.

Veelgestelde vragen over deze campagne

Met jouw donatie financieren wij proefdiervrije, wetenschappelijke projecten. Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

In principe gaat je volledige euro naar proefdieren. Alles wat wij dagelijks doen staat in het teken van het vervangen van proefdieren, zodat zij op een dag niet meer nodig zullen zijn.

Doelbesteding

We hebben in 2019 ruim 2.6 miljoen euro aan donaties en nalatenschappen mogen ontvangen. Hiervan is 79,6% naar proefdiervrije projecten gegaan.

Het toekennen van geld aan een proefdiervrij project én het uitbetalen daarvan, neemt tijd in beslag. Wij zijn altijd op zoek naar een goede balans tussen het toezeggen van geld en het hebben van reserves. Het toezeggen van geld betekent niet perse direct een uitbetaling – een project kan namelijk nog afgekeurd worden.

Waarom zijn reserves nodig?

We willen voorkomen dat we te veel toezeggingen doen, zodat we niet in een situatie belanden waar er niet genoeg geld is om proefdiervrij onderzoek te financieren. Hiervoor hebben we een reserve opgebouwd.

Dankzij deze aanpak kunnen we meer invloed uitoefenen op de projecten die wij financieren én kunnen we bepaalde voorwaarden stellen. Zo financieren wij uitsluitend onderzoeken die 100% proefdiervrij zijn.

Financiering voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland is gebaseerd op tijdelijke, projectgerichte financiering. Wetenschappers en onderzoekers krijgen een budget voor de duur van hun project, en zullen het daar simpelweg mee moeten doen. Salarissen, materiaalkosten etc… Alles komt uit hetzelfde, vaak kleine, potje.

Veel aanvragen, maar weinig geld
Helaas is de kans op toekenning erg klein. Er zijn veel aanvragers en er is maar een beperkte hoeveelheid geld.

Projecten op basis van oude, bekende onderzoeksmethoden (dierproeven) krijgen daarom vaak makkelijker financiering dan projecten met onbekende (proefdiervrije) onderzoeksmethoden:

  • Proefdiervrije onderzoeksmethodes moeten vaak nog ontwikkeld of getest worden, voordat wetenschappers ze daadwerkelijk in kunnen zetten voor onderzoek.

  • De ontwikkelings- en testfase van zo’n proefdiervrij onderzoeksmodel kost veel tijd en geld. Zoveel tijd, dat onderzoek met proefdiervrije methoden vaak nog niet voltooid is als de projectgerichte financiering afloopt.

Het is ontzettend belangrijk dat wij ons samen inzetten om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van deze proefdiervrije modellen. Alleen zo kunnen we echte stappen maken richting een wereld zonder proefdieren, die goed is voor mens én dier.

Help jij ons onderzoek zonder proefdieren te financiëren?

De afgelopen jaren zijn veel alternatieven voor dierproeven ontwikkeld. Van mini-organen, organen-op-een-chip en geavanceerde computermodellen: niet alleen beter voor het dier, maar ook voor de mens! Deze modellen geven namelijk veel bruikbaardere resultaten die goed toepasbaar zijn op de mens.

Hoewel dieren en mensen op veel manieren op elkaar lijken, hebben we ook belangrijke verschillen in hoe onze lichamen werken. Bijvoorbeeld in ons DNA, immuunsysteem, hersenen, darmen en op de manier waarop onze lichamen medicijnen afbreken. Daarom gebeurt het vaak genoeg dat, ondanks dat medicijnen goed lijken te werken bij dieren, ze niet hetzelfde effect hebben bij mensen.

In Nederland vinden jaarlijks nog zo’n 450.000 dierproeven plaats. Het grootste deel hiervan is voor onderzoek naar o.a. behandeling van ziektes. Daarnaast is zo’n kwart van de dierproeven voor wettelijke eisen voor onder andere het testen van veiligheid van medicijnen en andere stoffen. Een kleine percentage (<5%) van de proefdieren wordt ingezet voor onderwijs.

Kom in actie! Zo kun je ons ook helpen:

Doneer tijd

Doneer tijd
Vrijwilligers met originele
inzamelacties >

Nalaten

Nalaten
Proefdiervrij opnemen
in je testament >

Schenken

Schenken
Voor jouw donatie krijg
je veel terug >