Foto met dank aan: Galapagos

Wij zijn een unieke samenwerking aangegaan met onderzoeksorganisatie TNO en biofarmaceutisch bedrijf Galapagos. Doel is om te zien of bestaande proefdiervrije methoden breder kunnen worden ingezet. Wij zijn supertrots dat we deze samenwerking tot stand hebben gebracht.

Kennis breed toepassen

In veel onderzoek naar alternatieven voor dierproeven wordt ter vervanging van een specifiek diermodel een nieuw model ontwikkeld. Vaak blijven deze alternatieven op de plank liggen omdat onduidelijk is op welke manier ze bruikbaar zijn in de praktijk of omdat ze onvoldoende gevalideerd zijn als 1-op-1 vervanging.

Om hier verandering in te brengen gaan wij samen met TNO en Galapagos investeren in onderzoek naar een slimme integratie van patiëntgerichte modellen en technieken die al ontwikkeld zijn. Gezamenlijk kunnen deze modellen waardevolle informatie geven over de werkzaamheid van kandidaat-medicijnen, voordat deze in de mens worden getest.

We beginnen met onderzoek naar de modellen die zich richten op fibrose. Dit is een aandoening waarbij lichaamsfuncties verminderen als gevolg van littekenvorming. De ambitie is om in een later stadium ook modellen voor andere ziekten en aandoeningen in kaart te brengen.

Nieuwe samenwerking

Wij zijn supertrots op de samenwerking met deze twee partners. Wij werken al langer met TNO. Zij zijn altijd op zoek naar betere modellen om werkzaamheid aan te tonen en hebben al veel ervaring met de ontwikkeling van patiëntgerichte methoden. De samenwerking met een bedrijf als Galapagos is nieuw voor ons. Galapagos heeft veel ervaring in het nabootsen van ziekten in menselijke cellen. De partners vullen elkaar dus uitstekend aan.

Wensen, eisen en kennis van farmaceutische industrie

Debby, directeur van Proefdiervrij: “We zijn erg blij met de opgezette samenwerking. We zetten hiermee stappen voor een betere toekomst voor mens en dier. Het is van groot belang om een biomedisch bedrijf aan boord te hebben. Zij beschikken niet alleen over heel veel kennis en expertise, zij zijn ook degene die de nieuwe patiëntgerichte toepassingen ook daadwerkelijk gebruiken. Het is dus van belang om hun wensen, eisen en kennis te betrekken bij dit project.”

 

Wil je meer weten over de inhoud van de project?  Kijk dan op de site van Health Holland