De ziekte van Alzheimer is een vreselijke ziekte waar honderdduizenden mensen in Nederland aan lijden. In de zoektocht naar een medicijn betalen jaarlijks tienduizenden muizen een gruwelijke prijs. Zonder succes: geen van de op-muis-geteste medicijnen werken voor mensen. Het kan anders: proefdiervrij!

Beter voor mens en dier

Dr. Wiep Scheper ontwikkelt een 3D hersenmodel dat muizen van Alzheimer onderzoek redt. Dit model werkt met gekweekte, menselijke hersencellen. Elk schaaltje gekweekte cellen in het model vervangt één proefmuis.

Omdat het hersenmodel is gebaseerd op menselijke cellen en niet op muizen, is de kans op een betrouwbaar medicijn veel groter. Daarnaast zal het onderzoek op de lange termijn goedkoper zijn: het model kan namelijk 96 schaaltjes in één keer testen.

Om dierproeven overbodig te maken, hebben we onderzoekers als Wiep hard nodig. Daarom financieren wij haar Alzheimer onderzoek met onze campagne ‘Red een muis, Stop Alzheimer’.

Vier maanden na de lancering van onze proefdiervrije  Alzheimer campagne, kunnen we met trots aankondigen: er zijn 2271 schaaltjes opgehaald voor het onderzoek van Wiep! Daarmee kunnen we 2271 muizen redden. Enorm bedankt voor jullie steun!

En nu?

De opgehaalde schaaltjes zijn een enorme prestatie, maar we zijn er nog niet. Wiep’s hersenmodel is inmiddels ontwikkeld en nu moet het zich gaan bewijzen. Het model kan namelijk pas dierproeven vervangen, als het bewezen is dat het verschillende medicijnen veilig kan testen.

Wij hebben goede hoop dat het hersenmodel zich snel bewijst en zo permanent duizenden muizen gaat vervangen. De volgende stap is: heel veel testen!

Bekijk hier een persoonlijk bedankje van onderzoeker Wiep Scheper.

 

PS: op de hoogte blijven van Wiep’s onderzoek en onze proefdiervrije projecten? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

 

PS 2: Je kunt nog steeds doneren aan dit proefdiervrije hersenmodel! Klik hier voor meer informatie.