Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

Red een muis, stop Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een vreselijke ziekte waarbij je jezelf langzaam maar zeker kwijtraakt. Onderzoekers zoeken al jaren naar een manier om Alzheimer te behandelen, zonder enig succes. Hiervoor betalen jaarlijks tienduizenden muizen de prijs.

Dat moet anders! Dr. Wiep Scheper bewijst met haar 3D hersenmodel dat proefdieren in Alzheimer onderzoek vervangen kunnen worden. Voor €20,- kan één schaaltje in het model één proefmuis vervangen. Doe mee, en doneer nu!

Even voorstellen

dr. Wiep Scheper

dr. Wiep Scheper

Onderzoeksleider Moleculaire Neurodegeneratie, Amsterdam UMC

“Om een geneesmiddel te ontwikkelen dat de ziekte van Alzheimer kan vertragen, is het noodzakelijk om in celkweek de situatie in de menselijke hersenen zo goed mogelijk na te bootsen. Eerder konden hiervoor alleen hersencellen uit proefdieren gebruikt worden. Recente technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om menselijke hersencellen te kweken. In ons project willen we deze menselijke hersencellen in een natuurlijke omgeving brengen en hierin het Alzheimer proces nabootsen. Op deze manier willen we een beter onderzoeksmodel voor Alzheimer maken waarvoor geen proefdieren nodig zijn!”

Doortje Klinkenbergh

Doortje Klinkenbergh

Medewerker Communicatie en Fondsenwerving, Proefdiervrij

“Alzheimer is een verschrikkelijke ziekte die ik gelukkig nog niet van dichtbij heb moeten meemaken. Een oplossing vinden voor de ziekte is noodzakelijk, maar om het antwoord te zoeken bij een dier dat van nature geen Alzheimer kan krijgen? Dat snap ik niet. Gelukkig zijn er onderzoekers zoals Wiep. Zij bewijst dat dit onderzoek ook zonder dierenleed kan!”

Meer over het onderzoek

Een ongeneeslijke ziekte
Het is nog niet mogelijk om Alzheimer te genezen. Onderzoekers richten zich daarom op het vinden van een manier om Alzheimer te voorkomen of te vertragen.

Deze onderzoeken hebben ongekend veel proefdieren het leven gekost, zonder enig succes. Er zijn al meer dan 500 op proefdier geteste medicijnen ontwikkeld, maar geen enkele heeft het gewenste effect in de mens. Dit moet anders!

Proefdiervrij model

Dr. Wiep Scheper van het Amsterdam UMC ontwikkelde daarom een 3D hersenmodel dat is gebaseerd op menselijke hersencellen. Met het model onderzoekt ze hoe de ontwikkeling van Alzheimer in een vroeg stadium stil te leggen is. Door het gebruik van menselijke cellen, zijn de resultaten een stuk relevanter en is het onderzoek proefdiervrij! Voor €20,- kan het hersenmodel één schaaltje met cellen onderzoeken en kan één muis onnodig proefdierleed bespaard blijven.

Maar voordat het hersenmodel van Wiep ingezet kan worden, hebben we jouw hulp hard nodig. Met jouw steun kunnen we muizen uit Alzheimer onderzoek halen en zijn we één stap dichterbij de oplossing van deze vreselijke ziekte. Help jij mee?

FAQ

Wat is Alzheimer?

Alle hersencellen hebben een functie, zoals geheugen of taal. Deze hersencellen hebben eiwitten nodig om te overleven. Het kan voorkomen dat één van deze eiwitten, het tau eiwit, zich verkeerd opvouwt. Zodra dit gebeurt, corrigeert een gezond lichaam dit vanzelf. Naarmate we ouder worden, heeft het lichaam steeds meer moeite met opruimprocessen. Als het lichaam deze fout niet kan corrigeren, gaat het verkeerd opgevouwen tau eiwit zich opeenstapelen. Door deze klontering kan de hersencel niet meer goed functioneren en sterft hij uiteindelijk af. De functies van deze hersencel worden overgenomen door buurcellen, maar omdat deze aangestoken worden door de klontering gaan ook zij verloren. Bij het verlies van voldoende functies wordt de ziekte van Alzheimer zichtbaar.

Welke dieren worden in Alzheimer onderzoek gebruikt?

In Alzheimer onderzoek worden verschillende dieren gebruikt, maar het meest gebruikte dier is de muis. Omdat muizen van nature geen Alzheimer kunnen krijgen, worden ze genetisch gemodificeerd. Deze muizen krijgen verkeerd gevouwen tau ingespoten om zo de symptomen van Alzheimer na te bootsen.

Hoe verschilt dit project van jullie vorige Alzheimer project?

Samen met Dr. Wiep Scheper zijn we al langer bezig met het vinden van een proefdiervrije methode voor Alzheimer onderzoek.

In de eerste fase van het project ondersteunden we Wiep bij het ontwikkelen van een proefdiervrij model om Alzheimer te onderzoeken. Nu is het zover: het 3D hersenmodel is ontwikkeld! Maar voordat het model ook daadwerkelijk proefdieren kan gaan vervangen, zal het zichzelf moeten bewijzen door meerdere keren getest te worden.

Dit testen is erg duur; één schaaltje (wat één proefmuis vervangt), kost €20,-. Dus voor het zover is, hebben we jouw hulp hard nodig!

Welke nieuwe technologische ontwikkeling(en) hebben ervoor gezorgd dat er nu menselijke hersencellen gekweekt kunnen worden?

Vooral de ontwikkeling van de zogenaamde ‘geïnduceerde pluripotente stamcellen’ (iPSC) heeft ervoor gezorgd dat menselijke hersencellen gekweekt kunnen worden. De hersencellen kunnen worden opgekweekt uit bijvoorbeeld huidcellen. Die huidcellen worden in het lab geprikkeld om te ontwikkelen tot stamcellen (iPSC) en vervolgens geprikkeld om hersencellen te worden. Het mooie is dat deze hersencellen de individuele eigenschappen van een patiënt bevatten.

Waarom zetten wij ons in voor Alzheimer?

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 200.000 Alzheimer patiënten. Boven de 85-jarige leeftijd heeft zelfs een op de drie mensen Alzheimer. Het is daarom belangrijk om de ziekte beter te begrijpen en geneesmiddelen te ontwikkelen. Helaas worden er in Alzheimer onderzoek veel proefdieren gebruikt. Wij zijn ervan overtuigd dat deze dieren vervangen kunnen worden door het proefdiervrij onderzoek (zoals van dr. Wiep Scheper) te financieren.

De onderzoeker aan het woord

dr. Wiep Scheper
dr. Wiep Scheper
Onderzoeksleider Moleculaire Neurodegeneratie, Amsterdam UMC

Hoe raakte je betrokken bij dit onderzoek naar de ziekte van Alzheimer?

“Ik ben super geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met de hersenen. De hersenen zijn het meest complexe orgaan van ons lichaam, ze bepalen wie we zijn. Het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer is iets waar ik 20 jaar geleden in ben gerold. Maatschappelijk gezien betekent deze ziekte een groot probleem. Persoonlijk gezien is het een ziekte met een vreselijk tragisch verloop. Mensen verliezen zichzelf en dat is een verschrikkelijk proces. Aan het in een zo vroeg mogelijk stadium stoppen van dit ziekteproces wil ik graag een bijdrage leveren.

Mijn grootste ambitie is dan ook dat we een medicijn vinden dat deze ziekte kan stoppen. De hersencellen die beschadigd zijn kan je niet meer herstellen. Daar helpt geen medicijn tegen. Maar als je het proces in een vroeg stadium kan stoppen en zo kan voorkomen dat meer hersencellen beschadigd raken? Dat zou al geweldig zijn! Ik denk zelfs dat ik het zelf nog mee zal maken dat een dergelijk medicijn wordt ontwikkeld. Ik ben heel erg positief over de innovatieve technieken die ontwikkeld worden.”

Hoe komt het dat je zo gedreven bent in dit onderzoek?

“In Nederland zijn ongeveer 200.000 Alzheimerpatiënten. Naarmate de mens ouder wordt, is de kans op Alzheimer steeds groter. Boven de leeftijd van 85 jaar heeft zelfs een op drie mensen Alzheimer. De problematiek is dan ook gigantisch. Het is een heel ernstige ziekte. Wat ik zelf zo schrijnend vind bij deze ziekte is dat mensen zichzelf als het ware kwijtraken. Je hersenen maken wie je bent. Als je dat verliest raak je jezelf kwijt. Iemand zei ooit, en dat vond ik een mooie beschrijving; ‘mensen met Alzheimer sterven niet maar verdwijnen langzaam.’ Daar wil ik heel graag iets aan doen.”

Funders

Anoniem € 5
Wilgert ter Beek € 20
Marlies De Baare € 10
Anoniem € 5
Heather Cameron € 40

AMSTELVEEN

Jayne Hawkins € 20
wilma van Ouwerkerk € 20
Nettie Zwaan-Schijvens € 10

Stoppen met alle dierproeven

JGM Ribbers € 20
Nancy Roeters € 20
Joke Wilderom € 5
Anoniem € 5
Raisa Franken € 20
Anoniem € 20
Anoniem € 20
SW Oskam € 25
Dorien Dragtsma € 20

veel succes

Desiree Goudsmith € 20
Layla Duysserinck € 5
Anoniem € 10
C.E. Blonk € 20

HAZERSWOUDE-DORP

Anoniem € 20

Doetinchem

Anoniem € 20
Anoniem € 40

Succes met nog meer geld ophalen!

Anoniem € 20
Anoniem € 5
Brenda Pronker € 40
Sjak Doorn € 20

Goed bezig! ???

Petra Stoop € 20
Anoniem € 20

Voor een wereld zonder proefdieren

word donateur of doneer eenmalig