Goed nieuws! Het aantal dierproeven dat door de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht wordt gedaan, is gedaald. Uit hun gezamenlijke jaarverslag blijkt dat er in 2023 ruim 6.000 dierproeven minder zijn gedaan dan het jaar ervoor. Met name ratten en muizen werden vaker ontzien, onder andere dankzij proefdiervrije innovaties zoals Avatar Zoo.

Virtual Reality vervangt proefdieren

Avatar Zoo is een innovatief project waarbij studenten diergeneeskunde de kans krijgen om hun vaardigheden te oefenen in een interactieve 3D-omgeving. Met behulp van een Mixed Reality-bril leren ze technieken (zoals het inbrengen van naalden) en bestuderen ze onderhuidse spieren en organen zonder dat hier een dier voor ontleed moet worden. Zo kunnen zij zich goed voorbereiden op hun beroep, zonder proefdieronderzoek. Fantastisch, toch?

Voor ons is Avatar Zoo geen onbekende: in 2021 won dit prachtige project namelijk onze Proefdiervrij Venture Challenge. 

Geef dieren een stem

Veel mensen weten niet dat proefdieren ook gebruikt worden in het onderwijs. Bijvoorbeeld zodat dierenartsen in opleiding hun vaardigheden kunnen oefenen of om toekomstige wetenschappers klaar te stomen voor de dierproeven die zij mogelijk moeten gaan doen. 

Vanaf de start richten opleidingen zoals diergeneeskunde en proefdierkunde zich op het doen van dierproeven, waardoor studenten leren dat dit normaal is. Zij denken dat er geen andere keuze is. Maar waar een wil is, is een weg. Door in te zetten op proefdiervrij onderwijs kan de volgende generatie wetenschappers klaargestoomd worden voor échte innovatie. 

Wat ons betreft, hebben de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht de toon gezet. We hopen dat andere universiteiten snel het mooie voorbeeld uit Utrecht volgen: en jij kan hierbij helpen!

Door dieren een stem te geven, kunnen we belangrijke stappen zetten richting een proefdiervrije toekomst. Help jij mee het probleem bij de bron aan te pakken? 

P.S. Al bijna 7.000 anderen zijn je voorgegaan! 

Konijn onderwijs