Onderzoekers van de Universiteit van Munich hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Het menselijke hart is een complex orgaan dat is opgebouwd uit een aantal belangrijke lagen. En het nabootsen van die lagen in een organoid, dat is nog best lastig. Het is de onderzoekers nu gelukt om een hart-organoid te creëren die twee van deze belangrijke lagen uit zichzelf ontwikkelt. Dat zou hun model enorm geschikt maken voor het (proefdiervrij!) testen van medicijnen.
Het organoidmodel van de onderzoekers uit Munich ontwikkelt uit zichzelf de buitenbekleding van het menselijk hart. Deze cel-lagen die om het hartspierweefsel zitten, worden ook wel het myocardial (spierlaag) en het epicard (de buitenste laag) genoemd.
Kleine, kunstmatige harten
Hart-organoids zijn eigenlijk kleine, kunstmatige hartjes die worden gekweekt uit menselijke cellen. Je zou het niet zeggen als je ernaar kijkt met het blote oog, maar in hun structuur en werking lijken ze precies op een echt, menselijk hart. Hierdoor bieden ze wetenschappers een unieke kans om gedetailleerd te bestuderen hoe een hart op bepaalde stoffen en medicijnen reageert. Dit opent de deur naar een hele nieuwe manier van onderzoek doen.
Het plaatje wordt steeds completer
Jaarlijks worden er nog steeds duizenden proefdieren gebruikt in onderzoek naar hart- en vaatziekten. Maar er zit verandering in. Steeds vaker worden er proefdiervrije modellen ontwikkeld die delen van het menselijk hart goed nabootsen – en dit nieuwe organoidmodel is een mooie toevoeging.
Zo sluit de ontwikkeling van de autonome hart-organoid onder andere aan bij de onderzoeken van prof. Robert Passier en zijn team bij de Universiteit van Twente. Hij toonde eerder al aan dat als verschillende hartcellen bij elkaar gevoegd worden, deze zich vanzelf in een hartstructuur organiseren.
Prof. Robert Passier: “Onderzoeken zoals deze leveren inspiratie voor onze eigen modellen. De zelforganisatie van de modellen in dit onderzoek, met name de vorming van het epicard als buitenste cellaag om de myocardiale spierlaag, is nieuw. Zo krijgen ook wij weer nieuwe inzichten, bijvoorbeeld over hoe de signaalsystemen in het hart werken tijdens de ontwikkeling van het hart en hartziekten. Dit, in combinatie met de bevindingen van onze eigen onderzoeken, zijn allemaal belangrijke stappen richting een steeds betrouwbaarder model om medicijnen te testen.”
De volgende stap? Het optimaliseren en standaardiseren van de autonome hart-organoid, zodat het geschikt wordt voor het grootschalig testen van medicijnen- en behandelingen.
Doe jij proefdiervrij onderzoek of wil je dat doen?
Een proefdiervrije wereld bereiken we niet alleen. Daarom werken wij al jaren samen met geniale onderzoekers, als Robert Passier, die proefdiervrije innovatie mogelijk maken. Ben jij bezig met een proefdiervrij project of van plan een proefdiervrij project te starten? Dan kan je bij ons in cash en/of in kind steun aanvragen.
Bron: nature.com