Goed nieuws: er komt een einde aan het testen van cosmeticaproducten zoals parfum, make-up en toiletartikelen op proefdieren in Brazilië. In de Braziliaanse staatskrant Diario Official van afgelopen maart staat dat laboratoria die cosmetica ontwikkelen, voortaan voor alternatieve methodes moeten kiezen en niet meer op dieren mogen testen.

De wet werd in 2022 al goedgekeurd door het Braziliaanse Congres. Carolina Mourão, voorzitter van de Braziliaanse Confederatie voor Dierbescherming vertelt: “Deze maatregel, hoewel het niet het einde is van het gebruik van dieren voor alle soorten tests in Brazilië, redt een enorm aantal levens van alle soorten dieren die we kennen, zoals honden, paarden, ossen en vogels.”

Hoe zit dit in Nederland?

In Nederland geldt er al sinds 1997 een verbod op het doen van dierproeven voor de ontwikkeling van cosmeticaproducten. Even later, in 2013, volgde Europa met de Europese Cosmeticawet. Deze wet verbiedt het doen van dierproeven voor cosmetica en het verkopen van op-diergeteste cosmetica in heel Europa.

Voordat het verbod inging, werden er jaarlijks 50.000 proefdieren gebruikt in cosmetica-onderzoek. We hebben hard gestreden voor het verbod en waren natuurlijk erg blij toen de wet eenmaal van kracht werd. Maar helaas gelden er uitzonderingen op deze wet.

Ongewervelde dieren vallen niet onder de wet

Helaas geldt de wet in Brazilië expliciet alleen voor het testen van cosmetica op gewervelde proefdieren. Dit zijn dieren zoals muizen, honden, apen, vogels en vissen. Er mogen dus nog wel cosmetische dierproeven gedaan worden op ongewervelde dieren zoals fruitvliegjes en spinnen.

Wereldwijd worden deze dieren, net als in Nederland, beschouwd als dieren die geen stress of pijn ervaren. Maar is dat waar én is dat een geldige reden om deze dieren dan maar als proefdier te gebruiken?