De EU heeft er lak aan: de cosmeticawet is in gevaar. En dat gaat over de rug van proefdieren. Waar regelgeving hen hoort te beschermen, blijft er een maas in de wet waardoor proefdieren als Dottie weer in het lab dreigen te komen voor ónze cosmetica. En dat betekent ook dat een proefdiervrije keuze maken voor de drogisterijschappen, een heel ingewikkeld verhaal wordt.

Dat is totaal niet wenselijk: want in 2013 vierden we juist met z’n allen de Europese cosmeticawet die jaarlijks honderdduizenden dieren zou beschermen van vreselijke proeven. Alweer twee jaar geleden werd een maas in deze wet ontdekt en startten we samen met andere dierenorganisaties en meer dan 400 cosmeticamerken een Europees burgerinitatief. Maar helaas mocht dit niet baten: ondanks de handtekeningen van 1,2 miljoen Europese burgers, heeft de EU besloten deze maas in de wet niet aan te pakken. Ze hebben er lak aan.

Daarom nemen we wederom het heft in eigen handen en helpen wij je om een proefdiervrije keuze te maken in ons cosmetica-magazine.

Wie is Dottie?

Je kon het al zien in de campagne: Dottie heeft geen make-up nodig. Toch wordt er wel op haar getest. Maar wie is zij eigenlijk? Dottie staat symbool voor proefdieren in Europa, en is vernoemd naar Lady Muriel Dowding. Muriel was een Engelse dierenrechtenactiviste, die haar leven (1908-1993) wijdde aan dierenwelzijn. Ze liep voor op haar tijd: ze was vegetariër, ving dieren op én was luid en duidelijk over dierproeven: die konden écht niet. Met haar prominente sociale positie wist ze invloedrijke mensen te inspireren en overtuigen dat de vivisectie niet langer kon.

In 1959 startte ze dan ook de stichting ‘Beauty Without Cruelty’ waarmee ze mensen informeerde over dierproeven, ivoor en bont. Op de foto zie je haar in nepbont als statement tijdens de kroning van Elizabeth II. Uiteindelijk werd Lady Dowding president van de National AntiVivisection. Met haar strijd heeft ze dan ook heel veel betekent voor proefdieren én consumenten die een proefdiervrije keuze willen maken. Wat ons betreft is zij een bewonderingswaardige voorloper, die we graag nog eens eren.

Hoe herken je proefdiervrije cosmetica?

Dat jouw cosmetica niet getest is op dieren, is dus niet (meer) zo vanzelfsprekend. In 2013 werden dierproeven verboden in de Europese cosmeticawet. Maar die wet blijkt niet helemaal waterdicht. Daardoor mogen sommige ingrediënten toch weer op dieren worden getest, en moeten duizenden dieren onnodig lijden. De EU weet dit, maar heeft er lak aan en past de wet niet aan. Daarom kun je er niet vanuit gaan dat jouw cosmetica proefdiervrij zijn.

Maar proefdiervrij onderzoek én fijne cosmeticaproducten voor mensen kunnen wél hand in hand staan. Dat laten we zien in onze cosmetica mini-magazine. In dit magazine lees je alles over hoe je proefdiervrije producten kunt herkennen, strooien we met tips en gaan we in gesprek met experts. Wil jij weten of jouw make-up, tandpasta en shampoo proefdiervrij is? Download snel het gratis magazine!