Hoera voor Canada! Vorige maand heeft de Canadese Senaat een wet aangenomen om het gebruik van proefdieren in veiligheidsonderzoek zo snel mogelijk te verminderen of zelfs helemaal af te schaffen. Met het wetsvoorstel komt Canada een grote stap dichter bij haar belofte om in 2035 helemaal proefdiervrij te zijn.

Jaarlijks worden er in Canada (nog) honderdduizenden proefdieren gebruikt voor het testen van giftige stoffen. Chemische stoffen worden op dieren zoals katten en konijnen getest, wat leidt tot brandwonden, blindheid, tumoren en meer.

Gelukkig komt er dankzij het nieuwe wetsvoorstel een einde aan dit onnodige dierenleed. In het wetsvoorstel wordt de overheid namelijk verplicht om:

  • De ontwikkeling van proefdiervrije alternatieven te stimuleren
  • Binnen 2 jaar met een stappenplan te komen dat proefdiergebruik in veiligheidsonderzoek volledig uitfaseert

Voorbeeld voor Nederland

Het uitfaseren van proefdiergebruik is ook in Nederland een onderwerp dat al lang speelt. In 2016 sprak het Nederlandse kabinet al uit om Nederland in 2025 proefdiervrij te maken. Deze deadline komt steeds dichterbij, maar er ligt nog steeds geen gedetailleerd stappenplan klaar om deze ambitie waar te maken.

Als we dit vergelijken met Canada, wiens Senaat nu in de wet heeft opgenomen dat de overheid een plan hiervoor moet maken, lopen we dus achter. In het burgerinitiatief dat vorig jaar is ingediend tegen de maas in de Europese Cosmeticawet, wordt de Europese Commissie opnieuw opgeroepen om met een concreet plan te komen voor de transitie naar proefdiervrije innovatie. Eind juli wordt de reactie vanuit het Europees Parlement verwacht, waarbij zij hopelijk het goede voorbeeld van Canada volgen.

Canada zet ook een ban op cosmetische dierproeven

Veruit de meeste cosmeticaproducten in Canada worden al jarenlang proefdiervrij ontwikkeld. Toch was er tot voor kort nog geen wet die het doen van dierproeven voor cosmetica verbood. Vorige maand heeft de Canadese overheid ook hierin de knoop doorgehakt: er komt, naast het eerdergenoemde wetsvoorstel, ook een wet die cosmetische dierproeven officieel verbiedt.

Al in al bleek juni dus een geweldige maand te zijn voor de proefdieren in Canada!

Meer aandacht voor proefdiervrije innovatie

Maar liefst 9 van de 10 medicijnen die met dierproeven zijn ontwikkeld, werken niet bij mensen. Onderzoek op dieren vertaalt niet goed naar mensen, maar toch blijft de dierproef de norm binnen wetenschappelijk onderzoek.

Dierproeven zijn niet meer van deze tijd. Proefdiervrij onderzoek staat niet in de kinderschoenen, maar in de startblokken. Maar om echt het verschil te maken, is vertrouwen nodig. Vertrouwen in proefdiervrije innovatie en in een beleid dat daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

Daarom is het nu tijd voor de regering om de eerste stap te zetten: geen woorden meer, maar daden. Roep jij samen met ons de overheid op proefdieren serieus te nemen?